newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Persoanele cu dizabilitati sunt angajate numai in proportie de 4,5% in Romania


PDF Print
A | a
E-mail
de Redactia | Miercuri, 7 octombrie 2015, 16:21 webReleases | CSR/Lobby/Advocacy

Prima dezbatere din seria 'DIVERSITATE IN EGALITATE - Vieti diferite, visuri egale' a reunit angajatori din diferite domenii pentru a discuta, deschis si transparent, impreuna cu organizatiile implicate in proiecte de formare profesionala, asupra beneficiilor si obstacolelor in angajarea persoanelor cu dizabilitati si de etnie roma, calificate in cadrul proiectelor finantate cu fonduri europene.

Rata de ocupare a fortei de munca in randul persoanelor din grupuri vulnerabile din Romania este cu mult sub media europeana. Astfel, daca la nivelul Uniunii Europene 50% din persoanele cu dizabilitati sunt angajate, in Romania procentul acestora este de peste 10 ori mai mic, situandu-se la 4,5%. In cazul persoanelor de etnie roma, studiile prezinta un grad de ocupare de doar 36%.

Prin intermediul acestei dezbateri, CPE-Centrul Parteneriat pentru Egalitate a dorit nu doar sa faca cunoscut contextul economic si social actual al grupurilor vulnerabile, ci si sa sublinieze nevoia de a gasi solutii in depasirea prejudecatilor fata de acestea si de a le integra pe piata muncii. Astfel, invitatii prezenti la dezbatere au putut afla informatii despre cadrul legal actual, precum si despre costurile si beneficiile in angajarea persoanelor din grupuri vulnerabile.

In urma discutiilor a reiesit nevoia de informare la nivelul angajatorilor, atat in ceea ce priveste obligatiile legale cat si beneficiile pe care le ofera unele masuri legislative, cum ar fi contractul de solidaritate.

Pe de alta parte, dezbaterea a adus in discutie si nevoia de imbunatatire a programelor destinate integrarii in munca a persoanelor din grupuri vulnerabile. Astfel, pentru rezultate optime, acestea ar trebui sa includa, pe langa cursurile de calificare, si oferte de locuri de munca pentru beneficiarii proiectelor, dar si posibilitatea ca atat angajatorul, cat si potentialul angajat sa beneficieze, in procesul de angajare si, ulterior, in relatia de munca, de mediere din partea unor specialisti in lucrul cu grupuri vulnerabile.

Evenimentul a fost organizat de CPE - Centrul Parteneriat pentru Egalitate, in cadrul proiectului  'Si noi avem dreptul la munca!',  proiect care are ca obiective cresterea gradului de incluziune a persoanelor cu dizabilitati si a persoanelor de etnie roma, eliminarea barierelor cu care acestia se confrunta in obtinerea unui loc de munca si integrarea lor in societate.

A doua dezbatere va fi organizata pe data de 15 octombrie, in Bucuresti, la Hotel Hilton.

Proiectul 'Si noi avem dreptul la munca!' este implementat in parteneriat cu Forum Group, in calitate de beneficiar, CPE - Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Eduteco si Agentia de Consultanta in Afaceri, in regiunile Bucuresti - Ilfov, Sud - Muntenia si Nord - Vest, desfasurandu-se in perioada aprilie 2014 - octombrie 2015.

Despre CPE - Centrul Parteneriat pentru Egalitate
CPE - Centrul Parteneriat pentru Egalitate are o experienta de peste 13 ani in domeniul promovarii egalitatii de sanse si desfasoara programe in domeniul muncii, educatiei, sanatatii, al prevenirii violentei impotriva femeilor si traficului de fiinte umane. Fundatia dispune de specialiste in diferite domenii de expertiza si ofera suport prin: cursuri de formare si ateliere de lucru, realizare de cercetari, campanii de prevenire, activitati de advocacy, consultanta pentru companii.

Prin activitatea sa, CPE - Centrul Parteneriat pentru Egalitate propune solutii pentru imbunatatirea calitatii vietii, prin integrarea egalitatii de sanse pentru femei si barbati in toate domeniile: politic, economic, social si privat.
  166 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings