newsletter rss
HotNews.ro

Articol webPR

110 ani de la nașterea savantului Mihai Băcescu


PDF Print
A | a
E-mail
de | Marţi, 27 martie 2018, 17:02 webReleases | Cultura

110 ani de la nasterea savantului | Foto: Muzeul Antipa
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” în parteneriat cu Radio România Cultural vă invită miercuri, 28 martie 2018 la emisiunea-dezbatere prilejuită de 110 ani de la nașterea marelui biolog român, Academicianul Mihai Băcescu (1908 - 1999).
 
În cadrul emisiunii „Știința în cuvinte potrivite”, transmisă pe toate frecvențele Radio România Cultural video online pe www.radioromaniacultural.ro cu începere de la ora 13:20, realizatorii emisiunii, Corina Negrea și Dan Manolache îi vor avea invitați pe dr. Luis-Ovidiu Popa, directorul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, academician dr. Dumitru Murariu, director general al Institutului de Biologie al Academiei Romane, dr. Modest Guțu, dr. Ileana Negoescu, dr. Iorgu Petrescu - cercetători științifici în cadrul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, precum și pe biologul Mihaela Radu, nepoata distinsului savant Mihai Băcescu. Dezbaterea va porni de la evidențierea aspectelor importante din viața și opera omului de știință, cel ce a adus contribuții substanțiale la dezvoltarea diferitelor domenii ale biologiei animale, cum ar fi carcionologia, herpetologia, ihtiologia, etnozoologia sau muzeologia.

Membru al „Societé Zoologique de France” şi apoi al mai multor academii şi societăţi ştiinţifice din România și din străinătate, doctorul Mihai Băcescu a fost creatorul şcolii româneşti de oceanologie, șeful de școală datorită căruia zoologia românească are astăzi numeroși specialiști și cel care a creat un puternic colectiv oceanologic la Constanța și unul zoologic la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. Datorită dr. Mihai Băcescu există la muzeu un nucleu de specialiști de nivel mondial care studiază crustaceele din oceanele lumii.

Despre personalitatea și opera lui Mihai Băcescu sunt multe de spus. Putem aminti, de exemplu, că în 1940, la solicitarea lui Grigore Antipa, acceptă numirea sa ca Șef de Secție la Muzeul Antipa, funcție asimilată cu cea de profesor universitar, iar apoi este numit șef de laborator în cadrul Institutului de Cercetări Piscicole. În 1954 este numit director al Institutului de Cercetări Piscicole iar mai apoi Șef al Laboratorului de Oceanologie al Academiei. Toate aceste funcții erau considerate „cumul” la funcția „de bază” de la Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, unde și-a încheiat activitatea ca director în anul 1988. În perioada 1965 - 1974 a fost președinte al Comitetului Muzeelor de Științe Naturale ale Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM) de pe lângă UNESCO iar din anul 1964, președinte al Consiliului Muzeelor din România. Între anii 1980 – 1982, Mihai Băcescu a creat și inaugurat Muzeul de Științe Naturale din Fălticeni, iar în anul 1993, Muzeul Apelor din acest oraș a primit numele său.

Ca specialist de reputație internațională care studia crustaceele care trăiesc la mare adâncime, a fost invitat să participe la expediții științifice oceanice. Astfel, în anul 1965 a lucrat două luni pe nava „Anton Brunn” care a explorat viața abisală a jgheabului adânc Peru - Chile până la 6300 m adâncime; în perioada 1967 - 1968, a explorat apele Mării Caraibelor din jurul Cubei; în 1970 a participat la expediția navei ”Thalassa” în zona Atlanticului tropical; în 1977 a fost, cu aceeași navă a Institutului Francez de Pescuit Maritim, în Oceanul Indian de vest iar în perioada noiembrie 1973 - februarie 1974 a organizat și condus prima expediție românească oceanologică, pe coasta est-africană, în Tanzania. De peste tot a adus la Muzeul Antipa un material bogat, pe baza căruia el însuși a descris zeci de taxoni noi.

Mihai Băcescu a avut șansa ca opera să-i fie apreciată încă din timpul vieții. Astfel, în anul 1963 a fost ales membru corespondent al Academiei, iar în anul 1990, membru titular. Membru a numeroase și prestigioase societăți științifice și academii din lumea întreagă, a fost distins cu premii în țară și străinătate, fiind decorat cu ”Ordinul Muncii” clasa a II - a, cu ”Meritul cultural” clasa I și ”Meritul științific” clasa I. În 1978 a primit medalia ”Prince Albert I-er de Monaco”, conferită de statul francez.

Cele peste 480 de lucrări științifice și de popularizare a științei, sub formă de cărți sau de articole, de la debutul său în ”Revista științifică - Vasile Adamachi” din Iași și până la apariția ultimei cărți de etnozoologie, dedicată soției sale, Eliza Băcescu, îl așază pe Mihai Băcescu printre cei mai însemnați biologi români din toate timpurile.

Parteneri media: Radio Romania Cultural

UnitedMedia, Calendar Evenimente, comunicatedepresa.ro, Centruldepresa.ro, Grădinite.com, Prokid.ro,GoKID.ro, mamica.ro, melc-codobelc.ro, agendacopiilor.wordpress.com,HotNews, SmartWoman, Mămica de azi, Mami, stiripentrucopii.com,kidsnews.ro, labucatarie.ro.

Detalii: www.antipa.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa": www.facebook.com/muzeulantipa.
  1277 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by