newsletter rss
HotNews.ro

L'Effet aquatique a primit Premiul TV5MONDE, RFI Romania, Institut francais de Roumanie al Juriului tinerilor francofoni


PDF Print
A | a
E-mail
de Anca Romanescu. PUNK PR | Luni, 19 iunie 2017, 11:24 webReleases | Cultura

18948863_1474049209326058_660892587_o | Foto: webPR.ro
Juriul tinerilor francofoni TV5MONDE / TIFF 2017 a oferit filmului L'Effet aquatique, in regia lui Solveig Anspach, Premiul TV5MONDE, RFI Romania, Institut francais de Roumanie al Juriului tinerilor francofoni / Prix TV5MONDE, RFI Romania, Institut francais de Roumanie du Jeune jury francophone, sambata seara, in cadrul Galei de inchidere a Festivalului International de Film Transilvania. Valoarea premiului este de 2000 de euro si va ajunge la casa de distributie care va lansa filmul in cinematografele din Romania.

Anul acesta, Juriul tinerilor francofoni a fost format din cinci tineri care fac parte din bogata comunitate a studentilor francezi la Medicina sau Medicina Veterinara din Cluj - Camille de Pasquale, Charles Coussolle, Regis Ojeil, Mathias Nicoud si Roman Perraut -, coordonati de artista franceza Christine Ott, compozitoare, pianista, cantareata si "ondista" specializata in unde Martenot.

Motivatia Juriului, spusa pe scena Galei TIFF2017, este urmatoarea:

"L'Effet aquatique, acest film foarte uman, ne-a sedus mai intai prin scenariul sau original. Intre piscina municipala din Montreuil si izvoarele poetice din Islanda, Solveig Anspach ne plonjeaza intr-un univers plin de gingasie si fantezie. Sublimat de muzica lui Martin Wheeler, jocul subtil si emotionant al actorului incarneaza perfect indoielile, defectele, tot ceea ce face frumusetea relatiilor umane."

 
Filmele vazute de Juriul tinerilor francofoni la TIFF 2017 au fost: La loi de la jungle (r: Antonin Peretjatko), Une vie (r: Stephane Brize), Cigarettes et chocolat chaud (r: Sophie Reine), Dalida (r: Lisa Azuelos), Paris pieds nus (r: Fiona Gordon, Dominique Abel) si L'Effet aquatique (r: Solveig Anspach).
 
Pe parcursul festivalului, juratii au avut, de asemenea, intalniri cu personalitati din lumea cinematografica si literara: actrita franceza Clotilde Courau (membra a Juriului TIFF) si scriitoarea franco-maghiara Nina Yargekov (Prix de Flore 2016).
 
2017 este al cincelea an consecutiv in care Juriul tinerilor francofoni acorda Premiul TV5MONDE, RFI Romania, Institut francais de Roumanie al Juriului tinerilor francofoni.

Membrii Juriului tinerilor francofoni despre experienta de zilele acestea:

 
Roman Perrault: "A fost o mare onoare sa fac parte din juriul francofon de anul acesta si sa acord premiul nostru acestui film frumos care este L'Effet aquatique, de Solveig Anspach, un film emotionant si captivant a carui poveste ne-a facut sa calatorim din Montreuil pana in Islanda, cu poezie si fantezie. Chiar daca calitatea fimelor din competitie nu a facut alegerea usoara!"

Camille de Pasquale: "Participarea in calitate de jurat la TIFF a fost o experienta extraordinara. Am avut impresia ca redescoperim lumea cinematografica, si ni se pare in continuare la fel de misterioasa. Ne-am luat cu totii rolul foarte in serios, avand multe dezbateri dupa fiecare film si primind numeroase sfaturi de la Christine Ott, tutorele nostru. Calitatea filmelor din competitie a facut ca alegerea noastra sa fie dificila; multa originalitate in scenarii si multa justete in subiectele tratate. Multumim mult TIFF, Institutului Francez, pentru minunatele oportunitati pe care le ofera studentilor si, bineinteles, multumim TV5MONDE!"

Charles Coussolle: "Am avut marea placere sa fac parte din juriul de anul acesta. De la o sala la alta, din film in film, am parcurs Clujul pentru a descoperi selectia noastra. Filmele propuse au fost foarte heteroclite, ceea ce a facut alegerea dificila. A fost foarte interesant sa dezbatem si sa schimbam impresii despre fiecare film in parte. A fost o experienta pe care nu o voi uita niciodata si pe care sper sa o retraiesc!"

Regis Ojeil:
"Rolul de jurat nu a fost unul simplu si cred ca aceasta experienta m-a invatat multe lucruri despre cinematografie. Jurizarea la care am luat parte ne-a facut sa privim fiecare film in profunzime, pentru a ne putea pronunta in legatura cu alegerile de punere in scena, regie, muzica, etc. Am resimtit acest rol ca pe o trecere de la rolul de simplu spectator la cel de actor in lumea cinematografiei."

Mathias Nicoud: "Alegerea filmului L'Effet aquatique s-a desfasurat cu usurinta, de-a lungul festivalului am vizionat filme profund diferite: a fost greu de departajat o comedie burlesca de o drama cu usile inchise din secolul al 19-lea. Filmul laureat a fost ultimul in programul nostru si a venit sa se impuna natural drept castigator, pe langa indiscutabilele sale calitati obiective, subiectivitatea mi-a permis aceasta alegere fara echivoc: am fost extrem de patruns de umanitatea scenariului si de justetea personajelor."

Muziciana Christine Ott, despre experienta sa de tutore al juriului: "Am avut placerea de a-i intalni pe studentii care au format Juriul tinerilor francofoni si am fost incantata sa ii ghidez in alegerea lor, sa evocam impreuna criterele de selectie ale acestor filme (rolul muzicii, jocul actorilor, scenariul, perenitatea filmului, aspecte tehnice, precum si artistice etc.) Am fost de asemenea impresionata de interesul lor pentru cinema, de sensibilitatea lor, precum si de frumoasa implicare de care au dat dovada in aceasta misiune deloc usoara: alegerea unui film printre filme extrem de diferite."
 
Gasiti detalii despre proiectele si programele de limba franceza, cu subtitrare in limba romana, difuzate de TV5MONDE pe site-ul TV5MONDE Romania [europe.tv5monde.com/ro]
si pe pagina de facebook TV5MONDE Romania [facebook.com/TV5MONDERomania].
Institutul Francez
RFI Romania


Bucures™ti, 14 iunie 2017
Anca Romanescu. PUNK PR. anca@punkpr.ro. 0732 144 570


 


 

  83 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings