newsletter rss
HotNews.ro

webPR:Meșteșug Golescu, un proiect-experiment de arhitectură și design în dialog cu  obiecte tradiționale de uz cotidian


PDF Print
A | a
E-mail
de | Marţi, 6 septembrie 2016, 11:19 webReleases | Cultura

Pro Patrimonio | Foto: Hurdis PR
"Proiectul "Mestesug Golescu" face parte din strategia fundatiei de concepere a unui brand durabil legat de patrimoniu. Colectia de obiecte de uz zilnic, inspirate de patrimoniul de arhitectura, este rezultatul unui proces de lucru avand ca punct de iradiere Vila Golescu si mestesugurile din Muscel, pornind de la notiunea de peisaj cultural (natural, antropic, socio-antropologic). El este creuzetul din care se distileaza in timp patrimoniul ca resursa culturala valoroasa (cele mai bune practici de locuire si culinare, trai in comunitate etc.) ce poate fi folosit critic, prin inovatie, si in mod inteligent, ca resursa economica, de catre designeri si mesteri. Cu alte cuvinte, reutilizam un moment istoric nu prin conservare si muzeificare, ci prin locuire si integrare in viata cotidiana", declara Mirela Duculescu, istoric de design si curatorul expozitiei.
 
 
Programul expozitiilor

Londra: 17-25 septembrie, Centrul Cultural Roman (18 Fitzhardinge St, W1H 6EQ), London Design Festival 2016
Campulung: 1-9 octombrie, Vila Golescu (str. Soldat Golescu 3)
Bucuresti: 11-15 octombrie, Galeria Posibila (str. Popa Petre 6, Sector 2)

 
            La acest moment, se concep tot felul de lucruri utile din lemn, piatra, lut, fier ori impletite sau tesute: ustensile si vase pentru gatit si luat masa, corpuri de iluminat etc.; concret: 5 serii de obiecte versatile, despre care va vom povesti la momentul cel mai potrivit. Ce e important de mentionat este faptul ca se urmareste procesul, experimentul, relatia designer-mester, nu obiectul final prestabilit.
 
            La inceputul acestei veri, s-au ales mestesugarii. Astfel, din cei peste 40 mesteri documentati, 7 au fost alesi sa reprezinte zona, adunandu-se la un loc idei, concept si tehnica, iar povestea din trecut e impletita cu nevoia din contemporan.
 
"Colectia Golescu isi propune sa creeze o familie de obiecte - marca a locului de unde provin, punand impreuna designul contemporan cu traditia mestesugului local. Relatia noastra si a designerilor cu mesterii s-a construit cu rabdare si intelegere reciproca. Provocarile sunt de ambele parti: designerii isi construiesc ideile pornind de la tehnicile si limbajul local, iar mesterii isi adapteaza si chiar aprofundeaza mestesugul in procesul colaborarii," considera arhitectele Andreea Machidon si Elena Maior, asistenti curatori in proiect.
 
 
Ce ne dorim?


Ne dorim educarea publicului prin integrarea profesionistilor (designeri, arhitecti, artisti) in discursul si proiectul patrimoniului construit, creand prin initiativa ¬MESTESUG GOLESCU¬ o prima colectie-experiment de obiecte cu design contemporan si mestesug local, inspirate din elementele de patrimoniu imaterial ale zonei Campulung si din insasi Vila si Parcul Golescu.
 
 
De ce Mestesug Golescu?

Pentru ca Vila Golescu din Campulung, jud. Arges, a fost donata fundatiei Pro Patrimonio care a sustinut un proces de 5 ani de conservare si reabilitare atenta a vilei si a gradinii, ambele cu valoare patrimoniala deosebita. Locul gazduieste acum ateliere si conferinte dedicate deopotriva comunitatii locale, dar si publicului larg interesat de: patrimoniul de arhitectura, peisajul natural si cel amenajat, restaurarea tesaturilor, gastronomia locala, muzica s.a. Procesul de restaurare, dar si cel de conservare a Vilei Golescu implica mestesugari specializati pe lucrul cu lemnul, fierul, piatra si alte materiale, care au dovedit o cunoastere temeinica a mestesugului. In cele mai multe cazuri, acesti mesteri nu au ucenici care sa le preia meseria, iar in acest context conservarea patrimoniului construit devine din ce in ce mai dificila. Municipiul Campulung Muscel are unul dintre cele mai bine conservate fonduri construite istorice din sudul Tarii si consideram esentiala pentru prezervarea lui dezvoltarea tehnicilor traditionale prin incurajarea celor care ar putea sa le pastreze.
 
 
Consultanta: Marlene Stanciu si Mihai Sibianu, fondatori KraftMade.
Proiectul MESTESUG GOLESCU este sustinut prin programul CentenArt 2016 de catre Institutul Cultural Roman.
 
Cine suntem?

Fundatia Pro Patrimonio a fost infiintata in anul 2000, deruland, de atunci, o serie de proiecte care au ca obiectiv principal salvarea si reactivarea patrimoniului cultural, cu precadere arhitectural. Procesul de salvare a obiectelor de patrimoniu, deseori in regim de urgenta din cauza situatiei grave in care se afla, a devenit de fiecare data oportunitate pentru implicarea specialistilor si a studentilor voluntari din diverse discipline -- arhitecti, restauratori, peisagisti, pictori, muzicieni etc. --, precum si a mestesugarilor si comunitatii locale.
Avand la activ un numar substantial de programe nationale (60 de biserici de lemn, Casa George Enescu din Mihaileni, Centrul de mestesuguri traditionale de la Tibanesti, dezvoltat in relatie cu conacul P.P. Carp etc.), in prezent fundatia deruleaza, cu ajutorul voluntarilor, o serie de proiecte in jurul mai multor monumente istorice de arhitectura printre care si Vila Golescu din Campulung Muscel.
 
Ca urmare, mai declara Mirela Duculescu, "va propunem o colectie cu geometrie variabila care poate produce serii experimentale. Ea contine obiecte realizate in spiritul exploratoriu al Fundatiei Pro Patrimonio: utile si oneste in raport cu istoria si peisajul cultural...Honest goods!".
 
 

  
  498 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings