newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Prim-balerina Ileana Iliescu - Don Quijote este spectacolul de balet pe care l-am iubit cel mai mult!


PDF Print
A | a
E-mail
de ONB | Joi, 8 noiembrie 2012, 16:01 webReleases | Cultura

Ileana Iliescu | Foto: Opera Nationala Bucuresti
"Danseaza si tu alaturi de noi"! Compania de balet a Operei Nationale Bucuresti prezinta intre 11 noiembrie si 5 decembrie un festival de dans clasic. Cei mai talentati balerini ai ONB, alaturi de invitatii speciali: Vittorio Galloro si Arianne Lafita Gonzavez vor da viata unora dintre cele mai indragite spectacole de balet printre care  "Don Quojite", "Giselle", "Frumoasa din padurea adormita", "Corsarul", etc.

Ileana Iliescu, aniversata in cadrul Festivalului de dans clasic

Festivalul de dans clasic va debuta cu o lucrare indragita de toti iubitorii dansului: "Don Quijote"  (Ludwig Minkus), duminica, 11 noiembrie (19.00). Cea mai noua premiera a Companiei de Balet ONB, inspirata de romanul lui Cervantes, baletul "Don Quijote"  spune povestea de dragoste a doi tineri, aflati sub protectia celebrului cavaler, intamplari din care nu lipsesc situatiile comice si dansurile spectaculoase.

Evenimentul  ii este dedicat artistei emerite Ileana Iliescu, una dintre cele mai mari prim-balerine pe care le-a avut Opera Nationala Bucuresti.

"Sunt onorata ca Opera Nationala Bucuresti nu m-a uitat. Este foarte importanta pentru mine aceasta sarbatoare fiindca ajung la varsta de 75 de ani, dar pe care nu ii simt si asta datorita unei stari de spirit interioare. Tineretea unui om nu se masoara in ani,  eu sunt batranul care se simte tanar. Toata viata am fost inconjurata de tineri  si toti mi-au insuflat vitalitate si bucurie pe care eu le-am  inmagazinat.

Don Quijote este spectacolul de balet pe care l-am iubit cel mai mult si ma bucur nespus ca imi este dedicat: ma reprezinta din punct de vedere tehnic si interpretativ.  Abia astept evenimentul mai ales ca rolurile principale  vor fi interpretate de Bianca Fota si Gigel Ungureanu, solisti de cea mai buna calitate pe care ii apreciez enorm", a declarat Ileana Iliescu.

Ileana Iliescu s-a nascut in anul 1937 la Sighisoara. A absolvit Liceul de Coregrafie Bucuresti, promotia 1954, clasa Anton Romanowski, Gelu Matei. In 1963 a primit premiul I la Festivalul de canto, dans, pian si compozitie din Italia. In 1964 i se ofera titlul de artista emerita, iar in 2002 Ordinul National Serviciu Credincios in grad de Cavaler. In anii '60 si '70 a fost in nenumarate turnee in: Germania, Polonia, Cehoslovacia, URSS, Budapesta, Moscova, Grecia, Cuba, Iugoslavia, Spania. Recunoscuta in intreaga lume ca o mare artista, Ileana Iliescu a predat la o scoala de balet la Torino, apoi s-a intors in tara pentru a conduce Compania de balet a Operei Nationale Bucuresti.

Vittorio Galloro si Arianne Lafita Gonzavez, invitati speciali in cadrul Festivalului de dans clasic


Nascut in Naples (Italia), Vittorio Galloro a dansat in peste 100 de teatre din intreaga lume si a participat la numeroase  spectacole din Cuba, Mexic, Brazilia, Republica Dominicana, Mongolia. A colaborat in calitate de dansator profesionist cu: European Ballet (Londra), Baletul National Cubanez, compania de balet clasic Reggio Emilia, iar  in calitate de solist cu: Opera din Budapesta, Opera din Praga, compania Introdans- Olanda, etc.    
Balerina Arianne Lafita Gonzavez, nascuta in Cardenas -Cuba, si-a inceput cariera la compania nationala de balet din Cuba, iar din anul 2005 se bucura de titlul de prim-balerina in cadrul "Ballet de Cuba-Laura Alonso". Din 2009, balerina colaboreaza  cu "Victor Ullate comunidad de Madrid" (Spania). In septembrie 2012, Arianne Lafita Gonzavez a fost distinsa cu "Grand Prix" la Festivalul International Loano (Italia).

Distributia spectacolului  "Don Quijote"  din 11 noiembrie va reuni cei mai talentati balerini ai ONB: Bianca Fota, Gigel Ungureanu, Antonel Oprescu, Razvan Marinescu, Andra Ionete, Mihai Mezei, Virgil Ciocoiu, Catalin Caracas, Rin Okuno, Sena Hidaka, Laura Blica Toader, Maryia Lozanova, Madalina Slateanu, Raul Oprea, Cristina Mitu.

Conducerea muzicala va fi asigurata de catre dirijorul Ciprian Teodorascu.

Urmatoarele spectacole din cadrul Festivalului de dans clasic vor fi: "Giselle" (Adolphe Ch. Adam) in 15 noiembrie; "Frumoasa din padurea adormita" (Piotr Ilici Ceaikovski) in 18 noiembrie; "Baiadera"  (Ludwig Minkus) in 21 noiembrie; "Don Quijote" in 24 noiembrie, "Corsarul" (Adolphe Ch. Adam) in 5 decembrie.

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   | 
  305 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings