newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Ioana Flora, Catalina Mustata si Clara Flores in Ciao, bella


PDF Print
A | a
E-mail
de ancaromanescu | Luni, 23 aprilie 2012, 13:05 webReleases | Cultura

Ciao bella_vizual | Foto: webPR.ro
M-am implicat in acest proiect din admiratia pentru textul scris de Antoaneta Zaharia, pentru nuantele, profunzimea, umorul cu care a descris viata a trei femei, prietene , marturiseste Ioana Flora. Ioana a luat de curand Premiul Gopo pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar, pentru interpretarea sa din filmul Periferic , in regia lui Bogdan George Apetri. Ioana a primit in 2007 prestigiosul Premiu pentru cea mai buna actrita la Festivalul international de film de la Salonic, pentru rolul sau din Pescuit sportiv , in regia lui Adrian Sitaru, dupa ce debutase in primul film al Noului Val romanesc - Marfa si banii  (2001), in regia lui Cristi Puiu. Actrita alterneaza rolurile de film cu cele de teatru. In  Ciao, bella , s-a implicat pentru ca rolul a rezonat foarte mult cu propriile ei trari: Mi-am recunoscut gandurile cele mai intime, cele pe care ma feream sa le spun cu voce tare, crezand ca nu-mi voi gasi aliati care sa-mi impartaseasca parerile, trairile, visarile. Textul mi-a venit in intampinare, confirmandu-mi ca nu sunt singura cu drumul meu, ci ca avem un drum comun, universul feminin, acela al aprecierii si al dragostei pentru ceea ce suntem .

Pentru a scrie textul acestei piese cu note profund feminine, regizoarea Antoaneta Zaharia s-a inspirat din spectacolele lui Pippo Delbono. Cand am conceput textul piesei am inceput sa recreez fragmente din trecutul recent al unei prietenii impartasite de trei tipologii complementare din marele univers feminin. Iata-ma la sfarsitul proiectului descoperind trei satisfactii complementare pentru existenta unei artiste . In primul rand, satisfactia de a-mi coordona singura destinul creatiei personale. In al doilea rand, elaboararea unui proiect independent de sistemul  institutionalizat, ale carui umbre sunt mult prea perfecte. In al treilea rand, intalnirea cu trei colege de breasla, trei actrite de exceptie, cu care am impartasit aceasta experienta din multa dragoste conditionata de un singur motiv, acela ca ne-am dorit sa spunem cateva adevaruri despre noi, femeile . Antoaneta Zaharia este regizoare de teatru, scriitoare si actrita. Timp de opt ani a jucat la Teatrul Bulandra, iar de sapte ani a inceput o colaborare cu Teatrul Odeon. A interpretat roluri in spectacole precum De ce fierbe copilul in mamaliga , Camera de hotel , Ionesco  cinci piese scurte , Chip de foc , Pyramus & Thisbe 4 You  sau Cata speranta . In 2006, a publicat un volum de proza  Garsoniera in centru , aparuta la Editura Polirom. Este de asemenea autoarea pieselor de teatru Va pupa piticul din Franta , Ziua in care nu s-a intamplat nimic , Ziua perfecta , care a luat premiul UNITER pentru Cea mai buna piesa de teatru romaneasca in 2009 si  Just for fun , premiata pentru Cea mai buna piesa din concursul de dramaturgie de la Piatra Neam (2008).


La spectacolul Ciao, bella , cea mai recenta piesa scrisa de Antoaneta Zaharia, pe actrita Catalina Mustata a atras-o, ca si pe Ioana Flora, tot posibilitatea de a-si exprima propriile trari: E minunat si rarisim sa primesti provocarea de a juca intr-un spectacol in care te poti exprima si ca femeie si ca actrita, si-n acelasi timp sa stii ca porti cu tine un mesaj care poate pune multe semne de intrebare vis-a-vis de spatiul in care vietuiesti, pierzi, castigi, te-mbogatesti, suferi, iubesti, ca poti fi o oglinda in care cei avizati se vor recunoaste . Din anul 2000, Catalina Mustata joaca pe scena Teatrului Odeon. A interpretat roluri precum Ochi albastrii in Aventurile lui Habarnam , dupa Nikolai Nosov, in regia lui Alexandru Dabija, Regina in  Cymbeline  de William Shakespeare, regia Laszlo Bocsardi sau Veronika in Veronika se hotaraste sa moara , dramatizare de Gelu Colceag si George Banica dupa romanul omonim de Paulo Coelho, un spectacol in regia lui Gelu Colceag. Actrita a avut de asemenea numeroase aparitii in filme, cateva dintre acestea fiind Cine are dreptate  (regia Alexandru Tatos), Harababura  (Geo Saizescu), Vulpe vanator  (Stere Gulea), Femeia visurilor  (Dan Pita) sau California Dreamin , al lui Cristian Nemescu.

Cu note profund personale, dar si universale, in care toate femeile se pot regasi intr-o anumita masura iar barbatii vor recunoaste si intelege mai bine universul iubitelor, sotiilor, doamnelor, fetelor, femeilor  lor, Ciao  bella  este un spectacol dedicat familiei Flores . Artista Clara Flores interpreteaza aici rolul unei actrite, de origine din Argentina, care are in spate o istorie impresionanta - familia ei fusese persecutata de regimul militar argentinian. Desi este de la 5 ani in Romania, se simte tot o straina, duce dorul unei familii reunite asa cum a avut doar in copilarie: viata sa este impartita intre stradania de a face teatru si lipsa unui partener care sa ii stea alaturi.

Ne dorim ca femeile, ajutate de specificul povestii care ataca problematica feminina a momentului, sa inceapa prin a avea grija de ele. Dorim sa le transmitem ca, pentru a putea darui mai departe dragostea, tandretea, grija si caldura de care sunt capabile, e nevoie de stima de sine, respect pentru corpul, mintea si sufletul si emotiile lor , cred actritele.

Spectacolul este produs de Fundatia ACT.OR.ART, iar costumele actritelor au fost create de Rhea Costa. Piesa va fi jucata din nou miercuri, 25 aprilie, de la ora 8 seara, la Godot Cafe Teatru.

contact:

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570| 0751 224 222 | anca[at]punkpr.ro
  162 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by