newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Asociatia farmaceutica LAWG propune Guvernului un parteneriat pentru finantarea pe termen mediu a sistemului de sanatate si aprobarea imediata a listei actualizate de medicamente compensate si gratuite in sprijinul pacientilor romani


PDF Print
A | a
E-mail
de Rogalski Damaschin | Marţi, 8 aprilie 2014, 11:08 webReleases | CSR/Lobby/Advocacy

Industria farmaceutica este sectorul care investeste cel mai mult in cercetare si dezvoltare la nivel mondial. in contextul dezbaterii publice din ultimul timp, asociatia farmaceutica Local American Working Group (LAWG) utilizeaza prilejul pentru a mentiona ca nu este suficient ca industria farmaceutica sa descopere medicamente noi, daca nu se iau si masuri prin care pacientii sa poata beneficia de aceste inovatii. Daca in majoritatea tarilor accesul pacientilor la tratamente noi este facilitat prin compensarea medicamentelor respective de catre stat, in Romania lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizaa din anul 2008. Prin urmare, tratamentele care au fost compensate in ultimii sase ani in Europa nu sunt accesibile pacientilor romani.

LAWG apreciaza dialogul constant cu autoritatile din sanatate pentru actualizarea listei de medicamente compensate, care speram sa conduca la accesul nediscriminatoriu la medicamente inovatoare pentru pacientii romani. De asemenea, LAWG recunoaste progresul realizat prin dezvoltarea si aplicarea metodologiei de evaluare a tehnologiilor medicale care tinde spre standardele internationale si respecta directivele europene in sectorul sanatatii. Cu toate acestea, suntem de parere ca este necesar un pas inainte din partea Guvernului pentru finalizarea proiectelor incepute in 2013 prin aprobarea listei actualizate de medicamente compensate si gratuite.

Cheltuielile publice cu sanatatea in Romania sunt cele mai mici din Uniunea Europeana, statul roman investind anual doar 536 de euro pe locuitor fata de media UE de 1.620 de euro pe locuitor . Nu numai ca resursele alocate de Guvern sanatatii sunt cele mai reduse din Uniunea Europeana, dar o parte din acestea sunt, de fapt, platite chiar de industria farmaceutica, prin intermediul taxei clawback. Practic, daca ne referim la terapiile cu medicamente compensate, unul din cinci pacienti este deja tratat gratuit cu ajutorul contributiei industriei farmaceutice.

Din pacate, supraimpozitarea industriei farmaceutice in Romania este cea mai impovaratoare din Uniunea Europeana. Daca adaugam si neactualizarea listei medicamentelor compensate in ultimii 6 ani, constatam ca mediul de afaceri pentru companiile de profil in Romania este unul putin incurajator. Desi producatorii locali si internationali de medicamente au continuat sa ofere servicii pacientilor romani, fiind animati de dorinta de a contribui la imbunatatirea sanatatii acestora, mentinerea actualei poveri fiscale si lipsa oportunitatilor pun sub semnul intrebarii capacitarea de a activa si in viitor in tara noastra.

De aceea, LAWG solicita Guvernului Romaniei reconsiderarea proiectiilor financiare pe termen scurt si mediu in domeniul sanatatii, inclusiv in privinta medicamentelor compensate. Suntem de parere ca Guvernul si asociatiile industriei farmaceutice trebuie sa incheie un parteneriat in care sa fie prevazute contributiile ambelor parti la bunastarea pacientilor romani pentru urmatorii trei ani. in mod obligatoriu, masurile cu impact bugetar vor trebui incluse in Programul de convergenta 2014-2017 si in Strategia fiscal-bugetara 2014-2016, pentru a oferi predictibilitate si transparenta atat producatorilor de medicamente, cat mai ales pacientilor. LAWG considera ca cel putin doua masuri cu impact bugetar ar trebui avute in vedere in discutiile dintre Guvern si industria farmaceutica:

- Suplimentarea anuala a cheltuielilor cu serviciile medicale si medicamentele ale Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS). in conditiile in care Romania are acces la finantari externe nerambursabile si rambursabile de sute de milioane de euro dedicate infrastructurii si politicilor publice in sanatate, propunem ca resursele bugetului de stat actualmente alocate acestor cheltuieli sa fie disponibilizate si redirectionate catre FNUASS.

- Majorarea anuala a bazei de impozitare pentru taxa clawback. Indexarile ar trebui sa fie rezultatul unui mecanism automat, convenit de Guvern si industria farmaceutica, care sa aiba in vedere eliminarea taxei clawback pe termen mediu.

LAWG isi exprima si cu aceasta ocazie sustinerea pentru masurile de reforma menite sa imbunatateasca accesul si calitatea serviciilor medicale din Romania. in acelasi timp, consideram ca aceste masuri nu trebuie sa impuna o povara disproportionata asupra producatorilor de medicamente, in conditiile in care obiectivul primordial al acestora este bunastarea pacientilor romani. De asemenea, pe termen apropiat, rugam Guvernul Romaniei sa aprobe si sa publice in cel mai scurt timp lista actualizata de medicamente compensate, atat pentru beneficiul pacientilor romani cat si in pentru un mediu de afaceri stabil in industria farmaceutica.

Despre Local American Working Group

Asociatia LAWG a fost infiintata in 2010 de catre companiile farmaceutice americane si are ca scop facilitarea accesului pacientilor romani la noi medicamente, alaturi de eficientizarea politicilor sistemului de sanatate din Romania. LAWG este filiala locala a organizatiei americane Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) si reuneste zece companii: Abbvie, Amgen, AstraZeneca, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Merck Sharp & Dohme, Novartis respectiv Pfizer.
  116 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings