newsletter rss
HotNews.ro

Castigatorii editiei aniversare Promoveaza abilitatea!


PDF Print
A | a
E-mail
de A.B. | Joi, 4 decembrie 2014, 11:42 webReleases | CSR/Lobby/Advocacy

Castigator Oameni cu Desavarsire | Foto: Active Watch
ActiveWatch si Fundatia Motivation, alaturi de Dedeman si Fundatia Vodafone Romania, au organizat ieri, 3 decembrie 2014, cea de-a cincea editie a Galei Persoanelor cu dizabilitati. In cadrul evenimentului, produs in colaborare cu TVR si prezentat de Catalin Stefanescu si Miruna Gheorghe, au fost prezentati castigatorii categoriilor de concurs din aceasta editie.

"Promoveaza abilitatea!" a fost indemnul editiei aniversare, cumuland esenta tuturor editiilor anterioare. Mai concret, ne-a adus aminte ca abilitatile sunt diferentele care conteaza si ca persoanele cu dizabilitati sunt persoane active si independente, daca sunt lasate sa fie asa.

"Gala face parte dintr-un proiect al nostru pentru revenire la normalitate. La o normalitate in care persoanele cu dizabilitati se simt in siguranta si inconjurate de dragoste. Intr-o astfel de societate, atat persoanele cu dizabilitati, cat si cele fara, isi indeplinesc visele si menirea." a spus in deschiderea Galei, domnul Cristian Ispas, director general Fundatia Motivation Romania.

"Excelenta Sa, doamna Ulla Väistö, Ambasadoarea Finlandei, a povestit la Gala ca, in absolut toate scolile din tara domniei sale, alaturi de copii tipici, pot invata copii cu dizabilitati. Noi premiem, azi, in Romania, scoli care accepta cu mare greutate copii cu cerinte educationale speciale. Fata de o tara care isi respecta mileniul in care exista, Romania este in urma cu cateva secole. Ma simt de parca am premia instalarea primului bec electric intr-o scoala alimentata cu lumina de la lumanari. Hai sa ne grabim putin, oameni buni!" spune Mircea Toma, presedintele Asociatiei ActiveWatch.

La categoria "Scoala tuturor abilitatilor", castigatorul acestei editii este Scoala Gimnaziala Sf. Maria din Botosani. Din cei 150 de elevi inscrisi in Scoala gimnaziala Sf. Maria, 36 sunt copii cu dizabilitati. Datorita unei echipe multi-disciplinare de cadre didactice, calificate si specializate in lucrul cu copiii cu cerinte educationale speciale, si beneficiind de curricumul adaptat nevilor lor, acesti copii au inregistrat progrese simtitoare in procesul educational. In viitor, scoala urmareste sa-si contureze dimensiunea de scoala incluziva, avand o atitudine proactiva in ceea ce priveste accesul la educatie pentru toate categoriile de copii si de a asigura progresul tuturor elevilor sai.

Castigatorul categoriei "Porti Deschise" este Biblioteca Nationala a Romaniei, care participa activ la dezvoltarea unei societati incluzive prin accesibilizarea informatiilor si a spatiului pentru mai multe tipuri de dizabilitati, devenind un exemplu a ceea ce numim Porti deschise. Pe langa metodele inovative implementate in ultimii ani, cu ajutorul carora au deschis accesul la informatie si au facilitat accesul la locurile de munca al persoanelor cu dizabilitati, Biblioteca Nationala a Romaniei ofera asistenta, prin telefon sau e-mail, tuturor institutiilor si persoanelor care doresc sa cunoasca mai multe despre accesibilizarea informatiei. In plus, actiunile de constientizare derulate au crescut numarul utilizatorilor cu dizabilitati care au folosit ulterior produsele si serviciile bibliotecii.

Premiul categoriei "Angajatorii Abilitatii" a fost acordat companiei Transilvania Pack&Print care, impreuna cu un OGN local, a dezvoltat o oferta ocupationala integrativa prin care a creat locuri de munca pentru persoanele cu dizabilitati mintale. Mai mult decat atat, a reusit sa creeze un mediu de lucru incluziv, oferindu-le persoanelor cu dizabilitati angajate posibilitatea desfasurarii unor activitati ocupationale orientate catre abilitatile acestora.

La categoria "Comunica Abilitatea" premiul a fost oferit Caravanei Cinematografice pentru Nevazatori, organizata de Fundatia Cartea Calatoare. Pentru persoanele cu deficiente de vedere, caravana a reprezentat crearea premiselor pentru o societate inclusiva in care este promovat si respectat dreptul acestora la cultura. Caravana cinematografica este, in fapt, o campanie de constientizare si implicare a industriei cinematografice in procesul de accesibilizare a filmelor pentru nevazatori si, in acelasi timp, o campanie de informare si constientizare a opiniei publice.

Premiul categoriei "Oameni cu Desavarsire" a fost acordat anul acesta lui Radu Vasile, a carui poveste de viata ne-a aratat ca, indiferent de circumstante, atunci cand exista pasiune, vointa si foarte multa munca poti sa iti indeplinesti visul. Declarat nevazator la nastere, doar cu un mic rest de vedere (10%) la ochiul drept si cu prea putine sanse de supravietuire - maxim trei ani dupa spusele medicilor -, Radu s-a incapatanat sa traiasca. Chiar mai mult, Radu s-a incapatanat sa depaseasca toate provocarile pe care i le-a rezervat viata si sa reuseasca sa duca la bun sfarsit tot ceea ce si-a propus. In prezent, la varsta de 31 de ani, este casatorit si continua sa isi dezvolte afacerile, avand grija sa ajute pe cat posibil alte persoane cu dizabilitati sa se dezvolte, atat personal cat si profesional.

Gala Persoanelor cu Dizabilitati este un eveniment unic in Romania, o recunoastere publica a unor activitati, proiecte personale sau publice ale persoanelor sau organizatiilor care promoveaza integrarea persoanelor cu dizabilitati si respectul pentru diversitate. Gala Persoanelor cu Dizabilitati este organizata sub inaltul patronaj al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, de ActiveWatch si Fundatia Motivation Romania, co-producator TVR. Evenimentul va fi difuzat  pe 29 decembrie 2014, la TVR1, ora 17.00.

Sponsori: Kaufland Romania, Banca Transilvania, Banca Comerciala Romana, Aqua Carpathica, MedLife, Domeniile Samburesti, Cramele Rotenberg, Fundatia Valvis, Sovis Print.
Co-producator: TVR
Sub inaltul patronaj al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
Parteneri media: Oops Media, Hotnews.ro, Ioana, Beau Monde Style, Marie Clarie, Mami, Femeia, Auto Motor si Sport, Secretele Bucatariei, Kamikaze, 24 FUN, CSR Media, Best Jobs, nONGuvernamental.org, Romania Pozitiva, Promo Afaceri, Think Outside the Box, Catchy, COOPerativa Urbana, Cariere, RFI.
  692 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings