newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: RDG, RFG, DM si STASI: Barbara, o poveste de dragoste din fosta RDG


PDF Print
A | a
E-mail
de anca romanescu | Luni, 11 februarie 2013, 13:11 webReleases | Cultura

Barbara00_afis | Foto: webPR.ro
Barbara este o drama tulburatoare dar si o frumoasa poveste de dragoste din Germania de dinaintea caderii Zidului. Filmul a castigat anul trecut "Ursul de Argint" la Festivalul International de Film de la Berlin pentru "Cel mai bun regizor": Christian Petzold. In rolul principal: Nina Hoss.

Barbara este distribuit de Independenta Film si va avea premiera vineri (15 februarie) la Cinema Elvira Popescu. Filmul va rula, in prima saptamana, in cinematografele Elvira Popescu, NCRR (Muzeul Taranului Roman), Grand Cinema Digiplex (Baneasa) si in cinematografele Cityplex din Constanta si din Brasov.

Sinopsis

Barbara este o doctorita din Berlinul de Est al anilor '80 care are curajul sa-si depuna o cerere de emigrare in Germania de Vest. Demersul respectiv atrage dupa sine arestarea si apoi marginalizarea ei la un spital de provincie din nord, la Marea Baltica. Desi izolata de orice ii este familiar, monitorizata indeaproape si persecutata sistematic de STASI (Securitatea Statului din fosta RDG), Barbara se incapataneaza sa-si planuiasca in continuare fuga din tara, ajutata de iubitul ei din Vest.

Despre regizor si actrita din rolul principal


Christian Petzold este unul dintre cei mai de seama regizori ai Germaniei la ora actuala. Are 53 de ani si s-a nascut la Hilden (in fostul RFG). In anul 2000 realizeaza primul lungmetraj pentru cinema, numit The State I Am In (2000). Filmul, povestea unui cuplu de teroristi din aripa stanga, este foarte bine primit de critici: Aur la German Film Awards 2001, German Film Critics Award 2002, FIPRESCI Prize - Special Mention 2000 la Thessaloniki Film Festival, Grand Prize la Valenciennes International Festival of Action and Adventure Films 2001 si altele.

In 2007 cunoaste din nou succesul cu Yella, drama unei tinere care incearca sa scape de sotul ei extrem de violent si posesiv. In rolul principal joaca tot Nina Hoss, aceeasi actrita care o interpreteaza acum pe Barbara. Yella cistiga Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin 2007 pentru "Cea mai buna actrita", Aur la German Film Awards 2008 si "Cel mai bun film" la German Film Critics Association Awards 2008.

Nina Hoss, actrita principala din Barbara, are 38 de ani si este nascuta tot in Germania de Vest. Rolul doctoritei Barbara din filmul omonim inseamna cel de-al cincilea personaj principal pe care il face intr-un film de Christian Petzold.

Este fiica unei actrite (Heidemarie Rohwedder) si a unui politician important: Willi Hoss, fondatorul Partidului Verzilor din Germania, membru in Bundestag intre 1983 si 1985. Nina Hoss a debutat la varsta de 14 ani. Filmele mai cunoscute in care a jucat sunt: Yella (2007), The White Massai (2005) si A Woman in Berlin (2008). In afara de Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin pentru rolul din Yella, Nina Hoss a primit de-a lungul carierei o serie de premii, in special pentru rolurile ei din filmele de televiziune.

Despre filmul Barbara

Christian Petzold: "In filmele ultimilor ani, Germania de Est a aparut adeseori destul de lipsita de culori. Numai griul de la trecerile de frontiera si fetele obosite, cam ca acelea ale pasagerilor din trenurile interzonale care trec prin gara Gera. "

"N-am vrut un film ca un portret al unei natiuni oprimate, pentru ca apoi sa-l alaturam cu "dragostea", ca forta pura, inocenta si eliberatoare. N-am vrut nici un fel de simbol. Dezavantajul cu simbolurile in filme este ca vei sfarsi intotdeauna descifrindu-le, iar ce iti ramane la final este ceea ce stiai dintotdeauna. "

Nina Hoss: "Mi s-a parut extraordinar sa-i aud vorbind pe colegii actori veniti din Est povestindu-si experientele de dincolo. Una dintre actrite, care a fugit din Germania de Est inainte de caderea zidului, chiar a avut o experienta foarte similara cu cea a Barbarei din filmul nostru. "

Barbara este adus in Romania de Independenta Film, casa de distributie care promoveaza filme independente de referinta, de nisa sau castigatoare ale unor premii internationale prestigioase. Independenta Film a distribuit pelicule ca "Amour", "Trainspotting", "Amelie", "Melancholia", "Todo sobre mi madre", "In The Mood for Love", "Vicky Cristina Barcelona", "Dogville" etc.

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   | 
  338 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings