newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Trofeul NexT 2010 si Premiul Cristian Nemescu pentru Cea mai buna regie merg in Ungaria


PDF Print
A | a
E-mail
de NexT IFF | Luni, 19 aprilie 2010, 10:42 webReleases | Cultura

Echipa si invitatii NexT 2010_credit foto Adi Marineci | Foto: webPR.ro
Filmul maghiar Istoria Aviatiei / A Repules Tostenete (regia Balint Kenyeres, sound design Tamas Zanyi, Ungaria, 2009) este castigatorul Trofeului NexT 2010, oferit de Institutul Cultural Roman (ICR). "Le multumesc prietenilor romani pentru selectionarea filmului si juriului pentru recunoasterea pe care i-au aratat-o" a spus Balint Kenyeres intr-un mesaj citit pe scena de catre Bretter Zoltan, directorul Centrului Cultural al Republicii Ungare din Bucuresti, care a ridicat trofeul in numele acestuia din partea producatorului american Jim Stark, membru in juriul NexT 2010.

Premiul Cristian Nemescu pentru Cea mai buna regie, oferit de ICR a plecat catre celalalt film maghiar din competitia NexT: Laszlo Nemes a fost rasplatit de juriu pentru regia scurt metrajului Cu putina rabdare / Turelem, "pentru abilitatea pe care regizorul o demonstreaza in istorisirea unei povesti cutremuratoare si de mare complexitate emotionala despre complicitate in timp de razboi", dupa cum a spus pe scena Bettina Schwarz, responsabilul pentru scurt metraj al Academiei Europene de Film si membru in juriul NexT 2010.

Dani Pena, sound designerul scurt metrajului spaniol Geamandura / La Buoya (r. Mariano Salvador, 2009), este castigatorul Premiului Andrei Toncu pentru Cea mai buna coloana sonora, oferit de ICR. Directorul artistic al Festivalului International de Film de la Bratislava, Matthieu Darras, a motivat alegerea juriului din care a facut parte prin "modul ingenios in care foloseste spectrul larg de sunete ale marii pentru a transmite emotiile extreme ale unui barbat care porneste inot intr-o memorabila aventura"

Regizorul Alexandru Mavrodineanu si protagonistul scurt metrajului sau, Lele, au urcat pe scena de la Scala pentru a primi Premiul pentru Cel mai bun film romanesc pentru Muzica in sange (sound design Alex Dragomir & Cristian Zsemlye, 2010), oferit de Abis Studio si Cocor Media Channel. Spectatorii au aplaudat minute in sir discursul de multumire al lui Lele, iar directorul de imagine si producatorul Liviu Marghidan a motivat alegerea juriului din care a facut parte prin faptul ca "acest film ne demonstreaza ca viata nu ofera solutii simple, dar ca acesta sunt totusi un pic mai bune atunci cand stii sa canti".

Romain Delange, regizorul scurt metrajului francez In alta lume / L'autre monde, a primit Mentiunea Speciala a Juriului "pentru tonul sau extrem de sincer, ce combina o foarte emotionanta poveste de prietenie cu o abordare originala si personala a unei tragedii istorice de data recenta", potrivit motivatiei juriului, citite de Elad Keidan, jurat NexT 2010 si castigator al Trofeului NexT 2009.

La trei ani de cand The Saddest Boy in The World castiga Premiul Publicului la NexT, la editia 2007, un nou scurt metraj regizat de canadianul Jamie Travis si-a adjudecat trofeul acordat prin voturile spectatorilor: Sifonierul / The Armoire (sound design Alfredo Santa Ana, Canada, 2009) este cel mai iubit film din competitia celei de-a patra editii NexT, iar premiul sau a fost acordat de Sony.

Pentru al doilea an consecutiv, centrul berlinez de rezidenta pentru artisti Villa Kult a oferit unuia dintre participantii in competitia NexT un Premiu de dezvoltare pentru un proiect de lung metraj, constand intr-o bursa de dezvoltare. Fondatoarea centrului, Renate Roginas, a ales sa sustina proiectul prezentat de Nicolae Constantin Tanase - Gaby_talent88.

Concursul de afise alternative pentru lung metrajul regizat de Cristian Nemescu, California Dreamin' Poster Competition a fost castigat de afisul cel mai votat de spectatorii NexT: posterul conceput de Marian Marinica s-a impus in competitia cu celelalte patru finaliste ale concursului, expuse in foaierul Cinema Scala pe toata perioada festivalului, autorul sau primind ca premiu un E-book reader Iriver Story Reader, oferit de Iriver si Skin Media.

Criticii Cristina Corciovescu, Magda Mihailescu si Andrei Cretulescu au desemnat castigatorul concursului de critica de film care a avut ca premiu participarea in Juriul Tanar Emile Cantillon al Festivalului de Film Francofon de la Namur. Cronica la Marilena de la P7 scrisa de Irina Trocan in limba franceza i-a convins pe cei trei critici ca autoarea ei merita sa reprezinte Romania la cel mai important festival de film francofon din Europa.

La fel ca in fiecare an, o parte dintre spectatorii care si-au exprimat voturile pentru Premiul Publicului au fost rasplatiti, prin tragere la sorti, pentru participarea la NexT. Premiile Lucky Viewer constand in carti oferite de Editura Nemira au fost castigate de Diana Georgescu, Irina Mihaela Antonescu, Andrei Ungureanu, Ionut Zaharia, Razvan Macovei, Anda Puscas, Cristian Balan, Horia Constantin, iar cele constand in bilete la Cityplex le-au revenit lui Mariana Ciorcila, Oana Popescu, Paul Neagu, Dragos Marcu, Andreea Dobre

Gala de inchidere a celei de-a patra editii a Festivalului International de Film NexT a fost deschisa, la fel ca la fiecare dintre ultimele editii ale festivalului, de making of-ul care le-a dat ocazia celor aflati in sala sa se (re)conecteze la atmosfera precedentelor zile de festival. Emotionantul clip, realizat de Luiza Parvu, Tudor D Popescu, Anda Puscas, Adi Marineci, Adina Hariuc si Alexandra Carastoian, poate fi urmarit accesand site-ul oficial al festivalului, www.nextfilmfestival.ro si va fi in curand disponibil la rezolutie mare pe canalul de Youtube al NexT.

Cea de-a patra editie a festivalului NexT se incheie duminica, 18 aprilie 2010, cand spectatorii bucuresteni vor avea ocazia sa urmareasca pentru prima data sau sa revada, la Cinemateca Eforie, filmele prezentate in cadrul sectiunilor Festival Friends (prezentata de HBO), Short Matters Tour! (prezentata de Academia Europeana de Film) si Semaine de la Critique.

Cea de-a patra editie a Festivalului International de Film NexT are loc in perioada 13-18 aprilie 2010 la Cinema Scala, Cinemateca Eforie, Baneasa Drive-In Cinema si Mansarda Carturesti din Bucuresti. Biletele se gasesc la casieria Cinematecii Eforie.

Festivalul International de Film NexT se desfasoara in 2010 sub Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principesa Margareta a Romaniei. Activitatile Societatii Culturale NexT se incadreaza in "Viziunea pe 30 de ani pentru Romania" a Casei Regale.

Bilete prin: ticketfan.ro

Sponsori: Raiffeisen Bank, JTI, Intercontinental Parking.

Parteneri: Centrul National al Cinematografiei, Institutul Cultural Roman, Romania Film, Arhiva Nationala de Filme, Baneasa Drive In Cinema, Carturesti, Kodak Cinelabs Romania, UPS, Abis, Sony, Stage Expert, HBO, Media Pro Pictures, Independenta Film, Editura Nemira, Noumax, Iriver si Skin Media, AMC Pixel Factory, Fundatia Ratiu, Ambasada Frantei la Bucuresti, Institutul Francez din Bucuresti, British Council London, British Council Romania, Institutul Goethe, Institutul Polonez, Ambasada Statului Israel, Institutul Cervantes, Centrul Cultural Ungar, Centrul National al Dansului Bucuresti, Libraria Engleza, Rendez-Vous, Cramele Rotenberg, Cris Tim, La Fantana, Mobila Dalin, Di-Bas, Home, Spice.

Transportator oficial: Tarom

Sustinut de: Antena 2, Radio Guerrilla, Cocor Media Channel

Programul NexT Kids este sustinut de: Minimax

Parteneri media: Zile si Nopti, Ring, Revista HBO, Music Channel, Tabu, Observator Cultural, Cinemagia, Hotnews, Hboclub.ro, metropotam.ro, filmetari.com, Cinefan.ro, Yazee.ro, Port.ro, Feeder.ro, Elevate, NewsIn Mobile

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  615 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings