newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: "Enigmaticele doamne de odinioara"- portrete feminine medievale


PDF Print
A | a
E-mail
de Redactia | Marţi, 13 decembrie 2011, 17:43 webReleases | Cultura

Fundatia Calea Victoriei organizeaza joi, 15 decembrie, conferinta "Enigmaticele doamne deodinioara". Portrete feminine medievale, sustinuta de Monica Neatu.

Se poate scrie o istorie a Europei medievale la feminin? Impreuna cu lectorul Monica Neatu vom cauta raspunsuri la aceasta intrebare pe care istoria şi antropologia şi-au pus-o in ultimele decenii. Vom descoperi, prin filele uitate ale cronicilor, nu doar faptele regilor şi cavalerilor, dar şi chipul şi gesturile celor care le-au fost aproape şi le-au influenţat deciziile si sentimentele.

Va invitam, aşadar, intr-o calatorie fascinanta in care calauze ne vor fi Teodora, puternica şi hulita imparateasa bizantina, Eleonora de Aquitania, regina trubadurilor, preafumoasele şi nefericitele prinţese de la curtea lui Filip cel Frumos, Isabella de Bavaria, victima a puterii şi uitarii, Ioana d’Arc, fecioara care a salvat un regat, şi Agnes Sorel, enigmatica favorita. Lor li se vor alatura figuri mitice precum papesa Ioana, depozitare a spaimelor şi imaginarului contemporanilor, dar şi personaje feminine uitate sau ignorate.

De multe ori, femeile evului mediu au fost privite prin prisma stereotipurilor diverse. De-a lungul unui mileniu, ele au dovedit cu inteligenţa şi farmec ca istoria nu se scrie doar pe campul de lupta, au infruntat pericolul alaturi de barbaţi, precum fecioara din Orléans, sau au populat imaginarul contemporanilor graţie frumuseţii şi puterii politice. A le cunoaşte şi inţelege pe cele care au fost imparatese, regine, doamne sau favorite echivaleaza cu a patrunde in spiritul culturii europene.

Va asteptam joi 15 decembrie, in salonul Fundatiei Calea Victoriei, sa descoperim impreuna enigmele doamnelor de odinioara.

Lector: Monica Neatu

Data: 15 Decembrie 2011 Ora: 19:00

Varsta Minima: 16 ani

Cost: 30 ron; Cost studenti: 25 ron

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei, str. Caimatei 20, et. 3.

Inscriere la contact[at]victoriei.ro

 Citeste mai multe despre     |   |   | 
  562 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by