newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Explode the Romanian Garden!


PDF Print
A | a
E-mail
de Eruptie_Anticoruptie | Vineri, 2 noiembrie 2012, 11:19 webReleases | CSR/Lobby/Advocacy

colaj_all img | Foto: webPR.ro
Bucuresti, 2 noiembrie 2012.  Noi tinerii ne-am saturat sa nu fim auziti asa ca ne-am decis sa strigam mai tare si... altfel!

Am inceput sa cautam in jur exemple celebre de proteste care au avut consecinte pozitive. Astfel, am aflat ca in 1930, timp de 23 de zile, sateni, jurnalisti si intelectuali din India au participat la un mars de peste 350 km lansat de Mahatma Ghandi. A fost un protest pasnic impotriva taxelor impuse de britanici pe sarea indiana. A declansat mai multe miscari de nesupunere civica in India, care au condus la retragerea britanicilor de pe teritoriul ocupat. Este considerat unul dintre cele mai  importante momente de nesupunere civica din istoria moderna. Poate cu ajutorul nostru se vor retrage si cei care ne iau ostatici la deciziile nesabuite fara sa ne asculte...

Mai aproape de noi, in 1999 un celebru restaurant de fast food a incercat sa-si deschida un restaurant in Millau, Franta – un loc unde nu era dorit. Fermierul Jose Bove si un grup de tarani militanti au demolat cladirea construita caramida cu caramida, chiar inainte de inaugurarea acesteia. Prin nesupunere civica poate ca daramam si noi din temelii institutia coruptiei din aceasta tara, inainte ca ea sa fie din nou inaugurata de viitorul Parlament!

In septembrie 2012 a protestat la Bucuresti o mama activista din Argentina care a fost premiata dupa ce a reusit sa impiedice companii multinationale sa distruga viata cetatenilor cu substantele toxice pe care le pulverizau peste culturile agricole. A luptat prin mijloace ale nesupunerii civice timp de 11 ani dupa ce fiica ei a murit din cauza intoxicatiei cu erbicide. A venit la Bucuresti pentru a atrage atentia cetatenilor si a guvernantilor asupra pericolelor reprezentate de unele plante modificate genetic sau unele pesticide. Daca o mama singura a reusit, de ce nu am putea si noi, cu totii, impreuna... ?

Cine a pus protestu€™-n drum ala n-a fost om nebun![2] 

Miscarea Eruptie Anticoruptie (www.eruptieanticoruptie.ro) lanseaza astazi un ghid de nesupunere civica in care puteti afla istoria protestelor, limitele legalitatii si povesti care inspira. Il puteti gasi pe pagina noastra sub format wiki, ceea ce inseamna ca fiecare utilizator poate contribui cu povesti si informatii noi. Site-ul va fi moderat, asa ca informatiile pe care le veti gasi sunt cele reale, verificate. Dar contam oricum pe responsabilitatea fiecaruia – demersul e prea important sa ne batem joc de el, caci ar insemna sa ne batem joc de noi insine...

Nu va fie frica, duba e prea mica![3] 

Nesupunerea civica este la limita legalitatii, de aceea de cele mai multe ori legea este suprainterpretata si se nasc abuzurile autoritatilor. Ne propunem sa va informam cat mai exact cu privire la drepturile  voastre, in functie de forma de protest pe care o alegeti. Trebuie sa retineti ca statul este obligat sa va sustina doar atata timp cat nu lezati drepturile celorlalti... Dar nu uitati ca acolo unde altii au reusit deja demult, trebuie macar sa incepem si noi sa ne miscam... Acesta este jocul intr-o democratie: cetatenii trebuie sa gaseasca o cale sa fie auziti!

Va asteptam pe pagina noastra: http://eruptieanticoruptie.ro/wiki/ghid-de-nesupunere-civica/

Desteapta-te romane!.... J
 
Pentru informatii suplimentare:
 
Simona Adam, coordonator de proiect;

Mobil: 0758.221.250;

E-mail: simona@eruptieanticoruptie.ro

www.eruptieanticoruptie.ro

Proiectul Eruptie Anticoruptie este dezvoltat de Fundatia SynergEtica.

DESPRE FUNDATIA SYNERGETICA

SynergEtica este Fundatia pentru o Romanie etica, o organizatie neguvernamentala ce si-a asumat ca obiectiv principal promovarea unui comportament etic si responsabil in randul tinerilor romani. Pana in prezent a derulat urmatoarele programe:

Fair play! un program de etica prin sport.

Misca-ti bunul simt! – un program de educatie informala pentru comportament civic.

Nesimtirea ucide!  un program de constientizare a unui comportament responsabil.

Radio ONG – primul radio on-line pentru activisti din societatea civila.

Noii Pasoptisti  o serie de adunari ale tinerilor, in special romani care au studiat in strainatate

Ambasada artelor – un program consacrat expozitiilor de arta si dezbaterilor culturale.

[1] Slogan folosit de protestatarii din Piat›a Universitat›ii, Bucuresti, ianuarie 2012

[2] Slogan folosit de protestatarii din Piat›a Universitat›ii, Bucures™ti, ianuarie 2012

[3] Slogan folosit de protestatarii din Piat›a Universita›tii, Bucures™ti, ianuarie 2012
  153 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings