newsletter rss
HotNews.ro

webPR Noaptea Alba a Galeriilor prezinta la Rezidenta BRD Scena9 din Bucuresti o expozitie focus NAG Petrila


PDF Print
A | a
E-mail
de | Luni, 2 octombrie 2017, 13:18 webReleases | Cultura

Vizual_NAG | Foto: NAG
O calatorie spre buricul Pamantului
"Ati venit, ati vazut, am invins!"
6 octombrie - 5 noiembrie 2017


invitati: Ion Barbu, Mihai Barbu, Catalin Cretu, Andrei Dascalescu
curator: Ion Barbu

Nicio calatorie nu este simpla. Iar calatoria spre buricul Pamantului - Planeta Petrila nu face exceptie de la regula.

Cea mai veche mina din Romania, mina Petrila, si-a inchis portile la data de 30 octombrie 2015, iar inmormantarea simbolica a unei mine moarte cu adevarat a avut loc o zi mai tarziu, in curtea Casei Memoriale I. D. Sirbu. Ceea ce a ramas este un loc in care Ion Barbu, alaturi de multi oameni extraordinari, incearca sa recupereze memoria si umorul unei tari intregi.

Petrila este un oras a carui imagine, alaturi de intreaga Vale a Jiului, este inca asociata cu unul dintre cele mai triste momente din istoria recenta a Romaniei.
Prezenta Planetei Petrila in programul NAG nu ilustreaza altceva decat un exemplu de rezistenta prin cultura care ar trebui sa dea de gandit: lumii artistice care, deocamdata, nu are capacitatea de a face dovada unei coeziuni intre membrii sai, lumii oficialitatilor in mana carora sta puterea de decizie cand vine vorba de a salva (sau nu) un patrimoniu national si, nu in ultimul rand, societatii al carei apetit de consum cultural este ingrijorator de scazut.

In Noaptea Alba a Galeriilor de Arta vorbim, in expozitia produsa special cu aceasta ocazie in spatiul Rezidenta BRD Scena9, despre Noaptea Galeriilor de Mina ramase definitiv in bezna, un intuneric deloc strain de starea culturii in Romania.

"O calatorie spre buricul Pamantului"
aduce pentru publicul vizitator nu doar fragmente din cele trei muzee - Muzeul Mamei, Muzeul Instalatorului Roman si Colonia Literara Petrila -, o arhiva de imagini fotografice animate, interventii si instalatii artistice, ci tese, in cele sase incaperi, povesti despre noi toti, povesti care rad cu noi, rad de noi, plang si ne spun poezii sau hohotesc confuzia unei istorii recente. Toate acestea au aceeasi sursa, buricul pamantului, Planeta Petrila, un univers unic creat de artistul Ion Barbu, curator al acestei expozitii si unul dintre personajele principale din acest proiect alaturi de Andrei Dascalescu, Catalin Cretu si Mihai Barbu.

O calatorie pe Planeta Petrila va arata ca lucrurile stau altfel. Acolo, obiectele si casele au suflet si iti vorbesc despre lucruri pe care ar fi bine sa nu le uiti cand treci prin fata lor. Acolo, casele iti vorbesc despre cat de important este sa ramai un om demn indiferent de greutatea istoriei. Si, niciodata sa nu uiti ca "orice vis se razbuna".

Pentru publicul NAG din Bucuresti, expozitia focus de la Rezidenta BRD Scena 9 va prezenta timp de o luna un program dinamic de evenimente, tururi ghidate pentru diferite categorii de public, ateliere pentru copii, vizionari si discutii cu invitati. Scopul expozitiilor focus NAG este acela de a marca introducerea unui oras nou in harta evenimentului si familiarizarea unor categorii de public cat mai diverse cu fenomenul culturii contemporane din Romania. 

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/231321714066160/

Informatii complete sunt disponibile pe www.noapteagaleriilor.ro si in aplicatia de telefon NAG (in curand pe Android si iOS).


Organizator NAG national:
Asociatia Ephemair

Partener principal NAG national: BRD Groupe Societe Generale

Parteneri: Primaria Capitalei prin ARCUB, Institutul Cultural Roman - ICR

Sponsori: Policolor, Corcova Roy & Damboviceanu, Catleya, Noumax

Partener juridic: Tuca Zbarcea & Asociatii

Parteneri media: Magic FM, Adevarul, Dilema Veche, Agerpres, Blitz TV, Scena9, Glamour, Orasulm.eu, Urban.ro, The Institute, Modernism.ro, Feeder, Dissolved Magazine, e-Zeppelin, GalaSocietatiiCivile.ro, Institutul Francez, Anim`est

Despre NAG

Noaptea Alba a Galeriilor este cel mai important eveniment cultural nocturn din Romania care a atras atentia marelui public asupra artelor contemporane si a tinerilor artisti. In Bucuresti, de-a lungul celor zece editii desfasurate pana in prezent, Noaptea Alba a Galeriilor a generat o harta in care a fost facuta vizibila infrastructura dinamica a spatiilor ce gazduiesc evenimente de arta contemporana. Noaptea Alba a Galeriilor a pus bazele unei platforme de promovare a artei contemporane si a tinerilor artisti romani, atat prin incurajarea contactului dintre artisti si galerii sau spatii dedicate artei contemporane, cat si prin prezentarea artistilor unui public extins, caruia ii ofera in fiecare an oportunitatea de a descoperi arta generatiei din care face parte.

http://noapteagaleriilor.ro/

https://www.facebook.com/noapteagaleriilor/

https://www.instagram.com/noapteaalbaagaleriilor/Despre Asociatia Ephemair

Asociatia Ephemair isi propune sa dezvolte proiecte culturale destinate promovarii artei contemporane romanesti si internationale, actiuni care vizeaza cresterea vizibilitatii acesteia in randul publicului larg. Alaturi de proiectul Noaptea Alba a Galeriilor, Asociatia Ephemair organizeaza alte doua proiecte importante in scena evenimentelor culturale din Bucuresti: Art on Display si Weekendul Galeriilor.

In acest an Asociatia Ephemair a fost distinsa cu "Premiul pentru promovarea culturii romanesti in lume" pentru editia aniversara a evenimentului Noaptea Alba a Galeriilor NAG 2016 in cadrul Galei premiilor AFCN.

http://www.ephemair.ro/

https://www.facebook.com/Asociatia.Ephemair
  302 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by