newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Am sarbatorit Ziua Internationala Anticoruptie in stilul Miscarii Eruptie Anticoruptie!


PDF Print
A | a
E-mail
de Eruptie_Anticoruptie | Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 1:00 webReleases | CSR/Lobby/Advocacy

Eruptie Anticoruoptie, 11 decembrie | Foto: webPR.ro

Adica am lansat Calendarul Eroii Eruptie Anticoruptie pentru 2013 si va spunem de pe acum ca nu este un calendar ca oricare altul; am lansat Ghidul de nesupunere civica fiindca am vrut sa promovam mai multe cai de a ne lupta cu fenomenul coruptiei; am organizat o masa rotunda la care am invitat Ministere, Ambasade si ONG-uri pentru a pune pe "AGENDA 2013" PRIORITATILE ANTICORUPTIE.


Credem ca schimbarea este posibila, dar pentru aceasta e nevoie de implicare, iar implicarea poate fi inspirata de exemplele altor cetateni din jurul nostru. Asadar, incurajam implicarea civica, comportamentul etic si e important pentru noi sa aratam ca se poate.

 

Cum aratam ca se poate?

 

Am realizat un calendar 2013 diferit, unic prin povestea fiecarei file. Am adunat povesti ale unor oameni sau organizatii care s-au implicat civic in ultimul an si le-am prezentat in cele 12 pagini, alaturi de motivatia si satisfactia fiecaruia. Miza este ca exemplele de buna practica sa fie transmise mai departe.

 Astfel ca in luna ianuarie a anului 2013 o veti cunoaste pe doamna Gherghel Elena, fosta angajata la Biroul de Cadastru din Raducaneni, jud. Iasi, fiindca a refuzat mita de 50.000 de euro pentru intabularea unui teren de 282 de ha, in luna mai 2013 pe agentii de politie ai Sectiei 19 din Capitala a caror motivatie suna cam asa: "La TV au aparut numai exemple negative cu politisti corupti, fiind toti bagati in aceeasi oala. Am vrut sa salvam imaginea Politiei Romane, sa nu mai afirme cetatenii ca politia e corupta. Am vrut sa aratam ca refuzam mita in ciuda salariilor mici".


Protagonistilor acestuia, prezenti la evenimentul de lansare le-am oferit cate o diploma in semn de recunoastere si admiratie pentru exemplul de buna conduita: Florin Daniel Paun, Constantin Trica, Ionel Marian Enoiu, politisti de la sectia 19 din Bucuresti, precum si Catalin Spirache - seful acestei sectii, Mihai Strimbeanu (Tulcea), Asociatia Salvati Bucurestiul (Nicusor Dan, presedinte), Piata de spaga (Codru Vrabie, coordonator, www.piatadespaga.ro), Plantam Fapte Bune in Romania (Liana Buzea, coordonator, www.plantamfaptebune.ro), Student Romania Curata (student.romaniacurata.ro) si Maria Padure si Daniela Plopeanu, organizatori comunitari Eruptie Anticoruptie, Bucuresti.

 

 

Calendarul este tiparit intr-un numar de 500 exemplare si este distribuit gratuit. De asemenea, este publicat pe site-ul eruptieanticoruptie.ro, de unde poate fi descarcat gratuit si printat.

 

  

Pe langa acest calendar al Eroilor Eruptie Anticoruptie am realizat Ghidul de nesupunere civica

De ce? Fiindca fenomenul coruptiei este unul periculos, atat pentru societate in ansamblul ei, cat si pentru fiecare individ in parte. Am "asternut" in cateva zeci de pagini modalitati de a ne lupta cu fenomenul coruptiei -- graffiti, adunari publice, ironie si pamflet - sunt cateva exemple si in plus am ilustrat altfel CORUPTIA. In continuarea acestor subiecte, am considerat necesar sa evidentiem, intr-un limbaj accesibil, drepturile si obligatiile cetatenilor romani, institutii si legislatia la care putem apela in lupta anticoruptie.

 

Ghidul il puteti citi pe www.eruptieanticoruptie.ro si desigur, daca aveti propuneri de imbunatatire a lui, le puteti transpune aici, unde se regaseste sub forma WIKI.

 

 

Am incheiat ziua cu masa rotunda - Prioritatile Anticoruptie pentru 2013 in contextul Strategiei Nationale Anticoruptie si a Mecanismului de Cooperare si Verificare - la care au participat reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Ministerului Administratiei si Internelor, reprezentanti ai Ambasadelor ca Norvegia, Marea Britanie si desigur ONG-uri precum Centrul de Resurse Juridice, Societatea Academica din Romania, Transparency International, Fundatia Parteneri pentru Dezvoltare Locala (FPDL), ActiveWatch, EPAS, Asociatia Salvati Bucurestiul si bineinteles noi - Miscarea Eruptie Anticoruptie (Fundatia SynergEtica).

 

Scopul acestei intalniri, asa cum Ana Vasilache l-a punctat foarte bine - "am venit aici sa ne cunoastem, sa ne prezentam prioritatile anticoruptie pentru 2013 si poate reusim la finalul acestei mese rounde sa sa avem idei de colaborare si in felul acesta poate se vor naste prime "casatorii" de astfel de idei."

 

Asadar, subiectul central a fost necesitatea colaborarii si identificarea unor noi metode si cai de dezvoltare parteneriala intre organizatiile prezente. 

Fiecare dintre noi si-a prezentat atat proiectele in derulare cat si idei viitoare sau concepte de proiecte pentru 2013, in ideea ca proactivitatea cetatenilor trebuie sa se intalneasca cu cea a institutiilor publice:

  • instituirea unui mecanism de finantare care sa sustina aceasta proactivitate;
  • necesitatea unor politici si a unei legislatii mai clare in domeniul prevenirii si combaterii coruptiei;
  • propunerea ca MCV sa devina un program operational pentru administratia publica care sa aiba la baza prioritatile SNA;
  • existenta unui drept de initiativa cetateneasca cu privire la imunitatea parlamentara;
  • instituirea de sanctiuni in cazul incalcarii transparentei decizionale;
  • amendament legislativ prin care sa se limiteze traseismul politic al parlamentarilor;
  • desfiintarea ANFP si sa infiintarea unei Agentii Nationale pentru Integritate si Profesionalism in sectorul public care sa acopere atat personalul contractual cat si functionarul public, care sa se refere si la companii de stat, regii autonome, la TOT ce inseamna sector public;
  • realizarea de proceduri, politici si apoi investitii in mecanisme simple care sa ofere stimulente oamenilor pentru comportamente si atitudini corecte;
  • necesitatea unor manuale adecvate de educatie civica pentru scoli si licee, realizate de profesionisti.

 

La final, organizatiile prezente au reluat mesajul comun de promovare a responsabilizarii si atitudinii proactive in lupta impotriva coruptiei.

 

Cele doua evenimente marca Eruptie Anticoruptie au fost organizate in parteneriat cu Directia Generala Anticoruptie, Centrul de Resurse Juridice si Fundatiei Parteneri pentru dezvoltare locala si Asociatia Pro Democratia.

 

Miscarea Eruptie Anticoruptie este dezvoltata de Fundatia SynergEtica, o organizatie neguvernamentala ce si-a asumat ca obiectiv principal promovarea unui comportament etic si responsabil in randul tinerilor romani.

 

Pentru informatii suplimentare:

Simona Adam, coordonator de proiect

Mobil: 0758.221.250, E-mail:simona@eruptieanticoruptie.ro

 

  219 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings