newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Cluj-Napoca, un nou candidat la titlul de Capitala Verde a Romaniei


PDF Print
A | a
E-mail
de Redactia | Vineri, 24 septembrie 2010, 18:39 webReleases | CSR/Lobby/Advocacy

Luna iulie a marcat debutul competitiei Capitala Verde a Romaniei, unul dintre cele mai mari proiecte de mediu, derulat de Umbrela Verde in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor. Pana la desemnarea municipiului castigator, organizatorii au demarat o serie de actiuni care vizeaza imbunatatirea stilului de viata urban. Astfel, dupa actiuni desfasurate in Timisoara, Sibiu si Alexandria, a venit randul clujenilor sa demonstreze ca sunt implicati in viitorul mediului inconjurator.

Proiectul Capitala Verde a Romaniei ajunge in perioada 23 - 26 septembrie in Cluj-Napoca, unde vor avea loc actiuni de informare si ecologizare, colectare selectiva a deseurilor, reciclare deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) si concursuri tematice cu premii eco.

Campania va debuta joi, 23 septembrie, cu o actiune de colectare DEEE derulata cu sprijnul Asociatiei Romane pentru Reciclare RoRec, desfasurata in cartierul Manastur. Punctul de colectare provizoriu va functiona de joi pana sambata, intre orele 10 si 18. Astfel, locuitorii din zona si nu numai vor avea posibilitatea sa predea deseurile electrice sau electronice vechi sau stricate, care vor fi colectate si predate reciclatorilor autorizati. In plus, pentru deseurile voluminoase, clujenii pot apela numarul 0742 490 840, iar o echipa Umbrela Verde se va prezenta la domiciliul apelantului pentru a oferi suportul necesar colectarii.

Fiecare deseu adus pentru reciclare va fi rasplatit cu o insigna de sustinator al Clujului pentru Capitala Verde a Romaniei si cu sansa de castiga unul dintre marile premii care vor fi extrase duminica, la cortul Umbrela Verde din Piata Mihai Viteazu. Premiile puse in joc sunt 30 de electrocasnice Black & Decker, si anume: 5 storcatoare pentru citrice, 5 bucati fier electric pentru calcat, 10 filtre electrice pentru cafea si 10 mixere electrice.

In acelasi timp, in a doua zi de actiuni, echipa Umbrela Verde, insotiti de voluntarii liceului Maranatha si de reprezentantii Primariei si IPJ Cluj, vor distribui soferilor din principalele intersectii semaforizate din zona Pietei Mihai Viteazu stickere cu mesajul "Eu nu arunc gunoi pe strada", informandu-i totodata asupra actiunilor derulate in cadrul proiectului Capitala Verde a Romaniei.

Sambata, 25 septembrie, voluntarii Umbrela Verde, alaturi de clujenii care vor dori sa se alature actiunii, vor ecologiza Padurea Hoia, intre orele 10 si 12.

De vineri pana duminica, cortul Umbrela Verde, amplasat pe platoul din Piata Mihai Viteazu va fi deschis tuturor celor care vor sa predea deseuri provenite din echipamente electrice si electronice, iar pentru fiecare astfel de obiect predat vor fi distribuite automat o insigna „Sustinator Cluj – Capitala Verde a Romaniei”, alaturi de un bilet la tombola. Clujenii sunt asteptati sa viziteze cortul si sa ne lase mesajul lor eco si de sustinere a Clujului drept Capitala verde a Romaniei in format audio sau scris, precum si pentru alte actiuni menite sa transmita mesaje pro curatenie si reciclare.

Actiunile se vor incheia duminica, 26 septembrie, ora 13:00, cu extragerea castigatorilor tombolei pentru actiunea de colectare DEEE.

"Clujul este a 10-a Primarie care se inscrie in competitia Capitala Verde a Romaniei. Ne bucuram de fiecare data cand oficialitatile ne demonstreaza intr-un mod cat se poate de concret ca isi doresc un mediu mai curat, rezultat la care putem contribui cu totii. Asteptam toti clujenii sa participe la actiunile noastre si sa contibuie la obtinerea uor rezultate cat mai bune in orasul lor. Cluj poate fi Capitala Verde a Romaniei doar prin implicarea lor!", a spus Alina Bratu, Corporate Affairs Manager Tuborg Romania si Coordonator Umbrela Verde.

"La aproape 4 luni de la demararea proiectului Capitala Verde a Romaniei, pot spune ca avem sanse reale ca tot mai multi romani sa se implice activ, alaturi de autoritati, in schimbarea atitudinii fata de mediul inconjurator. Numarul celor care iau contact cu mesajele si actiunile pe care le derulam, implicandu-se alaturi de noi, este tot mai mare, ceea ce ne demonstreaza ca oamenii vor si pot sa schimbe mentalitati si obiceiuri. Doresc sa felicit Clujul, inima Ardealului, pentru inscrierea in competitia Capitala Verde a Romaniei si sunt convins ca si locuitorii orasului vor participa in mod activ la actiuni ." a declarat ministrul Mediului si Padurilor, László Borbély.

"Nu suntem la prima actiune alaturi de Umbrela Verde si suntem onorati ca putem continua seria proiectelor atat de benefice pentru orasul nostru. Sunt sigur ca si de data aceasta clujenii se vor implica intr-un numar mare in actiuni si vor demonstra respectul pentru mediul inconjurator si pentru orasul lor.", a adaugat dl., Sorin Apostu, primar al Municipiului Cluj-Napoca.

"DEEE–urile au in structura lor multe componente non-biodegradabile, ce contin substante toxice, dintre care cele mai periculoase sunt plumbul, mercurul si cadmiul. De aceea DEEE-urile trebuie predate organizat la puncte de colectare, de unde, cu siguranta vor ajunge la reciclatori specializati ce le vor trata conform standardelor de mediu. Colectarea selectiva si reciclarea Deseurilor de Echipamente Electrice si Electronice (DEEE) este de o reala importanta, dat fiind caracterul nociv al acestora: de 10 ori mai mare decat cel al deseurilor menajere", a spus Liviu Popeneciu, Presedinte Asociatia RoRec.
Despre Capitala Verde a Romaniei
Competitia Capitala Verde a Romaniei se deruleaza in perioada 1 iulie – 1 decembrie 2010, iar inscrierea in concurs se face prin completarea de catre primariile municipiilor resedinta de judet a unui formular disponibil pe site-ul www.umbrelaverde.ro. Dosarul contine intrebari legate de strategia de mediu, colectare selectiva, reciclare si infrastructura necesara, dar si actiuni si proiecte dezvoltate in 2010, alaturi de planuri si obiective de viitor referitoare la protectia mediului. Gala decernarii "Capitala Verde a Romaniei" va avea loc in luna decembrie in Bucuresti. Orasul castigator al campaniei "Capitala Verde a Romaniei" va beneficia pe parcursul anului 2011 de promovare drept Capitala Verde a Romaniei la nivel national si va primi un set de elemente de signalistica montate in oras, care vor evidentia faptul ca este Capitala Verde a Romaniei. Acest oras va avea prioritate pentru dezvoltarea tuturor actiunilor ulterioare desfasurate de Umbrela Verde, cu sprijinul Ministerului Mediului si Padurilor.

Despre Asociatia Rorec

Asociatia Romana pentru Reciclare - RoRec este o organizatie colectiva non-profit avand ca membri fondatori zece dintre cei mai cunoscuti fabricanti europeni de electrocasnice cu activitate in Romania. Misiunea RoRec este de a contribui activ la realizarea obiectivelor europene pentru conservarea, protectia si imbunatatirea calitatii mediului inconjurator si a sanatatii umane, pentru utilizarea rationala a resurselor naturale, prin servicii complete de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice si implicit prin reintroducerea de materii prime in sectorul economic.

Despre Umbrela Verde

Umbrela Verde este o campanie de responsabilizare fata de mediu, initiata de Tuborg Romania, in vara anului 2007. Obiectivele campaniei sunt sa schimbe o mentalitate profund gresita a romanilor: "Gestul meu nu conteaza" si sa-i convinga ca, impreuna, trebuie sa pastram Romania curata, prin actiuni care urmaresc responsabilizarea prin puterea exemplului personal. Programul se bucura in acest moment de sprijinul a peste 1.200 de voluntari din 32 de judete ale tarii si peste 950 de bloggeri parteneri. In plus, mai mult de 150.000 de stickere cu mesajul "Eu nu arunc gunoi pe strada" au fost distribuite atat prin actiuni punctuale derulate in trafic, cat si direct beneficiarilor, in urma solicitarilor primite pe site-ul campaniei, www.umbrelaverde.ro.

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  426 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings