newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Cazul Rostok: Ratiu & Ratiu scuteste Statul roman de plata a 13 milioane de euro


PDF Print
A | a
E-mail
de IonelaRancu | Sâmbătă, 9 iulie 2016, 10:48 webReleases | CSR/Lobby/Advocacy

Adrian Ratiu | Foto: webPR.ro

Pe 2 septembrie 1991, nava tip Cargo Rostok, sub pavilion ucrainean, a esuat pe canalul Sulina, antrenand pierderi de zeci de milioane de dolari pentru statul roman urmare a blocarii navigatiei. O ipoteza bine sustinuta arata ca nava, aflata la sfarsitul perioadei de exploatare, a fost scufundata deliberat de ucraineni pentru a bloca traficul naval si a fortat inceperea lucrarilor de amenajare a canalului Bastroe. Pana in anul 1995 au avut loc mai multe tentative de extragere a epavei, toate esuate. In urma unei licitatii internationale, in anul 2004 Regia angajeaza RWRC, Consortiu Olanda-SUA-Romania specializat pe astfel de lucrari, pentru indepartarea epavei din canalul Sulina pentru un pret fix de 5 milioane de euro (la care s-ar fi putut adauga 1 milion de euro pentru situatii neprevazute), platibil doar in situatia aducerii la suprafata si depozitarii cu succes pe mal.

Epava a fost scoasa la suprafata cu depasirea termenului contractual la inceputul anului 2006, cand RWRC a incasat pretul de 5 milioane de euro, de care insa nu a fost multumit, considerand ca este indreptatit la plata unei sume mult mai mari.


Desi potrivit contractului ar fi trebuit sa se adreseze arbitrajului organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, RWRC a chemat AFDJ in fata unui tribunal arbitral organizat la Zurich sub egida Camerei Internationale de Comert si a solicitat despagubiri suplimentare de 12,5 milioane euro plus dobanzi. In pofida obiectiunilor ridicate de AFDJ, arbitrajul de la Zurich s-a declarat competent in cauza.  In urma unei proceduri ce a durat 6 ani, prin Hotararea pronuntata la Zurich in anul 2012, tribunalul arbitral a admis in parte pretentiile RWRC si a obligat Regia la plata unei sume de 8,5 milioane euro la care se adauga dobanzi aferente, totalul de plata ajungand la nivelul anului 2016 la peste 13 milioane de euro.

Timp de trei ani, RWRC cu sustinerea diplomatiei olandeze a facut demersuri insistente pe langa autoritatile centrale romane, pana la nivel de ministru si chiar Prim-ministru, pentru plata sumelor datorate in temeiul hotararii arbitrale de la Zurich, fara ca aceasta hotarare sa treaca prin filtrul de legalitate a recunoasterii potrivit legii romane. Un inalt oficial olandez a afirmat neoficial ca niciodata un olandez nu se va adresa unei "obscure" instante romane pentru a-si cere drepturile recunoscute printr-o hotarare arbitrala internationala.

Si totusi, in lipsa unei rezolvari politice a problemei platii, in vara anului 2015 RWRC a initiat procesul de recunoastere  si incuviintare a executarii silite in Romania, in fata Tribunalului Galati, a Hotararii arbitrala pronuntate la Zurich. Dupa o examinare mai mult decat sumara a acestui caz, Tribunalul Galati a recunoscut in prima instanta Hotararea arbitrala si a incuviintat executarea silita. Examinand apelul promovat de AFDJ impotriva sentintei Tribunalului Galati, Curtea de Apel Constanta (instanta la care cauza a ajuns prin stramutare) a decis cu titlu definitiv ca Hotararea de la Zurich de obligare a AFDJ la plata a fost data cu incalcarea legii romane, drept pentru care nu poate fi recunoscuta si nici nu poate produce efecte pe teritoriul Romaniei. Pe tot parcursul litigiului, AFDJ a fost reprezentata de o echipa de avocati aflata sub coordonarea d-lui Adrian Ratiu, partener coordonator al casei de avocati Ratiu & Ratiu.

 

Despre Ratiu & Ratiu:

Societatea de avocati Ratiu & Ratiu activeaza pe piata avocaturii de business din Romania din 2002 si asigura clientilor din sectorul public si privat asistenta juridica in proiecte majore de interes pentru domeniul public,incepand cu momentul achizitiei publice/contractarii, continuand cu faza derularii contractului iar acolo unde este cazul in etapa reprezentarii in litigii in fata instantelor judecatoresti si arbitrale.

In cei 14 ani de activitate Societatea de avocati Ratiu & Ratiu a reprezentat diverse institutii publice sau agenti economici cu capital de stat sau privat in proiecte, litigii arbitrale internationale si procese de mare miza cu finantare europeana sau de la buget. Solutia obtinuta in cazul Rostok se adauga unei liste de succese obtinute in arbitraje internationale prin care Statul roman a fost exonerat de plata unor sume ce depasesc astazi 150 de milioane de euro, din care sunt demne de mentionat: litigiul cu antreprenorul spaniol Sedesa (Ezentis) derivat din lucrarile de reabilitare a Centrului Istoric al Capitalei in care la sfarsitul anului 2014 Primaria Municipiului Bucuresti a fost scutita de plata unor sume de 34 de milioane euro, litigiul transat in anul 2015 majoritar in favoarea CNADNR in care Consortiului italian Garboli - Tirrena Scavi i-au fost respinse pretentii de 27 de milioane de euro derivate din lucrarile de reabilitare a DN 6,  litigii aflate in faza de adjudecare derivate din lucrarile de executie a Lotului 3 de autostrada Oratie-Sibiu in care in perioada 2014-2015 CNADNR a beneficiat de respingerea unor pretentii ridicate de constructorul italian Impregilio in valoare totala de 53 de milioane euro.

  99 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings