newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Cel mai recent film al lui Ken Loach, Partea ingerilor, o poveste cu scotieni, kilt-uri si mult whisky


PDF Print
A | a
E-mail
de Redactia | Luni, 17 decembrie 2012, 13:02 webReleases | Cultura

The Angels’ Share - Afis | Foto: Independenta Film
The Angels' Share (tradus Partea ingerilor) este cel mai recent film al regizorului britanic Ken Loach, autorul unei impresionante liste care cuprinde: Kes (1969), Sweet Sixteen (2002), Looking for Eric (2009), The Wind That Shakes the Barley (2006), Ae Fond Kiss (2004), My Name Is Joe (1998). De aceasta data, este o comedie petrecuta in Scotia zilelor noastre.

Lungmetrajul face parte din selectia oficiala a Festivalului de la Cannes 2012 si este adus in Romania de Independenta Film.

The Angels' Share va avea premiera pe 21 decembrie la Cinema Studio si va rula, in prima saptamana, in cinematografele Hollywood Multiplex, Cinema Studio, Cinema City (Cotroceni) si Grand Cinema Digiplex (Baneasa), in Bucuresti, si la Cinema City, in Cluj. Dupa Sarbatori, filmul va ajunge la Constanta si Brasov.

Ken Loach are o maniera unica de regiza, pentru a capta reactiile naturale si sincere ale actorilor. De cele mai multe ori acestia nu primesc scenariul intreg, ci doar fragmente, astfel ca nu stiu ce urmeaza mai departe. In Looking for Eric (2009), actorul principal, Steve Evets, a descoperit ca in film joaca insusi fotbalistul Eric Cantona doar in momentul in care s-a intors si a dat cu ochii de el, in timp ce camera mergea.

Povestea

Desi titlul se refera la un fenomen care are loc in cadrul procesului de maturare a whisky-ului (evaporarea a 2% pe an), filmul este, de fapt, despre a doua sansa. Ingerii de aici putind fi interpretati ca fiind atit cei care "primesc" ofranda alcoolizata evaporata din baricuri, cit si ca persoanele pe care le intilnim in momente critice si care ne pot schimba total cursul vietii.

Scenaristul Paul Laverty - cel care a mai scris pentru Ken Loach: Route Irish (2010), Looking for Eric (2009), The Wind that Shakes the Barley (2006), Ae Fond Kiss (2004), Sweet Sixteen (2002) - spune despre The Angels' Share:

"Cind am scris scenariul am avut in minte doua aspecte pe care le-am considerat ca merita sa fie explorate: experienta fascinanta si care schimba total viata oricui - momentul in care i se naste un copil. Si al doilea: traim vremuri in care somajul, in special in rindul tinerilor, a atins cote alarmante. Aceste doua aspecte se regasesc in Robbie (personajul principal - n.red.), oferindu-i un imens potential dramatic."

The Angels' Share spune povestea unor tineri fara nici un viitor, din suburbiile Glasgow-ului, traind la limita infractionalitatii, care se trezesc dintr-o data intr-un anturaj favorabil. Un fel de intruchipare a expresiei "omul potrivit la timpul si locul potrivit".

Robbie, personajul principal, este un derbedeu abia scapat de puscarie pentru agresiune si care acum face munca in folosul comunitatii. In momentul in care i se naste un copil, Robbie realizeaza ca viitorul sau si al familiei sale nu se mai poate baza pe impartirea pumnilor in stinga si-n dreapta pe strazile din Glasgow. El isi descopera un simt olfactiv iesit din comun si se hotaraste sa-si gaseasca un job in industria whisky-ului, domeniu destul de bine dezvoltat in Scotia.

Regizorul Ken Loach

Ken Loach s-a nascut in Anglia si acum are 76 de ani. A debutat in 1867 cu Poor Cow, iar in 1969 a realizat Kes, care a fost si inca mai e considerat unul dintre cele mai bune filme britanice. De-a lungul timpului a regizat un numar impresionant de filme si a obtinut un numar la fel de impresionant de premii.

Ken Loach este recunoscut pentru usurinta cu care alege actori fara experienta pentru a juca in filmele sale. In The Angels' Share, cel putin trei personaje importante sint jucate de oameni care au cu totul si cu totul alta meserie.

Personajul principal, Robbie, este jucat de un antrenor de fotbal anonim (Paul Brannigan) de la un club de cartier. Cind scenaristul l-a intilnit pe Paul Brannigan, acesta avea un job la un centru comunitar in colaborare cu Politia pe un proiect de tip "Initiative comunitare de reducere a violentei prin sport". Mai precis, antrena echipe de fotbal formate din copii de pe strada. In plus, in timpul discutiilor cu Ken Loach, isi pierduse si aceasta modesta slujba. Acum Paul tocmai a terminat filmarile la un SF in care joaca alaturi de Scarlett Johansson si se pregateste sa joace in alta productie.

Leonie (Siobhan Reilly), partenera lui Robbie din film, este profesoara suplinitoare. A vazut anuntul in ziar. Cind a aflat ca va juca rolul unei fete insarcinate, a intrebat daca vor sa-si aduca niste haine de gravida pe care le avea pe-acasa de la verisoarele ei. Producatorii au intrebat-o daca nu cumva poate sa aduca de-acasa si un copil mic. Asa ca, bebelusul care apare in film ca fiind copilul nascut de ea este de fapt un nepotel de-al ei.

In film apare un expert in whisky care isi joaca propriul rol: Charlie Maclean. In film se numeste Rory McAllister. Si el, fara nici un fel de experienta actoriceasca: "Ultima data cind am urcat pe o scena a fost cu Doctor Faustus, prin scoala generala".

Ken Loach despre The Angels' Share


"La sfirsitul anului trecut am aflat ca numarul tinerilor fara un loc de munca in Marea Britanie a depasit pentru prima data un milion. Am vrut sa spunem o poveste despre aceasta generatie de tineri, multi dintre ei fara nici un viitor."

La intrebarea "De ce o comedie?", Ken Loach a raspuns simplu: "Sincer, mai mult ca sa surprindem. Ideea e ca tot timpul sa incerci sa o iei pe alta cale decit cea la care se asteapta toata lumea."

"Greutatea a fost sa alegem actorii. In special pe Robbie. Si gasirea unor locatii in care sa filmam au pus ceva probleme... Am vazut o gramada de distilerii, chestie care, trebuie sa recunosc, nu ne-a displacut prea mult..."

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   | 
  827 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings