newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: S-a lansat moneda aniversara Sergiu Celibidache


PDF Print
A | a
E-mail
de Fundatia Sergiu Celibidache | Joi, 10 mai 2012, 18:01 webReleases | Cultura

Miercuri, 9 mai 2012, ora 17.00, in incinta Bancii Nationale Romane, Sala Mitita Constantinescu, a avut loc evenimentul de lansare a monedei numismatice comemorative care marcheaza centenarul Sergiu Celibidache. Actiunea face parte din Festivalul Sergiu Celibidache 100 si din seria de manifestari Zilele Culturale ale Bancii Nationale a Romaniei-2012.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu a deschis evenimentul printr-un discurs, oferindu-i prima moneda aniversara fiului Maestrului, Serge Ioan Celibidache. La randul sau, acesta i-a daruit o moneda cu chipul tatalui sau, celebrei violoniste Ida Haendel.

A urmat recitalul sustinut de marea doamna a vioarei, care a interpretat "Ciacona" in re minor BMV 1004, de Johann Sebastian Bach, emotionand selecta audienta pana la lacrimi, cu performanta sa artistica, dar si prin discursul sau. Ida Haendel a demonstrat ca talentul si umorul nu au varsta, cuvantarea domniei sale fiind una plina de anecdote, atragand minute in sir aplauze neintrerupte. Unul dintre cele mai sensibile momente a fost insa cand Serge Ioan Celibidache i-a inmanat Idei Haendel un buchet mare de flori, iar artista a scos un trandafir si i l-a oferit, la randul sau, fiului renumitului dirijor.

La finalul recitalului, Ida Haendel impreuna cu Serge Ioan Celibidache si echipa Fundatiei Sergiu Celibidache au fost invitatii de onoare in turul de vizita al cladirii Bancii Nationale a Romaniei.

"Cu acest suvenir al tatalui meu doresc sa salut aceasta zi, cand Romania il primeste inapoi, cu onoare si mandrie. Nu ar exista un alt ambasador al Romaniei, mai mandru decat tatal meu! Incepand de azi, umila mea dorinta este sa  ii onorez memoria si tara sa, aratand lumii intregi ca avem genii de origine romana, care au cucerit mapamondul cu inima lor si de care, mai mult decat oricand, avem nevoie sa ii dam exemplu pentru natiunea noastra", a declarat Serge Ioan Celibidache.

Despre moneda


Aversul monedei aniversare Sergiu Celibdiache prezinta o compozitie sugerand arta dirijorala; stema Romaniei, valoarea nominala "10 Lei", anul de emisiune "2012" si inscriptia in arc de cerc "Romania". Reversul prezinta portretul dirijorului Sergiu Celibidache, anii intre care a trait "1912-1996" si inscriptia in arc de cerc "Sergiu Celibidache". Monedele din argint, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza.

Brosurile includ certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central. Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 bucati. Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare, este de 345,00 lei/bucata. Monedele din argint dedicate aniversarii a 100 de ani de la nasterea lui Sergiu Celibidache au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Punerea in circulatie, in scop numismatic, a acestor monede din argint se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Festivalul "Sergiu Celibidache 100", eveniment bienal, este organizat cu ocazia celebrarii a 100 de ani de la nasterea marelui dirijor roman, anul 2012 fiind declarat Aniversare Unesco Sergiu Celibidache.  Dintre manifestarile principale ale festivalului mentionam:

- Masterclass-urile din luna mai: Ida Haendel - Masterclass Vioara, Helmut Nicolai - Masterclass Muzica de Camera, Dorin Marc - Masterclass Contrabas, Michael Martin Kofler - Masterclass Flaut, Wolfgang Gaag - Masterclass Brass, Rony Rogoff - Masterclass Vioara si Enrique Garcia Asensio - Masterclass Dirijat.

- Expozitie de fotografie, 22 mai, ora 19.00, ARTMARK: "Fragmente din viata maestrului Sergiu Celibidache".

- Proiectie de filme, Grand Cinema Digiplex din Baneasa Shopping City:
  • "CELIBIDACHE", 10 mai, ora 18.30: Film in regia lui Jan Schmidt-Garre despre geniul muzicii, Sergiu Celibidache.
  • "ROMAN NASCUT SA DIRIJEZE O LUME", 10 mai, ora 18.30: Documentar produs de Fundatia Sergiu in coproductie cu TVR.
- Concerte, 30 iunie-7 iulie, Ateneul Roman: sustinute cu artisti recunoscuti international, fosti elevi ai lui Sergiu Celibidache si orchestre de prima clasa ale Romaniei: Enrique Garcia Asensio, Mark Mast, Markus Theinert, Rony Rogoff, Cristian Mandeal, Ida Haendel, Misha Dacic, Peter Sadlo, Wolfgang Gaag, Helmut Nicolai, Michael Martin Kofler, Dan Grigore, Dorin Marc, German Brass, Henschel Quartett, Orchestra Romana de Tineret, Filarmonica George Enescu,  Filarmonica de Stat "Moldova" Iasi.  

Premiera mondiala a compozitiei "Haz de necaz", de Sergiu Celibidache.

Biletele pot fi achizitionate prin reteaua Eventim in toata tara: Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Librariile Humanitas, Carturesti si online pe www.eventim.ro.

Festivalul "Sergiu Celibidache 100" este un eveniment organizat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti.

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  415 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings