newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Centrul de Introspectie Vizuala prezinta Atelierul (1978) si Earth Cake (1992)


PDF Print
A | a
E-mail
de Centrul de Introspectie Vizuala | Miercuri, 24 martie 2010, 13:47 webReleases | Cultura

Programul 1:1, desfasurat la Centrul de Introspectie Vizuala, propune publicului o intalnire cu activitatea remarcabila a unor artisti romani si internationali cu practici similare, prezentati in tandem. Al treilea eveniment 1:1 este dedicat artistilor Geta Bratescu si Ivan Ladislav Galeta. Fiind conceput sub forma unor seri de proiectii de film si video, desfasurate o data pe luna in spatiul Centrului de Introspectie Vizuala, 1:1 aduce in prim plan lucrari de referinta pentru modul in care poate fi negociat raportul dintre arta, sfera publica si conditia individuala. Totodata, prin formatul sau, programul creioneaza o harta subiectiva a artei moderne si contemporane, unde anumite componente teoretice si vizuale se intalnesc sau, dimpotriva, se despart, extinzand cadrele de interpretare a creatiei acestor artisti.

Geta Bratescu (n.1926, Ploiesti) este o personalitate remarcabila a noii avangarde romanesti. Cu studii in literatura si filosofie, urmate in paralel cu cele in arta, Bratescu s-a format in contextul eterogen al anilor 40 si 50, acest lucru dovedindu-se a fi un factor esential in intelegerea recursului la anumite forme de exprimare artistica (cum ar fi desenul, colajul). Placerea serialitatii, a ludicului, actul complex de auto-examinare aduc practica Getei Bratescu in directia unui esentialism vizual si a intensificarii unei anumite calitati abstracte a artei sale.

Programul 1:1 prezinta: Atelierul (1978) si Earth Cake (1992).

Ivan Ladislav Galeta (n.1947, Vinkovci Croatia) este o figura importanta a filmului experimental croat, performer si pedagog. A absolvit Scoala de Arte Aplicate (Sectia Grafica) in 1968 si in 1970 Colegiul Pedagogic din Zagreb, in 1981 a absolvit Facultatea de Arte (Sectia Pedagogie). A inceput sa lucreze initial cu documentarul, ca mai apoi sa exploreze limbajului cinematografic realizand experimente ce implicau denaturarea peliculei si a sunetului, dubla-expunere, decalajul temporal. Experimentele sale cinematografice sugereaza o dimensiune abstracta si includ trimiteri la filosofi, precum Pitagora ai Platon, si au ca tema centrala relatia timpului si spatiului cu realitatea.

1:1 include filmele: TV Ping Pong (1976-1978), Two times in one space (1976-1984), Sfaira 1985-1895 (1984), Water Pulu 1869 1896 (1987-1988), Wal(l)zen (1989).

Multumiri: Geta Bratescu si Karin Cervenka.

Prezentarea Ivan Ladislav Galeta este posibila cu sprijinul Forumului Cultural Austriac si www.index-dvd.at.

Eveniment desfasurat in parteneriat cu UAP.

Parteneri media: Arhitectura, Arhitext, Sapte Seri, 9am, hipmag.ro, modernism.ro, WebPR.ro, studentie.ro, feeder.ro, port.ro, veiozaarte.ro

Eveniment organizat cu sprijinul Forumului Cultural Austriac

www.index-dvd.at, www.sixpackfilm.com

Centrul de Introspectie Vizuala - Str. Biserica Enei nr.16, sector 1, Bucuresti

 Citeste mai multe despre     |   | 
  300 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by