newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Ziua Mortilor in Mexic - Altar traditional dedicat scriitorului mexican Carlos Fuentes si etnomuzicologului roman Constantin Brailoiu, 1 - 11 noiembrie 2012, Scoala Satului, Muzeul National al Taranului Roman


PDF Print
A | a
E-mail
de MTR | Miercuri, 31 octombrie 2012, 10:59 webReleases | Cultura

Afis_MEXIC | Foto: MTR
​Ambasada Mexicului in Romania si Muzeul National al Taranului Roman va invita joi, 1 noiembrie 2012, de la ora 17.00, la Scoala Satului, la vernisajul expozitiei Ziua Mortilor in Mexic.

Ziua Mortilor este o sarbatoare mexicana de origine prehispanica, care cinsteste memoria celor disparuti. Originile acestei sarbatori sunt anterioare sosirii europenilor in Mexic, existand dovezi ale ceremoniilor la civilizatiile mexica, maya, purépecha, náhuatl si totonaca, printre altele.

Festivitatile, conduse de zeita Mictecacíhuatl, "Doamna Mortii", sotia lui Mictlantecuhtli, Domnul taramului mortilor, aveau loc in a noua luna din calendarul solar mexican, la inceputul lunii august si dura 30 de zile.

Pentru vechile civilizatii mexicane, Moartea nu cunostea conotatiile morale europene, nu exista infern sau paradis, nu exista recompensa sau penitenta a sufletelor. Ei credeau ca drumurile destinate sufletelor mortilor erau determinate de tipul mortii suferite, astfel locurile unde mergeau erau: Tlalocan, Omeyocan, Mictlán, Chichihuacuauhco.

Pentru a sarbatori Ziua Mortilor, se creeaza, in camera cea mai importanta a casei, un altar in onoarea mortilor familiei. Aceasta traditie are la baza credinta ca sufletele mortilor se intorc in lumea celor vii pentru a trai alaturi de familiile lor timp de doua zile. Pentru a ridica un altar se folosesc o masa si cutii de lemn sau carton, avand de obicei de la 3 la 7 niveluri, reprezentand straturile existentei dupa traditia catolica.

In expozitie va fi realizat un astfel de altar in amintirea scriitorului mexican Carlos Fuentes si a etnomuzicologului roman Constantin Brailoiu.

Expozitia va putea fi vizitata pana pe 11 noiembrie 2012, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00.

 Citeste mai multe despre     |   |   | 
  180 vizualizariWebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by