newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Brasov castiga titlul de "Capitala Verde a Romaniei in 2010"


PDF Print
A | a
E-mail
de Redactia | Joi, 10 februarie 2011, 16:37 webReleases | CSR/Lobby/Advocacy

Prima editie a unuia dintre cele mai mari programe de mediu din tara, "Capitala Verde a Romaniei", a desemnat cele mai implicate orase din Romania in proiectele de protectie a mediului. La Gala de decernare a premiilor au participat reprezentantii autoritatilor locale din orasele inscrise in competitie, alaturi de Ministrul Mediului si Padurilor, dl. Laszlo Borbely.

Timisoara, Cluj, Braila, Sectorul 2 (Bucuresti), Slobozia, Alexandria, Brasov, Deva, Sfantu Gheorghe si Zalau sunt orasele care au luat parte la initiativa nationala inaugurata in anul 2010 de Umbrela Verde, in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor, ce are ca scop constientizarea importantei implicarii comunitatii in proiectele de mediu alaturi de autoritatile locale.

"Proiectul "Capitala Verde a Romaniei" a avut sustinerea noastra inca din momentul lansarii pentru ca este mai mult decat o campanie intensa care militeaza pentru protectia mediului. Este un program în cadrul căruia primariile din Romania se pot inscrie pentru a primi recunoasterea nationala a eforturilor de imbunatatire a conditiilor de viata ale comunitatii, prin diminuarea impactului negativ al poluarii si prin aplicarea unor planuri care urmaresc o dezvoltare urbana durabila. De aceea, vreau sa felicit compania Tuborg Romania si echipa Umbrela Verde pentru demararea unuia dintre cele mai curajoase si ample programe de mediu din ultimii ani si sa ii asigur ca vom fi parteneri si in editiile urmatoare. Este nevoie să contribuim cu toţii la protejarea mediului, iar astfel de proiecte au rolul de a ne atrage atenţia asupra acestui lucru ", a declarat Ministrul Mediului si Padurilor Laszlo Borbely cu ocazia Galei de decernare a premiilor.

Din cele zece municipii inscrise, Brasov este candidatul care a adunat punctajul cel mai mare acordat de juriu si este orasul care va purta pe parcursul acestui an titlul de "Capitala Verde a Romaniei 2010". Premiul oferit de organizatori consta in oferirea dreptului de utilizare a titlului de Capitala Verde a Romaniei pe tot parcursul anului 2011, montarea in oras a unor elemente de signalistica care vor evidentia distinctia obtinuta, precum si promovarea la nivel national a titlului castigat.

"Proiectul Capitala Verde a Romaniei si-a propus o schimbare vizibila in ceea ce priveste responsabilitatea fata de mediu atat a romanilor cat si a autoritatilor locale. La finalul acestei campanii, dupa evaluarea proiectelor inscrise de cele 10 orase care au intrat in aceasta competitie, pot sa afirm ca in Romania se vad schimbarile, facem progrese si suntem mandri ca oamenii incep sa se implice si sa realizeze cat de important este sa protejam mediul inconjurator. Felicitari Brasovului si sper ca in 2011 numarul oraselor inscrise in aceasta competitie sa creasca exponential." a declarat Shachar Shaine, fost presedinte URBB si membru al juriului.
 
In cadrul Galei Capitala Verde a României 2010, au fost oferite distinctii speciale si celorlalte noua orase:

Premiul pentru strategia de mediu si managementul deseurilor: Timisoara
Premiul pentru planul de dezvoltare durabila: Cluj
Premiul pentru actiunile de mediu intreprinse si comunicarea intre autoritati si populatie: Zalau
Premiul pentru actiunile de reciclare intreprinse: Braila
Premiul pentru planul de actiuni viitoare in domeniul protectiei mediului inconjurator: Sfantu Gheorghe
Premiul pentru actiunile derulate in vederea evitarii/minimizarii poluarii: Deva
Premiul pentru masurile luate pentru prevenirea strângerii unei cantităţi mari de deşeuri în spaţiul urban: Sectorul 2
Premiul pentru promovarea conceptului de colectare selectiva si acceptarea acesteia de catre locuitori: Slobozia
Premiul pentru initiativa in domeniul protectiei mediului inconjurator: Alexandria

Juriul

Jurizarea a fost facuta de catre reprezentantii Ministerului Mediului si Padurilor si ai URBB-Tuborg Romania:
  • Diana Celea, consilier in cadrul Directiei Generale Deseuri si Substante Periculoase
  • Aureliu Dumitrescu, consilier in cadrul Directiei Controlul Poluarii si Evaluare Impact din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor
  • Shachar Shaine, Presedinte URBB – Tuborg Romania
  • Alina Bratu, Corporate Affairs Manager URBB si coordonator al proiectului Umbrela Verde
  • Cristina Cenuse, Client Service Director la agentia Prospero, responsabila de proiectul Umbrela Verde
Programul "Capitala Verde a Romaniei" va continua in 2011 cu cea de-a doua editie. Organizatorii isi propun ca numarul oraselor inscrise in competitie pentru titlu sa se dubleze, incurajand astfel implicarea castig-castig care are loc atunci cand comunitatea sprijina initiativele autoritatilor locale. Mai mult decat atat, participarea asigura recunoasterea eforturilor de punere in practica a unor planuri de dezvoltare durabila si sustenabila destinate generatiilor viitoare.
Despre competitia Capitala Verde a Romaniei 2010
Inscrierea pentru competitia oraselor "verzi" a putut fi facuta de catre primar sau o persoana delegata in mod expres de primar, in perioada 1 iulie – 20 decembrie 2010. In afara de completarea formularului de inscriere, orasele finaliste au realizat cate o "poveste a orasului", un document care descrie punctele forte care il recomanda drept "Capitala Verde a Romaniei in 2010".

Povestea orasului de anul acesta apartine Municipiului Brasov, unde politicile si programele de dezvoltare locala din ultimii trei ani claseaza problematica dezvoltarii durabile din prisma protectiei si sanatatii mediului inconjurator, unde implicarea comunitatii reprezinta un obiectiv strategic. Este principalul motiv pentru care campaniile de educare si constientizare initiate de autoritatile locale si dedicate locuitorilor orasului Brasov cu privire la protejarea mediului si conservarea naturii au fost in permanenta sprijinite de cetatenii sai, de societatile comerciale sau ONG-uri si au fost apreciate la nivel european.

Faptul ca "Orasul de la poalele Tampei” a avut cel mai mare numar de voluntari in cadrul proiectului "Let’s do it Romania" confirma nivelul ridicat al implicarii voluntare in aspectele ce tin de protectia mediului.

Un alt aspect care a contat in acordarea titlului a fost reprezentat de directiile viitoare stabilite de autoritatile brasovene pentru dezvoltarea urbana, care urmaresc indeaproape principiile sustenabilitatii: programe si planuri de actiune de reabilitare si inregistrare a tuturor zonelor verzi prin introducerea "Registrului local al spatiilor verzi", implementarea unor politici energetice alternative si durabile prin implicarea in asociatia europeana Energy-Cities la nivelul careia municipiul este vicepresedinte, colectarea selectiva a deseurilor.

O semnificatie majora le reprezinta „Pactul Primariilor” si „Planul de actiune privind energia durabila”, prin care Brasovul are ca obiectiv ca pana in anul 2020 sa reduca emisiie de dioxid de carbon  cu 20% prin cresterea eficientei energetice si prin utilizarea energiei regenerabile. In plus, in calitate de oras turistic modern, reabilitarea, protectia si conservarea biodiversitatii ariei protejate „Muntele Tampa” intra si ea in atentia autoritatilor municipale.

Despre Umbrela Verde

Umbrela Verde este o campanie de responsabilizare fata de mediu, initiata de Tuborg Romania, in vara anului 2007. Obiectivele campaniei sunt sa schimbe o mentalitate profund gresita a romanilor: "Gestul meu nu conteaza" si sa-i convinga ca, impreuna, trebuie sa pastram Romania curata, prin actiuni care urmaresc responsabilizarea prin puterea exemplului personal. Programul se bucura in acest moment de sprijinul a peste 1.300 de voluntari si peste 1000 de bloggeri parteneri. In plus, mai mult de 150.000 de stickere pentru masina cu mesajul "Eu nu arunc gunoi pe strada" au fost distribuite atat prin actiuni punctuale derulate in trafic, cat si direct beneficiarilor, in urma solicitarilor primite pe site-ul campaniei, www.umbrelaverde.ro.

Persoane de contact pentru informatii suplimentare:
Alina Bratu
Corporate Affairs Manager URBB
E-mail: alina_bratu[at]tuborg.ro

Andreea Olaru
PR Consultant Rogalski Grigoriu
E-mail: andreea.olaru[at]r-g.ro

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  514 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings