BlaBlaCar, cea mai mare platforma de co-voiajare (carpooling), pe distante lungi, din Romania si din Europa, isi exprima opinia in legatura cu noua initiativa legislativa.
Noua initiativa legislativa isi propune sa clarifice si sa reglementeze activitatea de co-voiajare. Propunerea ia in considare bune practici din alte tari din Uniunea EuropeanÄ, unde co-voiajarea este deja reglementata. Aceasta lege nu se aplica serviciilor de tip taxi.
Observam ca legea:
Se asigura ca e doar o impartire de costuri. Legea defineste o suma maxima care poate fi impartita intre conducatorul auto si pasager, o suma îi limita costurilor deplasarii, si astfel se asigura ca din aceasta activitate conducatorul auto, persoana fizica, nu face profit;
Specifica faptul ca activitatea de co-voiajare este recunoscuta doar in situatia in care conducatorul auto, persoana fizica, calatoreste in scop personal, nu desfasoara o activitate comerciala, si imparte costurile cu pasageri care merg in aceeasi directie;
Se asigura ca activitatea de co-voiajare este facuta intr-un mod organizat si de incredere, oferind astfel o experienta placuta calatorilor si avand posibilitatea sa furnizeze autoritatilor, la cerere, informatii despre calatorii.
Franta si Germania au adoptat deja legislatii similare in care se defineste clar activiatea de co-voiajare. Mai mult decat atat, Comisia Europeana chiar recomanda o definitie separata a acestui tip de activitate de impartire a costurilor, si a recunoscut intr-un raport din iunie 2016 beneficiile pe care co-voiajarea le aduce consumatorilor."