newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Romania stinge din nou lumina de Earth Hour


PDF Print
A | a
E-mail
de Dorian Ilie | Miercuri, 10 martie 2010, 13:17 webReleases | CSR/Lobby/Advocacy

Pe 27 martie, de la 20:30, WWF Romania, alaturi de partenerii si sustinatorii organizatiei, va da tonul stingerii luminilor din zeci de orase, cladiri proeminente si institutii, invitand oamenii din toata tara sa repete gestul, in casele lor. Astfel, Romania se alatura pentru a doua oara campaniei globale Earth Hour (Ora Pamantului), pana acum cea mai mare manifestare de mediu din toate timpurile. Astazi WWF Romania lanseaza si pagina www.earth-hour.ro, platforma de comunicare a campaniei, pe care oamenii se pot inscrie in calitate de sustinatori.

Anul acesta, WWF a ales sa transmita mesajul campaniei prin intermediul a doi ambasadori Earth Hour, care au indeplinit acest rol si in 2009: Robin Barnett, Ambasadorul britanic la Bucuresti si Zoli Toth, solistul trupei Sistem. Cu ajutorul lor, WWF va vorbi despre scopul campaniei si despre cum sa devenim mai responsabili fata de resursele pe care le consumam zi de zi fara sa tinem cont de faptul ca acestea depasesc cu mult ceea ce planeta poate sustine.

"Earth Hour este un moment de afirmarea a responsabilitatii fiecaruia dintre noi pentru felul in care alegem sa traim. Pentru impactul pe care stilul nostru de viata, de la marile aglomerari urbane la micile gesturi cotidiene, il are asupra naturii si asupra vietii pe planeta. Sta in puterea noastra sa dam un semnal ca am devenit mai constienti de asta si in Romania si ca suntem pregatiti sa ne implicam. Schimbarile climatice si degradarea mediului nu afecteaza doar speciile salbatice de pe continente indepartate, ele afecteaza calitatea vietii noastre de fiecare zi." a declarat Luminita Tanasie, Director WWF Romania.

"Schimbarile climatice sunt deja vizibile. Chiar zilele acestea am fost martorii unor variatii bruste de temperatura, iar inundatii masive si secete prelungite au afectat constant Romania in ultimii ani. Dar exista solutii pentru protejarea mediului si fiecare dintre noi isi poate aduce contributia in acest sens. Circa 15 miliarde de tone de dioxid de carbon sunt eliberate anual in atmosfera ca urmare a unor activitati asupra carora avem control deplin, precum transportul personal sau incalzirea si luminarea locuintei. Asadar, putem lupta impotriva schimbarilor climatice daca facem alegerile zilnice corecte. Apreciez in mod deosebit initiativa Earth Hour tocmai pentru ca ne arata cat de multe resurse ale Planetei putem salva intr-o singura ora de consum energetic moderat", a declarat Ambasadorul britanic Robin Barnett.

"Ecologia nu e fizica cuantica, este ceva pe intelesul tuturor. Ecologia nu cere sacrificii, inseamna doar minim bun simt. Fiecare este ecologist la el acasa: pastreaza curatenia, duce gunoiul in locuri special amenajate, nu face risipa de apa, gaze si curent electric. Pe 27 martie 2010, la ora 20:30, de Ora Pamantului, te invit sa fii ecologist la nivel planetar: stinge lumina!" , a declarat Zoli Toth , Ambasador Earth Hour.

Cine va stinge lumina pe 27 martie, de la 20:30 la 21:30?

92 de tari au anuntat deja sustinerea campaniei Earth Hour 2010. Romania se inscrie pe lista tarilor participante cu 22 de orase care au raspuns pozitiv, pana acum, invitatiei adresate de WWF Romania tuturor primariilor din tara. Toate aceste orase vor stinge luminile cladirilor emblematice din oras, ale  monumentelor si ale sediilor institutiilor locale, prin promovarea mesajului Earth Hour in randul cetatenilor orasului, sau prin organizarea de evenimente in seara de 27 martie.

Bucurestiul se va numara, ca si anul trecut, printre capitalele lumii care vor stinge luminile in semn de sustinere a cauzei Earth Hour. Pe 27 martie, de la 20:30, mai multe cladiri proeminente din oras se vor cufunda in intuneric timp de o ora. Ca si in 2009, WWF va organiza, impreuna cu Zoli Toth, ambasador Earth Hour pentru Romania, un eveniment special, care nu va implica folosirea surselor de curent. In aceasi seara, datorita reducerii poluarii luminoase ca urmare a stingerii luminilor, Astroclubul Bucuresti va invita din nou bucurestenii sa se bucure de multimea de stele mult mai vizibile.

WWF va disemina mesajul Earth Hour si in randul elevilor si studentilor si va incuraja companiile din Romania sa participe la eveniment. De altfel, pe pagina de internet dedicata campaniei din Romania, www.earth-hour.ro, exista o sectiune speciala care pune la dispozitie idei de actiuni si evenimente, concepute special pentru 3 categorii - orase, companii si scoli/universitati. Tot aici se pot descarca materiale de promovare a campaniei, inclusiv un soft special pentru bloguri si o serie de carti postale virtuale pe care orice utilizator le poate trimite prietenilor.

Pe 25 martie, WWF si Ambasada britanica la Bucuresti, in colaborare cu WWF Bulgaria si Ambasada britanica la Sofia, vor organiza o videoconferinta in care vor invita reprezentanti din mai multe companii prezente in cele doua tari, pentru a pune in discutie oportunitatile pe care le poate aduce o economie verde.

Parteneri in campania Earth Hour Romania 2010 sunt: ARCUB/Primaria Municipiului Bucuresti, Ambasada britanica la Bucuresti, British Council, Astroclubul Bucuresti, Ogilvy&Mather Romania, Elevate, Star Management, Mai Mult Verde, Asociatia Greenitiative si Organizatia L.E.A.P.

Parteneri media : TVR, Europa FM, Jurnalul National, Hotnews, Euractiv, Zile si Nopti, UTV, Trilulilu, Terra Magazin, Bio Planet si Verdecrud Media.

Earth Hour, cea mai mare manifestare de mediu din istorie

Earth Hour a aparut ca un raspuns la o intrebare simpla: cum ii putem determina pe oameni sa constientizeze una din cele mai mari amenintari actuale, schimbarile climatice? Replica a venit de la WWF Australia, concretizata intr-o campanie care promova un gest pe cat de simplu, pe atat de puternic: stingerea luminilor. Se intampla pe 31 martie 2007, la Sydney, cand 2 milioane de case si sedii de companii australiene au stins luminile timp de o ora. Ora Pamantului.

In 2008, 50 de milioane de oameni au ales sa celebreze Earth Hour. Constructii emblematice precum Golden Gate Bridge din San Francisco, Colosseum-ul din Roma sau panoul Coca-Cola din Times Square au ramas in intuneric. Celebritati din lumea filmului, a muzicii si a artei s-au alaturat initiativei WWF.

In 2009, aproape un miliard de oameni din 4100 de orase de pe mapamond au stins lumina pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de actiune impotriva schimbarilor climatice. Campania Earth Hour 2009 a devenit, astfel, cea mai mare actiune de mediu din toate timpurile.

Earth Hour in Romania

In 2009 Romania a participat pentru prima oara la campania globala in calitate de tara oficiala Earth Hour, la initiativa WWF, organizatia care coordoneaza de 4 ani campania globala.

Pe 28 martie, intre 20:30 si 21:30, 2 milioane de romani au stins luminile in casele lor, conform datelor furnizate de Dispeceratul Energetic National. In total, 15 orase au sustinut si au promovat campania, in calitate de Orase Oficiale Earth Hour.

La Bucuresti au stins luminile:  Palatul Parlamentului, Ateneul Roman, Teatrul National Bucuresti, Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Muzeul National de Arta, Opera Romana, Hotelul Intercontinental si Magazinul Cocor. In Piata Constitutiei, sute de sustinatori si voluntari WWF au format, cu lumanari, numarul 60, simbolul evenimentului. Trupa Sistem a sustinut un concert 100% unplugged, iar Astroclubul  Bucuresti le-a aratat bucurestenilor corpuri ceresti a caror vizibilitate este foarte redusa de obicei din cauza poluarii luminoase din Capitala.

Evenimente similare s-au organizat si in celelalte orase partenere in campanie.

Peste 30 de companii au contribuit la succesul campaniei, comunicand mesajul Earth Hour catre angajatii si clientii lor si intrerupand iluminatul la sediile din Bucuresti si din tara.

In luna septembrie 2009 campania Earth Hour Romania a primit distinctia Golden Award for Excellence, in cadrul PR Award.

Cele 22 de orase care au confirmat, pana acum, participarea la Earth Hour 2010, sunt: Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Bacau, Baia Mare, Bistrita, Botosani, Braila, Buftea, Constanta, Craiova, Deva, Focsani, Giurgiu, Miercurea Ciuc, Mizil, Piatra Neamt, Ploiesti, Ramnicu Valcea, Satu Mare, Timisoara, Bucuresti.

Mai multe detalii despre campania Earth Hour Romania puteti citi pe site-ul www.earth-hour.ro.

Pentru a afla noutati despre campania internationala accesati pagina www.earthhour.org.

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  626 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings