newsletter rss
HotNews.ro

Zile si sarbatori nationale in cultura vizuala din Romania


PDF Print
A | a
E-mail
de OanaNasuiPMM | Sâmbătă, 13 ianuarie 2018, 16:55 webReleases | Cultura

Zile-si-sarbatori-nationale-in-cultura-vizuala-din-Romania | Foto: webPR.ro

Proiectul "€žZile si sarbatori nationale in cultura vizuala din Romania"€, produs de PostModernism Museum, urmareste sa puna in context reprezentarile artistice ale zilelor nationale sarbatorite in Romania, prin aducerea de informatii istorice, sociologice, antropologice si turistice in cadrul prezentarilor de studii din partea expertilor, alaturi de lucrari de arta si artefacte, in cadrul micro-expozitiei care insoteste conferinta din ziua de 15 ianuarie, Ziua Culturii Nationale.


Conferinta si micro-expozitie: 15 ianuarie 2018, ora 19.00: Muzeul Municipiului Bucuresti - Palatul Sutu, Bd. Ion C. Bratianu nr. 2 si online pe Facebook https://www.facebook.com/PostModernismMuseum


Din 20 ianuarie 2018, inregistrarea conferintei pe http://www.postmodernism.ro


Diferitele epoci istorice si politice au marcat modul in care zilele si sarbatori nationale au fost celebrate, aniversate. De-a lungul ultimului secol zilele si sarbatorile nationale au cunoscut toate tipurile de schimbari: de la schimbarea datelor calendaristice, fireste in corelare cu diferite momente istorice, la disparitia si aparitia unor sarbatori nationale, corelate cu evenimente sau personalitati istorice sau doar schimbari ale coregrafiei aniversarilor.

Este importanta chestionarea fenomenului de ideologizare a zilelor si sarbatorilor nationale prin intermediul culturii vizuale.

Panelul de lectori propus pentru conferinta este unul puternic, cu experti din domeniile istoriei, antropologiei si istoriei artei. Acestia vor prezenta studii dedicate subiectului proiectului, pe o perioada istorica aleasa. Conferinta are si o componenta de dezbatere la final.

Urmatorii experti sunt invitati ca vorbitori: Dr. Alin Ciupala - profesor, secretar stiintific la Institutul de Istorie al Artei "€žG. Oprescu"€, evaluator proiecte culturale, Cosmin Nasui - curator, istoric de arta, evaluator acreditat de arta contemporana, evaluator de proiecte culturale, Razvan Paraianu, lector universitar la Universitatea Petru Maior Targu Mures si Cristian Vasile - cercetator stiintific la Institutul de Istorie "€žN. Iorga"€œ, secretar general de redactie al publicatiei academice Studii si Materiale de Istorie Contemporana.

Alin Ciupala, Ziua nationala, de la Vechiul Regat la Romania Mare

Cosmin Nasui, 23 August in artele vizuale

Razvan Paraianu, Ziua Victoriei, ziua eroilor poporului celebrata prin monumente de regimul comunist

Cristian Vasile, Reflectari istoriografice si reprezentari vizuale ale zilei de 1 decembrie sub regimul comunist

Micro-expozitia prezenta in spatiul conferintei va cuprinde o selectie de lucrari de arta si imagini de epoca care ilustreaza modul in care artistii si media au surprins aniversarile nationale, cu focus pe zilele nationale istorice de 10 Mai, 23 August si 1 Decembrie, pe sarbatori oficiale precum 15 Ianuarie, 24 Ianuarie, 1 Mai, 22 Decembrie si pe sarbatori si festivaluri traditionale. La selectie vor contribui si expertii invitati ca lectori. Imagini ale lucrarilor si artefactelor sunt disponibile si in mediul online.
Ziua nationala a Romaniei a fost: 10 mai intre 1866-1947, 23 august intre 1948-1989 si 1 decembrie din 1990.

Proiectul "Zile si sarbatori nationale in cultura vizuala din Romania"€ este produs de PostModernism Museum, beneficiind de parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucuresti si de co-finantare de la Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, in urma unui apel public de proiecte.

Inregistrarea conferintei va putea fi urmarita, dupa 20 ianuarie 2018, pe www.postmodernism.ro si pe retelele partenerilor (Muzeul Municipiului Bucuresti, Modernism.ro, Radio Romania International, Muzeul Judetean de Istorie Brasov, Muzeul de Arta Brasov, Muzeul Cineastului Amator, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc - IICCMER, Festivalul de Film si Istorii Rasnov).

Link direct proiect s™i arhivaƒ foto-video: http://www.postmodernism.ro/zile-si-sarbatori-nationale-in-cultura-vizuala-din-romania/
  97 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by