newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Cadouri inteligente de Craciun: ateliere despre Enigmele lui Platon, alchimie si astronomie


PDF Print
A | a
E-mail
de Fundatia Calea Victoriei | Marţi, 20 decembrie 2011, 20:52 webReleases | Cultura

Alchimist | Foto: webPR.ro
In luna ianuarie, la Fundatia Calea Victoriei va propunem noi subiecte fascinante si dialoguri inteligente cu personalitati culturale bucurestene.

Din 9 ianuarie, incepem cursul de orientare pe cer Introducere in astronomie - o calatorie vizuala si virtuala prin cosmos, cu astronomul Adrian Sonka.

Ne familiarizam cu obiectele ceresti ce se pot observa prin instrumentele astronomice, descoperim cum se misca planetele, ce sunt stelele cazatoare, cum arata nebuloasele si roiurile stelare. Aflam de ce unele obiecte astronomice se pot vedea pe cer cu ochiul liber si cum se schimba ele cu trecerea timpului.

Din 18 ianuarie, vom incepe un atelier in 7 intalniri despre Enigmele lui Platon, in care lectorul Andrei Gaitanaru ne va fi ghid prin "lumea ideilor".

In istoria filosofiei, Platon a ramas ca fiind cel care a avut, pentru prima oara, geniala idee a privirii binoculare. El este cel care a incercat sa vada, dintr-o data, si lumea inteligibila a ideilor si lumea sublunara a lucrurilor sensibile. Binoclul lui Platon avea o dubla functie. Aceea de a oferi claritate asupra lumii in care traim si, pe de alta parte, de a face acest lucru concentrandu-si atentia in directia principiului sau, altfel spus, in directia lumii ideilor in care traiste Zeul. Privind lumina proprie lumii ideilor, Platon vedea mai bine bezna proprie lumii in care traim.

Tot din 18 ianuarie, va invitam la Introducere in Alchimie, un atelier la care vom afla povestile unor personaje controversate: regi, savanti, scriitori, pictori din alte timpuri, care si-au alcatuit un limbaj propriu in cautarea raspunsului la cea mai nelinistitoare intrebare a omenirii. Mario Barangea, absolvent al Facultatii de Filozofie, Universitatea Bucuresti, ne va povesti in ce masura sutele de tratate scrise si apoi cu greu descifrate au avut sau nu succes, in cele din urma. Care au fost originile alchimiei, Cum au trait si ce au scris cei mai faimosi alchimisti, Ce legaturi exista intre alchimie si filosofie, religie sau psihanaliza (sistemul de gandire al lui C.G.Jung), Cum descifram simbolurile si imaginile alchimice, In ce opere, picturale sau muzicale, putem gasi elemente alchimice? - iata intrebarile la care ne propunem sa gasim raspuns la acest curs.

Daca ateliere vi se par interesante va asteptam sa descoperim impreuna minunatele lumi ale cunoasterii. Va puteti inscrie la contact[at]victoriei.ro

 Citeste mai multe despre     |   |   |   | 
  710 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings