newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Pozitia WWF fata de articolul Salvati ursul brun de WWF, ICAS si Ministerul Mediului!, publicat in Jurnalul National


PDF Print
A | a
E-mail
de Dorian Ilie | Vineri, 4 iunie 2010, 14:31 webReleases | CSR/Lobby/Advocacy

Vineri, 4 iunie 2010, Jurnalul National a publicat un articol scris de domnul Nicolae Daramus, care face referire la campania "2% pentru salvarea ursului carpatin" derulata de WWF in Romania, in perioada aprilie-mai 2010 si, in general, la activitatea derulata de WWF in scopul conservarii habitatului ursului brun.

WWF considera ca articolul nu reflecta in mod obiectiv activitatea organizatiei si, in particular, scopul si conditiile implementarii campaniei 2% pentru strangerea de fonduri pentru conservarea ursului brun, de aceea doreste sa aduca anumite clarificari asupra lucrurilor prezentate in articolul respectiv.

1. Implementarea campaniei 2% s-a bazat pe resurse financiare proprii, puse la dispozitie de reteaua internationala WWF. De asemenea, WWF nu beneficiaza de finantare de la Guvernul Romaniei pentru proiectele derulate.

2. In ceea ce priveste activitatea derulata in prezent de WWF in scopul conservarii ursului brun si a habitatului sau in Romania:

- WWF lucreaza, impreuna cu Ocolul Silvic Baraolt, la Planul de Management al Sitului Natura 2000 Herculian, desemnat pentru specia urs in judetul Covasna, care va asigura cadrul pentru conservarea populatiei din acesta zona evaluata la 80 de ursi. Planul va fi finalizat in prima parte a anului 2011.

- WWF promoveaza populatia de urs din Romania drept o atractie pentru turismul bazat pe natura si nu pe vanatoare. In acest scop, organizatia a construit, de exemplu, un observator special pentru observarea in salbaticie a animalelor de grupuri mici de turisti, situat in Judetul Maramures, Ocolul Silvic Grosii Tiblesului. Observatorul este in administrarea comunitatii locale si constituie un punct de sprijin pentru infrastructura ecoturistica a zonei.

Tot in judetul Maramures, WWF a realizat studiile stiintifice si documentatia pentru declararea rezervatiei stiintifice - Padurile Seculare de la Strambu Baiut - Grosii Tiblesului", ce cuprinde 1200 de hectare a caror protectie va insemna si protectia populatiei de urs din zona , avand in vedere ca Legea Vanatorii interzice vanarea in rezervatiile stiintifice. Dupa aprobarea constituirii acesteia in 2010, vom sprijini comunitatea locala pentru administrarea ei si pentru promovarea ecoturismului.

- Echipa WWF lucreaza la un website care va fi lansat la finalul lui 2010, www.ursul.ro, primul site din Romania care va cuprinde toate informatiile privind activitatile de conservare a speciei in diferite zone ale tarii, date privind biologia si managementul speciei, precum si informatii pentru turisti si vizitatorii zonelor cu populatie de urs din tara.

3. Referitor la Grupul de Lucru pentru Conservarea Carnivorelor Mari din Romania, tinem sa precizam urmatoarele aspecte privind activitatea si componenta acestuia:

Grupul de lucru interministerial a fost constituit in 2007 cu scopul de a oferi suport stiintific si tehnic necesar in procesul decizional si de implementare a legislatiei in domeniul conservarii carnivorelor mari. WWF face parte din acest grup de lucru alaturi de alte 14 institutii si organizatii neguvernamentale care au activitati in acest domeniu, cum ar fi Asociatia Grupul Milvus, Asociatia pentru Conservarea Valorilor Naturii sau ProUrsus, de reprezentanti ai ministerelor implicate si ai principalilor factori interesati de proces - firme si asociatii de vanatoare, agentii de protectia mediului, institute de cercetare si universitati.

WWF a acceptat sa participe in acest grup de lucru pentru ca el reprezinta o oportunitate de a ne adresa periodic, intr-un mediu formal, reprezentantilor principalilor actori implicati in managementul populatiei de urs din Romania si de a le prezenta abordarea noastra pentru gasirea celor mai adecvate solutii pentru acesta specie la noi in tara.

Din Grupul de Lucru fac parte: Ministerului Mediului si Padurilor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Agentia pentru Protectia Mediului Covasna, Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea, Garda Nationala de Mediu, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara pentru Siguranta Alimentelor, Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice, Universitatea Transilvania din Brasov, Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, Regia Nationala a Padurilor, Abies Hunting, Asociatia Grupul Milvus, Asociatia pentru Conservarea Valorilor Naturii, ProUrsus si WWF Programul Dunare-Carpati Romania.

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  525 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings