newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Romania actioneaza pentru schimbarile climatice


PDF Print
A | a
E-mail
de ViitorPlus | Luni, 21 decembrie 2015, 11:10 webReleases | CSR/Lobby/Advocacy

Un obiectiv istoric a fost adoptat de tarile participante la “Conferinta despre schimbarile climatice de la Paris”: "zero emisii nete" de origine umana. Dorinta unanima  este de a se ajunge la un echilibru intre ce eliberam in aer si ce putem absorbi, aratand efectul asupra climei, a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Un obiectiv istoric a fost adoptat de tarile participante la “Conferinta despre schimbarile climatice de la Paris”: "zero emisii nete" de origine umana. Dorinta unanima  este de a se ajunge la un echilibru intre ce eliberam in aer si ce putem absorbi, aratand efectul asupra climei, a emisiilor de gaze cu efect de sera.
                
Ocupand locul 30 intr-un top al tarilor si organismelor internationale privind emisiile de CO2 intre anul 1970-2013 (conform EU Edgar database), in 2013 Romania avea o contributie importanta la trendul poluant cu 3,682 tone CO2 pe cap de locuitor. Vestea buna este ca angajamentul politic asumat de tarile participante la Conferinta, o premiera pentru acest gen de negocieri, este anticipat la nivel national de initiative ale societatii civile.
 
Un exemplu important este programul de impadurire “Padurea copiilor”. “ViitorPlus-asociatia pentru dezvoltare durabila” vrea sa  realizeze un vis nobil, acela de a planta si ingriji un puiet pentru fiecare nou-nascut din Romania. Padurile sunt un element cheie in absorbtia de CO2 din atmosfera si au un efect direct asupra schimbarilor climatice. Pornind de la acest fapt si de la realitatea nivelului scazut de impadurire a sudului tarii, cei de la « ViitorPlus » au derulat un amplu program de impadurire pe terenuri agricole degradate, incepand din 2007.
 
Campania din aceasta toamna a insemnat 19.000 de puieti completati in padurile incepute in comunele Draganesti-Vlasca si Poroschia, jud. Teleorman. Cu ajutorul a 550 de voluntari, timp de 12 zile, padurile au beneficiat de actiuni de completari si ingrijire. Partenerii care au fost alaturi de noi in campania de toamna sunt: ING Bank, Merck Sharp & Dohme (MSD)  Romania, METRO SYSTEMS Romania, Stefanini Romania, Strauss Romania si Telekom Romania. Ca si in editiile trecute, mobilitatea echipei de coordonare a activitatilor din teren a fost asigurata de  AVIS Rent a Car Romania.
 
“Urmarind impactul pe termen lung al proiectului, aceste actiuni se fac constant pentru a ajuta padurea sa ajunga la stadiul de masiv, cand dezvoltarea ei se face independent de ajutorul uman” spune Teodora Palarie, coordonatorul proiectului. Completarile au fost realizate pe cele 17 ha de padure plantata in cele doua comune din jud. Teleorman, in timp ce padurile din judetul Calarasi, peste 21 de hectare, au fost monitorizate pentru a urmari evolutia lor.
 
Succesul ingrijirii pe termen lung a padurii a fost celebrat de organizatie in 2014 cand 8 ha de padure au ajuns la maturitate, pe parcursul a 5 ani de ingrijire atenta. Cand treceti cu masina pe Autostrada Soarelui, la km 86, in dreptul comunei Dragos-Voda, jud. Calarasi, puteti admira prima padure crescuta de un ONG din Romania.
 
Pentru ca viitorul nostru depinde de fiecare dintre noi, tot mai multi oameni doresc sa se implice, in realizarea de paduri. Echipa “Padurea copiilor” a creat un portofoliu de instrumente simple pentru a veni in intampinarea celor ce doresc sa lase in urma lor padure pentru generatiile viitoare, disponibil oricui pe site-ul proiectului www.padureacopiilor.ro. “Aleg sa impaduresc” este cea mai recenta campanie de implicare individuala pentru cresterea de noi paduri in Romania, marca “Padurea copiilor”. Ii invitam pe toti cei care doresc sa se implice direct in impaduriri, sau sa faca sport pentru paduri la evenimentul caritabil « Crosul Padurii », sa acceseze mediile noastre de informare.
  68 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings