newsletter rss
HotNews.ro

Incep inscrierile pentru cea de-a 12-a editie Aristoteles Workshop!


PDF Print
A | a
E-mail
de Anca Romanescu. PUNK PR | Vineri, 17 martie 2017, 16:06 webReleases | Cultura

untitled2 | Foto: webPR.ro

Dupa ce in anii trecuti a fost organizat in Transilvania, Bucovina si Maramures, atelierul de film documentar Aristoteles Workshop se muta in 2017 in Banat, in comuna Siria, din judetul Arad, locul de nastere al scriitorului Ioan Slavici. Editia a 12-a a workshopului se va desfasura in perioada 3 iulie -  5 august 2017.
 
Ca de obicei, sunt asteptati sa participe la acest atelier atat regizori, cat si operatori si editori, toate cele trei pozitii fiind importante in procesul de realizare a unui film documentar. Cei care doresc sa se inscrie o pot face deja aici:

 

http://www.aworkshop.org/call-for-entries/.

 

 Data limita este 1 mai 2017.


Atelierul este organizat de 12 ani de actorul Dan Nutu, alaturi de Cristina Hoffman, care a facut parte din comitetul de selectie al festivalurilor de la Berlin si Cannes.


Aristoteles Workshop este dedicat tinerilor din intreaga Europa, cu experienta in domeniile regie, imagine si montaj, fiind un atelier anual de film documentar in care profesionisti ai industriei filmului european indruma 12 tineri in crearea propriului documentar. Programul ofera participantilor un triplu beneficiu: sa invete, sa produca un film si sa fie promovati ca cineasti.
 
Grupati in patru echipe a cate trei participanti internationali - un regizor, un operator si un monteur, ei au la dispozitie 30 de zile pentru a finaliza un film documentar de maximum 30 de minute, deschis la elemente de fictiune. Evaluarea proiectelor va fi realizata de un juriu format din profesionisti internationali, la sfarsitul workshopului.


Editia a 12-a il are ca principal expert care ii va indruma pe participanti in perioada teoretica a atelierului pe documentaristul francez Thierry Garrel, care, timp de peste 20 de ani, a fost sef al departamentului de film documentar al canalului ARTE France, si sef al departamentului de Documentare si Arhiva al Institutului National al Audiovizualului (INA).

Atelierul este produs de actorul Dan Nutu, cel numit de criticul Tudor Caranfil „durul vulnerabil al cinematografiei anilor 60”, cu o filmografie de peste 30 de titluri, printre care se numara Duminica la ora 6, de Lucian Pintilie si Diminetile unui baiat cuminte, de Andrei Blaier. Dan Nutu a prins gustul documentarelor in America, unde a montat documentare originale BBC pentru piata americana. Intors in Romania, in 2006, a infiintat Aristoteles Workshop impreuna cu Cristina Hoffman.

 

Cristina Hoffman a fost consultant pentru canalul de televiziune franco-german ARTE. A facut parte din comitetul de selectie si a fost delegata la festivalurile de film de la Berlin si de la Cannes, a organizat timp de 14 ani Festivalul Filmului German la Paris si a colaborat cu posturile de televiziune ZDF, ARD, ORF, FRANCE 5. In perioada 2010 - 2016 a fost director al Institutului Cultural Roman din Berlin.

De la prima editie Aristoteles Workshop, in 2006, si pana astazi, peste 140 de participanti au produs 40 de filme dintre care mai mult de jumatate au fost selectionate si premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste, Chisinau, Varsovia, Tampere.

Program initiat alaturi de Canalul ARTE/France si sustinut de organisme precum Centrul National al Cinematografiei (CNC), Administratia Fondului Cultural National (AFCN), TVR, Institutul Cultural Roman (ICR), organizat cu suportul Farmexim, anul acesta Aristoteles Workshop se desfasoara cu sprijinul Primariei comunei Siria, al Asociatiei „Cetatea Siria”, al Universitatii „Vasile Goldis” din Arad, fiind sustinut de canalul Goldis TV, de Consiliului Judetean Arad si de diversi parteneri locali.
 
Tutorii, expertii, invitatii de prestigiu din industria filmului pe care AW i-a avut pana acum spun ca modul in care este structurat acest atelier este, pentru studentii care beneficiaza de el, un model unic in lumea atelierelor de film documentar.

 
Pe parcusul editiilor precedente, training-ul a fost sustinut de nume importante din cinematografia mondiala:

- John Appel (regizor, director de imagine, lector universitar invitat la Academia Olandeza de Film si Televiziune),
- Steven Ascher si Jeanne Jordan (documentaristi nominalizati la Oscar, premiati la Sundance si castigatori ai Premiului Peabody),
- Jeroen Berkvens (cineast, profesor de film documentar, producator si membru al Academiei Olandeze de Film si Televiziune, premiat international pentru filmele sale despre muzica, dragoste sau amandoua),
- Martichka Bozhilova (producator AGITPROP, Bulgaria) si commissioning editor de la canalul Arte/France,
- Michal Bregant (decanul Universitatii FAMU din Praga),
- Simon Brook (producator, regizor, membru al Academiei Britanice de Film si Televiziune),
- Jacques Deschamps (unul dintre cei mai importanti documentaristi francezi, autor a peste 15 filme documentare, profesor la celebra scoala de film Fémis),
- Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate si premiate regizoare si producatoare de filme documentare),
- Thierry Garrel (fostul sef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),
- Dominique Gros (scriitoare franceza, regizor si producator a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio si the Special Prize la Tokyo),

- Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fosta consiliera a presedintelui georgian si jurnalist de razboi, nominalizata la Oscar),
- Rafi Pitts (regizor iranien ale carui filme au participat in competitiile festivalurilor de la Berlin, Venetia etc.),
- Tania Rakhmanova (regizoare de filme documentare pe teme istorice sau politice, unul dintre acestea nominalizat la Premiile Emmy),
- Marijke Rawie (presedinte ExpertDocs).
 
Apelul la inscrieri este deschis pe site-ul www. aworkshop.org.

 

 

Va multumesc!

 


  27 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings