newsletter rss
HotNews.ro

Dupa 20 de ani, fratii Dardenne inca isi filmeaza toate peliculele acasa, in Seraing, Belgia


PDF Print
A | a
E-mail
de Anca Romanescu. PUNK PR | Vineri, 31 martie 2017, 19:36 webReleases | Cultura

Unknown Girl/ Fata necunoscuta -regizorii | Foto: Independenta Film
Nascuti si crescuti in zona Seraing, orasul otelului belgian din regiunea Liege, in Valonia vorbitoare de limba franceza, regizorii Jean-Pierre si Luc Dardenne, al caror lungmetraj, La fille inconnue / Fata necunoscuta, a avut recent premiera in cinematografele din Romania, s-au inspirat mereu puternic din realitatea sociala a vremurilor. Zona, orasul natal si traiul la marginea societatii ii vor urmari pe regizorii belgieni pe tot parcursul carierei.

Martori la grevele si tulburarile sociale ale anilor 60, copiii familiei Dardenne, care spun despre ei ca sunt "o singura persoana cu 4 ochi", s-au intors in regiunea natala dupa terminarea studiilor. O vreme au fost angajatii unei fabrici de ciment, pentru ca mai tarziu, in 1975, sa inceapa sa isi realizeze primele documentare, filmand gravele tulburari economico-sociale ale zonei de pe raul Meuse de la mijlocul anilor 70. Prima lor casa de productie a fost Derives, prin care au realizat peste 80 de documentare, atat propriile filme, cat si pe cele ale altor regizori.

Luc Dardenne: Autostrada ne inspira. Masinile trec la nesfarsit si in mare viteza, la fel cum lumea isi urmeaza nepasatoare cursul

Anul 1987 marcheaza o schimbare importanta in vietile lui Jean-Pierre si Luc Dardenne, cand cei doi regizori hotarasc sa nu se mai limiteze la realitatea surprinsa prin intermediul documentarelor, ci sa vorbeasca despre marginalizarea urbana moderna prin naratiunea unui lungmetraj. Primele doua filme, Falsch (1987) si Je pense a vous (1992) nu au avut, totusi, parte de succes notabil.

In 1994, fratii infiinteaza propria companie de productie de film, Les Films du Fleuve, care produce primul lor lungmetraj premiat, La promesse (1996). Odata cu Rosetta (1999) incepe o perioada glorioasa a regizorilor belgieni la festivalul de la Cannes: 7 filme selectate in Competitia Oficiala (dintre care 5 au fost premiate!): Rosetta (1999, Palme d'Or), Le fils (2002), L'enfant (2005, Palme dOr), Le silence de Lorna (2008), Le gamin au velo (2011), Deux jours, une nuit (2014) si La fille inconnue (2016). Cu o cariera remarcabila in spate, Jean-Pierre Dardenne spune, totusi: "Nu suntem Steven Spielberg. El este un regizor de succes, nu noi."

De 20 de ani, fratii Dardenne isi filmeaza toate peliculele acasa. Inca de la La promesse, din 1996, am tras toate scenele din lungmetrajele noastre in Seraing. Chiar inainte de a scrie scenariul pentru La fille inconnue / Fata necunoscuta, cand inca nu aveam nimic mai mult decat o idee vaga despre povestea unui medic, am stiut deja ca vom filma la autostrada si la raul Meusea, spune Jean-Pierre Dardenne. "Locatia ne-a fost clara inainte de a scrie scenariul."

"Autostrada ne inspira", spune Luc Dardenne. Masinile trec la nesfarsit si in mare viteza, la fel cum lumea isi urmeaza nepasatoare cursul, dezinteresata de ce se intampla in viata doctoritei Jenny.

La fille inconnue este povestea unei doctorite din periferiile Belgiei zilelor noastre, care incearca sa investigheze moartea ciudata a unei paciente imigrante pe care nu o primise pentru o consultatie. Macinata de o vina nejustificata, doctorita nu vrea ca fata necunoscuta sa dispara ca si cum nu ar fi existat vreodata.

Cel mai nou film al fratilor Dardenne o aduce in rolul principal pe Adele Haenel, de doua ori castigatoare a Premiului Cesar.

Cativa dintre actorii care lucreaza cu cei doi regizori fac parte din distributia mai multor lungmetraje realizate de ei. Asa cum locatiile de filmare alese sunt laitmotive foarte personale. Ii regasim in La fille inconnue, ca si in alte pelicule precedente, pe Jeremie Renier, starul din L'enfant (2005), cu roluri si in La promesse (1996), Le silence de Lorna (2008) si Le gamin au velo (2011), Fabrizio Rongione - a jucat, de asemenea, in Rosetta (1999), Le gamin au velo (2011) si Deux jours, une nuit (2014), sau pe nelipsitul Olivier Gourmet, care a colaborat cu fratii Dardenne la toate productiile acestora, din 1996 incoace.

1987 FALSCH

cu Bruno Cremer

1992 JE PENSE A VOUS

cu Fabienne Babe, Robin Renucci

1996 LA PROMESSE

cu Jeremie Renier, Olivier Gourmet, Assita Ouedraogo

1999 ROSETTA

cu Emilie Dequenne, Fabrizio Rongione, Anne Yernaux, Olivier Gourmet

Palme d'Or si Premiul pentru cea mai buna actrita, Emilie Dequenne

Cannes, 1999

2002 LE FILS

cu Olivier Gourmet, Morgan Marinne, Isabella Soupart

Premiul pentru cel mai bun actor, Olivier Gourmet - Cannes, 2002

2005 L'ENFANT

cu Jeremie Renier, Deborah Francois, Jeremie Segard

Palme d'™Or - Cannes, 2005

2008 LE SILENCE DE LORNA

cu Arta Dobroshi, Jeremie Renier, Fabrizio Rongione

Premiul pentru cel mai bun scenariu - Cannes, 2008

Premiul Lux - Parlamentul European, 2008

2011 LE GAMIN AU VELO

cu Cecile de France, Thomas Doret, Jeremie Renier

Grand Prix -“ Cannes, 2011

2014 DEUX JOURS, UNE NUIT

cu Marion Cotillard, Fabrizio Rongione

Premiul Academiei Europene de Film pentru Cea mai buna actrita, Marion Cotillard - 2015

2016
LA FILLE INCONNUE

cu Adele Haenel, Olivier Bonnaud

La fille inconnue / Fata necunoscuta a facut parte din Competitia Oficiala a Festivalului de la Cannes de anul trecut, festival care decernase Palme d'Or-ul de doua ori pana acum fratilor Dardenne.

Campania filmului in Romania este sustinuta de TV5MONDE, RFI, cinemagia.ro si Librariile Carturesti.

Durata: 133 min.

Trailer subtitrat in limba romana: Facebook link

Fotografii: aici ©Christine Plenus

***

Independenta Film. Aducem filme de la Cannes. Inca din 1997

La fille inconnue / Fata necunoscuta (2016) este distribuit in Romania de Independenta Film, casa de distributie care promoveaza filme independente de referinta, de nisa sau castigatoare ale unor premii internationale prestigioase.

De-a lungul timpului, Independenta Film a adus de la Cannes peste 10 titluri premiate cu Palme d'Or, alaturi de alte filme de autor, printre care: I, Daniel Blake (r: Ken Loach) - Palme d'Or, Cannes, 2016, Juste la fin du monde (r : Xavier Dolan) - Grand Prix, Cannes 2016, Snowden (r. Oliver Stone), Youth (r. Paolo Sorrentino) - Cel mai bun film european, 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) - Palme d'Or, 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fratii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d'Adele (r. Abdellatif Kechiche) - Palme d'Or, Cannes, 2013, The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke) - Palme d'Or, Cannes, 2012, Trainspotting (r. Danny Boyle), Amelie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodovar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.
  163 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings