newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Conferintele de la Sosea, Ciclul de mese rotunde Mexic: istoria, arhitectura si cultura populara Continuitate si creativitate ritualica - Mexic si Romania


PDF Print
A | a
E-mail
de MTR | Marţi, 29 ianuarie 2013, 12:45 webReleases | Cultura

Afis_MEXIC | Foto: MTR
Muzeul National al Taranului Roman - cunoscut pe vremuri si ca Muzeul de la Sosea, va continua si in 2013 ciclul sau de conferinte vizand dezbaterea publica a problematicii vaste a traditiilor in cultura romana actuala. Conferintele se adreseaza publicului larg, in mod special tinerilor specialisti din domeniile umaniste si se organizeaza in fiecare luna, la Clubul Taranului.

Ambasada Mexicului in Romania si Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 31 ianuarie 2013, de la ora 18.00, la conferinta Continuitate si creativitate ritualica - Mexic si Romania, prima din ciclul de mese rotunde Mexic: istoria, arhitectura si cultura populara.

Invitati:
Gabriela Toma, scriitoare
Vintila Mihailescu, antropolog

Desi ne desparte mai mult de un ocean, traim o inrudire si o vecinatate ritualica, ceremoniala si de viziune cu spatiul mexican.

In cele noua luni pe care le-am petrecut in Mexic, in cadrul bursei acordate de Guvernul Mexican prin intermediul Ambasadei Mexicului in Romania, am trait, practic, experienta dualitatii pe care o intuisem in esenta ritualului, dar care mi-a fost dat s-o traiesc in cotidian si in ceremonial, totodata.

Am regasit, astfel, reverenta adusa pamantului ce ne hraneste si care, in final, ne este adapost, gestul ritualic de a sparge vasul dupa iesirea sicriului pe usa, asezarea panzelor negre la intrarile portilor sau ale usilor, acoperirea oglinzilor dupa moartea cuiva, asteptarea sufletelor din lumea de dincolo cu mese generoase cu bucate alese, miros de tamaie sau copal, flori galbene si drum luminat, invitandu-i sa-si revada casele in care au locuit, trait si iubit.
Prezentarea fotografica va insoti drumul cuvintelor, traducand o altfel de cunoastere, cea a maestrilor de traditie din Mexic. (Gabriela Toma)

Despre celelalte editii ale Conferintelor de la Sosea puteti gasi texte, fotografii, inregistrari audio si loc de comentat, pe blog la: http://www.muzeultaranuluiroman.ro/conferinte/

Partener: Clubul Taranului
Parteneri media: 24-Fun, Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Radio Romania International, RFI, Itsy Bitsy, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, www.LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.inparc.ro, www.cooperativaurbana.ro, www.comunicatedepresa.ro, Media IQ.

 Citeste mai multe despre     |   |   | 
  391 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by