newsletter rss
HotNews.ro

Articol webPR

Peste 70 de cineasti invitati la One World Romania 11


PDF Print
A | a
E-mail
de | Luni, 12 martie 2018, 17:56 webReleases | Cultura

LINE-UP invitati OWR | Foto: One World Romania
Cea de-a 11a editie a Festivalului International de Documentar si Drepturile Omului One World Romania aduce la Bucuresti in perioada 16-25 martie 2018 peste 70 de realizatori de film, protagonisti si specialisti in subiectele abordate de selectia festivalului. Ei vor participa la proiectiile de film si dezbaterile organizate pe parcursul celor 10 zile, in cele 8 locatii ale festivalului.

Pe cativa dintre ei i-am prezentat deja in cadrul sectiunilor din care fac parte documentarele lor, pe altii vom incerca sa-i prezentam pe scurt aici, dar pe toti va invitam sa ii cunoasteti in cele 10 zile de festival. Cu siguranta nu veti regreta si vom invata cu totii ceva de la fiecare dintre ei. Lista completa a participantilor este disponibila aici: http://oneworld.ro/2018/l/ro/participanti/, iar in curand vom publica si lista completa a celor care vor participa la dezbaterile traditionale, organizate dupa fiecare proiectie. Intre 19 si 23 martie vom organiza zilnic incepand cu ora 12:00 la ARCUB cate o intalnire intre invitatii festivalului, deschise si publicului, in care vom discuta despre filmele din selectie si temele principale ale editiei. 

Mila Turajlić aduce la One World Romania "Cealalta parte a tuturor lucrurilor", documentarul care a castigat Marele Premiu al celei mai recente editii a Festivalului de Film Documentar din Amsterdam (IDFA) - unul dintre cele mai prestigioase din domeniu. Din 2005, Mila Turajlić este organizator al Magnificent 7 Festival of European Documentary Films din Belgrad. Este fondatoare a DokSerbia, asociatia cineastilor sarbi, si preda la Archidoc si la Balkan Documentary Center.

Maxim Pozdorovkin este un alt regizor care vine in premiera la One World Romania, dar a mai fost prezent printr-un film al sau la editia din 2015 a festivalului - "The Notorious Mr. Bout". In 2013 Pozdorovkin a primit premiului juriului de la Sundance pentru filmul sau "Pussy Riot: A Punk Prayer", iar anul acesta, in cadrul aceluiasi festival, a obtinut premiul special al juriului acordat celui mai bun montaj pentru "Noul nostru presedinte", pe care il vedem la One World Romania 2018.

Pe Vitaly Mansky poate l-ati cunoscut la One World Romania 9 prin filmul sau "Under the Sun", dar anul acesta il vedeti in carne si oase dupa proiectiile documentarului "Rude". Vitaly Mansky a absolvit in 1989 Institutul de Cinematografie VGIK si a devenit unul dintre cei mai apreciati regizori si producatori de film documentar rusi contemporani. A regizat mai mult de 30 de filme, prezentate si premiate la festivaluri din intreaga lume si a produs filmele unor regizori precum Renata Litvinova, Alexander Rastorguyev, Sergey Miroshnichenko, Dmitry Zhelkovsky, sau Sergei Loznitsa.

De aproape 35 de ani, Pamela Yates, una dintre primele documentariste activiste din Statele Unite, documenteaza rezistenta mayasilor din Guatemala in fata fortelor colonizatoare, care au cautat sa ii extermine in diverse moduri. Ea vine pentru prima oara la One World Romania, impreuna cu documentarul sau "500 de ani", ultimul dintr-o trilogie a rezistentei mayase incepute in 1983, dar si cu producatorul filmului, Paco de Onis. Un alt film realizat de Pamela, "Granito - How To Nail a Dictator" a fost prezent in selectia One World Romania 2012.

Boris Mitić este un regizor extrem de creativ si neconventional si in acelasi timp multi-premiat la mai multe festivaluri de film documentar. El va prezenta la One World Romania 11 filmul "Lauda nimicului" pe 17 si 18 martie. Dupa proiectia din 18 martie, ora 11:30, de la Cinema Elvire Popesco, va sustine si un masterclass.

Ana Dumitrescu, realizatoarea documentarului "Licu, o poveste romaneasca", castigator al Marelui Premiu la Festivalul DOK Leipzig 2017 vine la Bucuresti impreuna cu protagonistul filmului, Liviu Canter, zis "Licu". Ei vor fi prezenti la proiectiile documentarului pe 23 si 25 martie la Cinema Eforie.

Realizatoarea documentarului "Antonio si Catarina" - premiat cu Pardino D'Oro (Cel mai bun scurtmetraj) la Festivalul de Film de la Locarno - Cristina Hanes vine la Bucuresti intre 17 si 20 martie. In prezent Cristina este in etapa de dezvoltare a primului sau lungmetraj, o co-productie India-Romania.

Un invitat special al festivalului de anul acesta este protagonistul documentarului "Primavara cambodgiana" - Venerabilul Luon Sovath - un calugar budist activist din Cambodgia, care continua lupta pentru drepturile semenilor sai, in ciuda amenintarilor primite constant. El vine la Bucuresti impreuna cu regizorul filmului, Chris Kelly. Documentarul este lungmetrajul sau de debut si a lucrat la el timp de 9 ani.

Participantii la cea de-a 11-a editie a Festivalului One World Romania sunt: Pamela Yates, Paco De Onis, Radu Ciorniciuc, Monica Lazurean-Gorgan, Cristina Hanes, Marco De Stefanis, Bernhard Braunstein, Till Schauder, Yves-Marie Mahe, Mila Turajlić, Thierry Michel, Lucio Bassadone, Maria Katharina Myklᅢen Hustad, Bill Morrison, Anne Fabini, Asli Ozarslan, Ana Branea, Pietro Pasquetti, Silvia Jop, Mona Nicoara, Dana Bunescu, Peter Forgacs, Monika Grassl, Elitza Gueorguieva, Corneliu Porumboiu, Tereza Nvotova, Dragos Turea, Dieter Schumann, Daphni Leef, Orban Wallace, Lotte Mik Meyer, Dragos Hanciu, Kazuo Hara, Sachiko Kobayashi, Boris Mitic, Ana Dumitrescu, Liviu "Licu" Canter, Jonathan Boissay, Florent Vassault, Yael Kipper, Ronen Zaretsky, Gurcan Keltek, Lukas Kokes, Klara Tasovska, Maxim Pozdorovkin, Shevaun Mizrahi, Wissam Al-Zoabi, Alexandra Wesolowski, Nora Lam, Peter Yam, Ruxandra Gubernat, Henry Rammelt, Marcel Schreiter, Chris Kelly, Venerabilul Luon Sovath, Claudiu Mitcu, Ileana Birsan, Daisy Asquith, Yony Leyser, Karel Kovanda, Monika Macdonagh-Pajerova, Cosmin Bumbut, Elena Stancu, Vitaly Mansky, Matthias Krepp, Angelika Spangel, Leni Gruber, Alexander Kleider, Jessica Gorter, Nora Agapi, Daniel Abma, Mary Jirmanus Saba, Tristan Ferland Milewski, Bernard Guetta, Stefanie Eckert, Michael Loebenstein, Oksana Sarkisova, Rada Sesic, Maciej Novicki, Michael Loebenstein, Stefanie Eckert, Mihai Fulger, Bernard Guetta, Lavinia Betea, Marius Deaconu, Ada Milea, Svetlana Carstean, Elena Vladareanu, Cosmina Morosan.

Biletele, abonamentele generale si cele de 5 intrari au fost deja puse in vanzare pe site-ul partenerilor de la Eventbook. Informatii complete despre programul celei de-a 11-a editii sunt disponibile pe site-ul www.oneworld.ro si pe pagina de Facebook: www.facebook.com/one.world.romania.
  784 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by