newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Martin Krenn: Filme despre arta si activism


PDF Print
A | a
E-mail
de Corina Apostol | Marţi, 23 februarie 2010, 15:38 webReleases | Cultura

nog8mic | Foto: webPR.ro
Pavilion Unicredit va invita la o prezentare a filmelor lui  Martin Krenn, joi, 25 februarie de la ora 19.00.

Nascut in anul 1970 la Viena, unde Martin Krenn urmeaza studiile Universitatii de Arte Aplicate si ale Conservatorului. Este preocupat cu precadere de arta in spatiul public si arta multimedia, lucrarile lui accentuand intrebari legate de societatea civila si confruntarea cu istoria recenta. Krenn este de asemenea profesor la Universitatea de Arta din Viena.

Filmele lui Martin Krenn se situeaza la granita dintre documentatie, participare si instigare politica.

"In Between the Movements", cea mai recenta serie video a artistului, la care lucreaza din anul 2007, se concentreaza asupra fenomenului de relationare globala si a impactului acesteia asupra teoriei si practicii rezistentei de stanga. Telul nu este insa nici acela de a oferi o vedere de ansamblu a „miscarilor anti-globalizare“, nici acela de a livra concepte prefabricate despre configurarea unei "lumi alternative", ci de a se dezbate interogari concrete, aflate la intersectia marilor proiecte globale. Se discuta, de exemplu, posibilitatile, dar si dificultatile care se ivesc in comunicarea dintre grupuri cu background-uri diferite.

Convorbirile purtate cu diferiti protagonisti sunt punctul de plecare ale unor filme create impreuna cu acestia. Toti participantii au fost invitati sa influenteze alcatuirea filmului, atat la filmari cat si la montaj. Cooperarea cu subiectii filmelor, proveniti din contexte geografice si activistice diferite, faciliteaza descoperirea diferitelor perspective ale opozitiei si constituie un exemplu al productiei de cunoastere colaborative.

"Notie despre opozitie" (2006) este un film documentar despre miscarea de rezistenta impotriva fascismului in anii 30 si 40 in Austria, Spania si Franța. Protagonistul filmului este austriacul Harry Spiegel, care in anii 30 a luptat in Spania de partea republicanilor impotriva lui Franco. Adoptand metoda reconstituirii unor vechi fotografii si secvente de film, documentarul incearca sa aduca in centrul atentiei reprezentarea filmica si transmiterea istoriei.

Seria fotografica si scurt-metrajul "Tirana Tours" (2007) aduc in discutie un album fotografic comunist, aparut in anul 1990 la Tirana, in patru limbi. 17 ani mai tarziu, Martin Krenn a fotografiat din nou localitatile din imaginile acestui album. Un interviu cu fotograful imaginilor originale, Petrit Kumi, completeaza seria fotografica. Tema proiectului sunt mecanismele retoricii si imagisticii ideologice si modul in care ele continua sa influenteze prezentul.

Martin Krenn va fi prezent la vizionarea fragmentelor din filmele amintite si va sta la dispozitie pentru intrebari.

Acest proiect este sustinut de Forumul Cultural Austriac
Multumiri speciale: Karin Cervenka.

Contact:

Pavilion Unicredit,
Sos. Nicolae Titulescu Nr. 1, Bucuresti
Telefon: 031-103.41.31
Email: pavilion[at]pavilionmagazine.org
website: www.pavilionunicredit.org

 Citeste mai multe despre     |   | 
  351 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by