newsletter rss
HotNews.ro

webPR:Galeria Posibila: Colectia Golescu, un proiect-experiment de arhitectura, mestesug si design de obiect in dialog cu obiecte traditionale de uz cotidian (11 - 15 octombrie)


PDF Print
A | a
E-mail
de | Vineri, 7 octombrie 2016, 13:01 webReleases | Cultura

Afis Propatrimonio | Foto: Hurdis PR
Dupa ce a fost expusa, testata si explicata la London Design Festival si Campulung, colectia inspirata de Vila Golescu vine la Bucuresti. Alaturi de invitati vom afla pe viu despre procesul de lucru al fundatiei cu patrimoniul construit, despre cum a fost gandit designul obiectelor si cum s-a materializat colectia-experiment prin colaborarea cu mesterii din Arges. Va asteptam asadar de pe 11 pe 15 octombrie la Galeria Posibila, str. Popa Petre 6 Bucuresti, sa luati cunostinta cu proiectul Mestesug Golescu. Intrarea este libera. 

Vernisaj
11 octombrie 2016, ora 18.00
Galeria Posibila, str. Popa Petre 6

Proiectul Mestesug Golescu face parte din strategia Fundatiei Pro Patrimonio de concepere a unui brand durabil de patrimoniu. Colectia de obiecte de uz zilnic, legata de patrimoniul de arhitectura, este rezultatul unui proces de lucru avand ca punct de iradiere Vila Golescu si mestesugurile din Muscel, pornind de la notiunea de peisaj cultural.

Mestesug Golescu a luat forma unui proiect-experiment de arhitectura, mestesug si design de obiect in dialog cu obiecte traditionale de uz cotidian. Reprezinta un proiect prin care mesteri (in piatra, lut, lemn, tesut, impletit), din zona Campulung Muscel si tineri designeri inzestrati experimenteaza si creeaza obiecte de inspiratie culturala traditionala, adaptate nevoilor contemporane.

 
"Echipa curatoriala si designerii au incercat sa asocieze obiectele cu directii de investigare deschise de atelierele experimentale de la vila, axate pe amenajarea gradinii, biodiversitatea locala, trasee in jurul monumentului, documentarea peisajului natural si a celui culinar, lucrul cu textilele existente in vila. Colectia prezinta variante de ustensile si vase pentru gatit si luat masa, corpuri de iluminat si tesaturi, adica serii de obiecte versatile,  prin care se urmareste procesul, experimentul, relatia designer-mester, nu obiectul final prestabilit. Procesul de realizare a aratat ca relatia mester-designer se construieste cu rabdare si intelegere reciproca. Provocarile sunt de ambele parti: designerii isi construiesc ideile pornind de la tehnicile si limbajul local, iar mesterii isi adapteaza si chiar aprofundeaza mestesugul in proiectul de colaborare cu designerii. A rezultat o colectie cu geometrie variabila care poate produce serii experimentale. Ea contine obiecte realizate in spiritul exploratoriu al Fundatiei Pro Patrimonio: utile si oneste in raport cu istoria si peisajul cultural...Honest goods!" a declarat Mirela Duculescu, istoric de design si curatorul expozitiei.

Fundatia Pro Patrimonio a fost infiintata in anul 2000, deruland, de atunci, o serie de proiecte care au ca obiectiv principal conservarea, salvarea si reactivarea patrimoniului cultural, cu precadere arhitectural. Actiunile se concentreaza pe proiecte practice de protejare si reabilitare a patrimoniului, precum si pe implicarea si constientizarea de catre comunitati a propriei identitati, a memoriei si valorii mostenirii culturale.

Fundatia desfasoara cateva programe de importanta nationala si internationala, incercand, printre altele, sa creeze o retea de centre de mestesuguri pe langa monumente: Centrul de mestesuguri traditionale de la Tibanesti, dezvoltat de Asociatia Maria in relatie cu conacul P.P. Carp; 60 de biserici de lemn, cu sprijinul Europa Nostra si World Monuments Fund; Casa George Enescu din Moldova etc. In prezent, Pro Patrimonio deruleaza, cu ajutorul formidabil al voluntarilor, o serie de proiecte in jurul mai multor monumente istorice de arhitectura printre care si Vila Golescu din Campulung Muscel.

 
Echipa curatoriala: Mirela Duculescu, Elena Maior
Mesteri din Arges: Ion si Tia Badea, Cornelia Caluseru, Gheorghe Gegiu, Pavel Iacob, Ionel Moise, Rodica Prundaru.
Designeri: Andreea Machidon, Veronica Olariu, Ruxi Sacalis

Parteneri:

Romanian Cultural Centre in London
Ratiu Family Foundation
Galeria Posibila
Scoala de Fotografie - Fotopoetica
Asociatia Maria, Tibanesti

 

Consultanta:
Marlene Stanciu si Mihai Sibianu, fondatori KraftMade.
Proiectul MESTESUG GOLESCU este sustinut prin programul CentenArt 2016 de catre Institutul Cultural Roman.
  453 vizualizariWebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings