newsletter rss
HotNews.ro

Documentarul Ionas viseaza ca ploua, produs de Aristoteles Workshop, premiera mondiala la Visions du Reel, Festivalul international de film de la Nyon, Elvetia


PDF Print
A | a
E-mail
de Anca Romanescu. PUNK PR | Luni, 27 martie 2017, 13:10 webReleases | Cultura

IONA--DREAMS-OF-RAIN_Poster_RGB_V3 | Foto: webPR.ro

Documentarul Ionas viseaza ca ploua, realizat in cadrul atelierului de film Aristoteles Workshop, a fost selectat la cea de-a 48-a editie a Visions du Reel, Festival international de cinema Nyon, unul dintre cele mai importante festivaluri de film documentar din lume, in cadrul sectiunii Premiers Pas. Festivalul va avea loc in perioada 21- 29 aprilie, in Elvetia.

 

Realizat de echipa formata din Dragos Hanciu (regie), Ileana Gabriela Szasz (imagine) si Maria Balanean (montaj/sunet), filmul a fost produs vara trecuta la cea de-a unsprezecea editie a atelierului Aristoteles Workshop si va fi prezentat la Nyon luni, 24 aprilie, de la ora 18:00, la Capitole Fellini.

 

Visions du Reel reuneste anual peste 40.000 de iubitori ai filmului documentar si 2.000 de profesionisti acreditati. Sectiunea Premiers Pas, in cadrul careia va fi prezentat documentarul Ionas viseaza ca ploua este dedicata filmelor de scoala, prezentate in premiera internationala la acest festival, filme eligibile pentru premiul publicului tanar.

 

Ionas viseaza ca ploua este al doilea documentar din cele patru produse anul trecut la Aristoteles Workshop care participa la un festival international de prestigiu, dupa Vasile, selectionat in martie pentru Competitia Oficiala a prestigiosului Festival de la Tampere, Finlanda si realizat de echipa formata din regizorul si directorul de imagine finlandez Sakari Suuronen, editorul Ruxandra Pintilie.

 

 

 

Ionas viseaza ca ploua. Povestea

 

Batranul Ionas traieste intr-un sat izolat din Maramures, de unde drumul nu mai duce decat in padure. In fiecare an, din iulie si pana la inceputul lui octombrie, Ionas isi petrece noptile pazind, de unul singur, lanul de porumb de mistretii care ameninta sa-i distruga agoniseala.

 

Pericolul cel mare este insa somnul. Ionas stie ca, atunci cand doarme, nu este constient de ce se intampla in jur, decat daca viseaza. Conflictul se naste dintr-un tumult interior antrenat de visele recurente cu tatal sau. El crede ca atunci cand viseaza oameni care au murit, ploua. Iar ploaia aduce negresit mistretii.

 

Desi lupta cu somnul si mistretii poate sa para mica, pentru existenta nocturna a lui Ionas este esentiala. Ionas duce un razboi cu timpul pe care nu il poate invinge, realizand intr-un final ca este un simplu om.

 

“Ionas viseaza ca ploua la Visions du Reel, in Elvetia, este pentru mine o premiera de mai multe feluri“, spune Dragos Hanciu, regizorul filmului, despre selectia de la Nyon. “Este prima oara cand un film de-al meu este selectat intr-un festival de calibrul acesta si prima oara cand voi interactiona cu un public international. Premiera mondiala la Visions du Reel este deja un castig si totodata un merit al filmului. In continuare nu pot decat sa sper ca aceasta selectie va avea efectul bulgarelui de zapada, deschizand drumul si catre alte festivaluri. Sper sa nu ploua”.


Dragos a absolvit Regie de film, in 2015, in cadrul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica
I.L. Caragiale. In 2014 a realizat primul sau documentar scurt, intitulat Brudina, film prezentat si premiat la mai multe festivaluri din Romania si din Europa, si nominalizat la categoria Cel mai bun scurtmetraj documentar la Premiile Gopo.

 

Pasionat de fotografie, atat de documentare, cat si de eseu, Dragos a avut prima sa expozitie foto, numita Hometown, in mai, 2016, la München, la Die Galeria Faerberei.

 

Ionas viseaza ca ploua a fost desemnat cel mai bun documentar la Aristoteles Workshop 2016, fiind castigatorul premiului oferit de Farmexim in valoare de 2000 euro. Juriul international a fost format din Kumjana Novakova, cofondatoarea si directoarea Festivalului de film Pravo Ljudski din Sarajevo; Nicolas Feodoroff, programator si membru al comitetului de selectie al Festivalului International de Film de la Marseille; Thanos Stavropoulos, programator si coordonator al Festivalului de film documentar din Salonic si Dan Curean, regizor si profesor la Facultatea de Teatru si Televiziune din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca.

 

 

 

Visions du Reel, Festivalul international de film de la Nyon, Elvetia

 

Infiintat in anul 1969, dar numit Vision du Reel in 1995, festivalul a devenit repede unul dintre cele mai importante festivaluri de film documentar, nu doar din Elvetia, ci din lume. An de an, in programul festivalului se regaseste o gama variata de filme documentare si experimentale. Profesionisti din industria filmului se reunesc la Nyon pentru Doc Outlook Market. Scopul festivalului este de a arata lumea asa cum este ea, cu bune si rele, si de a iesi din tipare. Festivalul prezinta o diversitate de puncte de vedere, puternic sustinute si inspirate, lasand totodata loc pentru corelarea de experiente, reflectii si aspiratii.

 

 

 

Aristoteles Workshop, la editia a XII-a

 

Ateleierul de film documentar se va desfasura anul acesta intre 3 iulie - 5 august, in satul Siria, din judetul Arad. Timp de cinci saptamani, sub indrumarea unui grup de experti si tutori de renume mondial, un grup de 12 participanti vor trece prin toate etapele realizarii unui film documentar, de la idee, la filmare, montaj si prezentarea produsului finit in fata unui juriu de profesionisti internationali.

 

Apelul la inscrieri pentru editia Aritoteles Workshop din 2017 este acum deschis pe aworkshop.org.

 

Trailerul Ionas viseaza ca ploua 

Pagina de Facebook Ionas viseaza ca ploua 

Website-ul Ionas viseaza ca ploua 

 

Aristoteles Workshop pe Facebook

Aristoteles Workshop – site-ul oficial   

 

  91 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings