newsletter rss
HotNews.ro

webPR: Think City - dialogul despre orasul modern, finalul primei editii


PDF Print
A | a
E-mail
de Smile Media | Miercuri, 27 mai 2015, 17:44 webReleases | CSR/Lobby/Advocacy

Prima editie a conferintei ThinkCity-Forumul National al Oraselor, care a avut loc in Bucuresti, a adus la aceeasi masa de discutii primari, membri ai Guvernului, parlamentari, companii private, arhitecti, reprezentanti ai Bancii Mondiale si ai societatii civile.

Edilii prezenti la eveniment au adus in discutie o perspectiva la zi asupra eforturilor pe care administratiile marilor orase le fac pentru a tine pasul cu nevoile de dezvoltare ale comunitatilor din care fac parte. Pentru orasele sale, Romania are nevoie de strategii, legislatie adecvata si finantare, acesta fiind punctul de vedere comun al tuturor edililor prezenti.

"Ca Primar General, reprezentant al celei mai mari comunitati urbane din Romania, cred ca sunt in asentimentul tuturor reprezentantilor celorlalte orase, ca degeaba lucram, ne facem strategii si planuri de dezvoltare, daca la nivel central, Guvernul si Parlamentul nu creeaza cadrul legislativ national care sa permita sa realizam proiectele de dezvoltare necesare oraselor pe care le conducem (...) In acest context, afirm cu toata responsabilitatea, ca este necesara emiterea unei legi specifice pentru Bucuresti si zona adiacenta, respectiv Legea Capitalei (...) Initiativa organizarii acestui Forum este binevenita. Cred ca in aceste doua zile se vor dezbate chestiuni de substanta, iar speranta mea, si nu ma indoiesc ca si a dumneavoastra, este sa le vedem cat mai repede puse in aplicare!", a aratat primarul Sorin Oprescu, prezent la dezbaterile primei zile a conferintei ThinkCity-Forumul National al Oraselor.

Dar orasele trebuie privite si dintr-o perspectiva nationala. Din acest punct de vedere, orasele dezvoltate aduc  avantaje considerabile: "Romania nu se poate dezvolta decat prin punerea in valoare a marilor orase. Este o miza economica foarte mare sa reusim acest lucru (...) Primariile, la randul lor, pot ajuta mediul de afaceri sa se dezvolte. Am coborat impozitele pe proprietate pentru persoane juridice, in cateva orase din vestul Romaniei, pentru a-i sprijini. (...) Dar trebuie sa aiba loc un transfer de bune practici de la un oras la altul", a precizat Ilie Bolojan, primar al municipiului Oradea si presedinte al Asociatiei Municipiilor din Romania.

Dintr-o perspectiva completa asupra comunitatilor urbane nu putea sa lipseasca punctul de vedere al mediului privat. Toni Volpe, country manager al Enel, a vorbit la ThinkCity despre eforturile companiei sale de a contribui la tehnologiile inovative necesare unui oras inteligent. De asemenea, la randul sau, Constantin Damov, co-fondator al Green Group, a expus in cadrul discutiilor solutiile unui smart city pentru deseurile pe care le produce.

Poate cea mai importanta concluzie a dezbaterii din prima zi este faptul ca orice discutie despre orase este incompleta fara toti actorii implicati si fara fapte concrete in sprijinul lor  si al comunitatilor: "Organizarea oraselor trebuie sa-i priveasca pe toti actorii implicati. Nu putem primi tot nefacand nimic. Sunt cei care vorbesc despre oras si cei care fac efectiv ceva", a sustinut arhitectul Eugen Panescu.

Conferinta ThinkCity a continuat astazi cu partea a doua, Comunitati de idei, sub titlul Dialoguri pentru un oras mai bun, si a avut loc la Maison 13 din Bucuresti, fiind gazduita de VMB Partners. La aceasta dezbatere au participat reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, primariilor, arhitecti, urbanisti, membri ai societatii civile si reprezentanti ai companiilor private. Impreuna, toti cei prezenti, au incercat sa raspunda la intrebarea Ce inseamna un oras mai bun?. Raspunsurile oferite au venit in completarea discursurilor si concluziilor din prima zi a evenimentului: "Un oras mai bun este cel in care locuiesc si pe care incercam sa-l schimbam in interesul comunitatii", a aratat Iustina Neagu, de la Centrul de Resurse pentru participare publica din Bucuresti.

Agenda completa a celor doua zile ale evenimentului si subiectele aduse in dezbatere sunt disponibile pe site-ul ThinkCity, iar cele mai recente actualizari pot fi urmarite pe Facebook, la ThinkCity- Forumul National al Oraselor.

ThinkCity face parte dintr-o serie de evenimente organizate de catre Point Public Affairs, agentia de comunicare strategica si public affairs din GMP Group, in parteneriat cu Asociatia Municipiilor din Romania. Este pentru pentru prima data cand un proiect de acest gen abordeaza integrat orasul modern si posibilitatile lui de dezvoltare dintr-o perspectiva tripartita: autoritati, companii si societate civila. Printre subiectele evenimentului se afla: strategii si politici de dezvoltare urbana, cum pot deveni orasele din Romania motoare de crestere economica, optimizarea relatiei dintre investitori si autoritatile locale, orasul functional si dezvoltarea sa durabila, impactul orasului modern asupra locuitorilor sai, rolul societatii civile in guvernarea orasului, precum si rolul primarului in elaborarea proiectelor de dezvoltare.

Point Public Affairs este agentia de comunicare strategica si public affairs din GMP Group. A fost fondata in 2008 si are in prezent trei linii de business. Point Public Affairs ofera servicii de comunicare institutionala, lobbying, comunicare strategica si analize si cercetari de politici publice. Point Association Management ofera asociatiilor servicii complexe, de administratie, de reprezentare a intereselor si de comunicare. Point Connections reuneste partile interesate in dezbateri si campanii de comunicare pe subiectele fierbinti ale momentului.

Printre clientii Point se numara:  Asociatia Nationala a Bauturilor Racoritoare ANBR, Romslot, Local American Working Group, Project Management Institute, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, Colegiul Farmacistilor din Romania, Telekom, Provident, Heineken, MSD, OMV Petrom, Amgen. Din GMP Group mai fac parte: GMP Advertising, WEBSTYLER, GMP PR, Chapter 4 si GO Studio.
  488 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings