newsletter rss
HotNews.ro

Articol webPR

Conferintele de la sosea - "Asta-i Julamila, Julamila mare! Mascatii de Boboteaza - ultimul obicei viu la aromanii din Romania"


PDF Print
A | a
E-mail
de | Miercuri, 21 martie 2018, 12:37 webReleases | Cultura

Conf de la sosea | Foto: MNTR
Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 29 martie 2018, de la ora 18, la Clubul Taranului, la o noua intalnire din seria Conferintelor de la Sosea. Georgiana Vlahbei, muzeograf la MTR, cercetator etnolog in proiectul european CU TENDA, si Vlad Gheorghiu, antropolog, va vor povesti despre Mascatii de Boboteaza - ultimul obicei viu la aromanii din Romania.

In Pipera (nordul Bucurestilor) si in Palazu Mare (cartier la marginea Constantei), grupul aromanilor plisot conserva pana azi obiceiul colindatului cetei barbatesti cu masti, de iarna. Printre ultimele ritualuri care au supravietuit timpului la aromanii din tara, Julamila se intampla in fiecare an de Boboteaza.

Adus din localitatea originara, Pleasa (sudul Albaniei), purtat prin numeroasele drumuri prin Balcani si ajuns, in cele din urma, in Romania, in primele decenii ale secolului XX, ritualul Julamilei reflecta transformarile unei comunitati "fara granite", in cautarea unui acasa.  

Pe 29 martie, vom trasa impreuna un fir in timp al acestui obicei: vom reconstitui prin povesti, imagini si film, cum a ramas el in memoria celor mai in varsta, cum a fost re-activat de primele generatii venite in tara, cum a evoluat peste generatii, adaptandu-se la realitatile din jur. In special, va vom impartasi din emotia participarii la obicei in ultimii ani, alaturi de grupul de feciori mascati din Pipera.

Intrarea este libera.

Parteneri media ai MTR: Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania International, Radio Romania Bucuresti Fm, RFI Romania, TVR, Dilema Veche, Historia, Decat O Revista, Iocan, Igloo, Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, LiterNet.ro, Ziarul Lumina, HotNews.ro, webpr.ro, www.ordineazilei.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, matricea.ro, promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, www.cooperativatraditionala.ro, agro-tv.ro, iqool.ro, www.gratuitor.ro, financiarul.ro, news24.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, Blitz TV.
  355 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by