newsletter rss
HotNews.ro

5 profesii creative acum si acum 100 de ani


PDF Print
A | a
E-mail
de OanaNasuiPMM | Luni, 6 noiembrie 2017, 11:44 webReleases | Cultura

Proiectul "Profesii creative: atunci si acum"€, un proiect marca Formare Culturala, promoveaza in mediul online cinci profesii creative, din perspectiva istorica si a provocarilor prezentului, ambele raportate la specificul spatiului romanesc. Proiectul, inceput in iulie 2017, consta in 10 interviuri video cu profesionisti romani din domeniul cultural si materiale de cercetare care prezinta profesiile acestora din perspectiva istorica, toate disponibile online.


Proiectul se adreseaza in special tinerilor din Romania care aspira sa lucreze sau sunt practicieni aflati la inceput de drum in industriile culturale si creative. Nucleul proiectului este reprezentat de 10 materiale video cu profesionisti din 5 domenii creative: arhitectura, curatoriat, fotografie, management cultural si regie. Materialele video sunt insotite de materiale-text bazate pe cercetarea dezvoltarii profesiilor respective acum o suta de ani la inceputurile Romaniei moderne.


In debutul secolului XX, in spatiul romanesc isi derulau activitatea primele femei arhitect (Virginia Haret, Henrieta Delavrancea) si tot atunci fotografia era sustinuta de lucrarile unor exponenti ai minoritatilor nationale (unguri, germani, evrei). Inaintea primului razboi mondial, odata cu dezvoltarea primelor companii de teatru si cu aprofundarea studiul dramaturgiei, apar si noile profesii de regizor de teatru si de film. De-a lungul unei perioade de 100 de ani, aceste profesii creative au avut un parcurs distinct, iar proiectul de fata urmareste momentul lor de debut comparativ cu statutul actual. 


Promovarea celor 5 profesii este facuta din punct de vedere istoric si al specificului de astazi, iar materialele video realizate - interviuri - acopera atat perspectiva istorica si antropologica, cat si perspectiva prezentului, abordand provocarile actuale ale profesiei, calitatile necesare, instrumentele practice de lucru si instrumentele de promovare pentru fiecare in parte.  

 

Fiecarei profesii ii sunt dedicate doua materiale video, sub forma de interviuri cu profesionisti din fiecare domeniu. A fost aleasa varianta de doua materiale video per profesie, unul cu un expert senior si unul cu un tanar profesionist. Aceste doua perspective aduc informatii diferite, punctand nuante, oportunitati si obstacole ale celor care exercita aceste profesii.

 

Proiectul "€žProfesii creative: atunci si acum"€ raspunde unor nevoi pe care echipa programului Formare Culturala le-a identificat in spatiul cultural actual din Romania, in urma experientei si a comunicarii directe cu reteaua profesionala de peste 600 fosti cursanti si cu cele peste 7650 de persoane interesate de noutatile din domeniile culturale si creative.

 

Interviurile video si articolele care prezinta profesiile din perspectiva istorica pot fi consultate integral pe: http://formareculturala.ro/profesii-creative/

 

Interviurile sunt structurate pe domenii:


Arhitectura

Vlad Eftenie, arhitect si lector doctor https://youtu.be/03i3_hDlDNM

Tamina Lolev, arhitecta https://youtu.be/-g3uheU7KNU

 

Curatoriat

Cosmin Nasui, curator si cercetator https://youtu.be/lqRkGi7LB_U

Raluca Baloiu, curatoare https://youtu.be/-Y-MmOVtD6Y

 

Fotografie

Iosif Kiraly, artist vizual, fotograf si profesor  https://youtu.be/ax9ySulC52o

Miluta Flueras, fotograf https://youtu.be/kX9SxWikfHw

 

Management cultural

Andreea Grecu, expert cultural https://youtu.be/dSZ-Id5vqRs

Jean-Lorin Sterian, manager cultural https://youtu.be/_KAOf4YMbzw

 

Regie

Theodor-Cristian Popescu, regizor si profesor https://youtu.be/OIZTvukekDU

Leta Popescu, regizoare si manager cultural https://youtu.be/WcRsp5WtfUI

 

 

Parteneri: Modernism.ro, The Institute, Asociatia Bucurestiul Meu Drag, Muzeul Municipiului Bucuresti, NOD Makerspace, Arhiva Nationala de Filme, Muzeul Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu"

 


  218 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by