newsletter rss
HotNews.ro

webRelease:​Indicele global al securitatii alimentare


PDF Print
A | a
E-mail
de | Luni, 9 iulie 2012, 16:27 webReleases | Piata de capital

Indicele global al securitatii alimentare, in curs de elaborare de catre Economist Intelligence Unit, ia in calcul probleme-cheie precum cererea solvabila, disponibilitatea, accesibilitatea si calitatea hranei din 105 tari. Indicele este un model dinamic de apreciere cantitativa si calitativa, construit din peste 25 de indicatori, care masoara factorii determinanti ai securitatii alimentare atat in tarile dezvoltate , cat si in cele in dezvoltare. Daca securitatea alimentara sta in centrul preocuparilor multor organizatii din lumea intreaga, efortul despre care vorbim este distinct din doua motive principale.

In primul rand, studiul cerceteaza, dincolo de foamete, factorii care stau la baza insecuritatii alimentare. In al doilea rand, studiul va utiliza un factor de ajustare a fluctuatiilor preturilor hranei, pentru a examina riscul cu care se confrunta tarile pe tot parcursul anului.
In contextul acestui indice, securitatea alimentara este definita ca starea in care oamenii au in orice moment acces fizic, social si economic la hrana suficienta si nutritiva , care indeplineste nevoile lor pentru o viata activa si sanatoasa. Scopul general al studiului este de a stabili care sunt tarile cele mai vulnerabile si cele mai putin vulnerabile la insecuritate alimentara, in categoriile Accesibilitate, Disponibilitate si Calitate nutritiva si Siguranta alimentara.

Indicele va fi un model interactiv de referinta ce va include:
- O evaluare a scorului a trei mari categorii si a unui set de subcategorii de indicatori calitativi si cantitativi care vor explora factorii determinanti ai securitatii alimentare in cele 105 tari.
- Un factor de ajustare a pretului marfurilor alimentare va fi aplicat lunar modelului, pentru a introduce impactul pe care il are modificarea pretului hranei asupra gradului de risc privind securitatea alimentara din fiecare tara.
- O harta interactiva a scorurilor totale, cu marcaje color si detalii privind rezultatele pe categorii
- Ponderari ajustabile care sa permita analiza diferitelor scenarii.
- O lista cu clasificarea tarilor dupa indicatori.
- Posibilitatea de a compara simultan mai multe tari.
- O pagina a fiecarei tari, cu detalii privind datele economice, de risc si demografice importante

Pentru a extinde scopul, relevanta si profunzimea studiului, in februarie 2012, la Washington DC, a avut loc un panel cu experti. Acest cadru de dezbatere a reunit specialisti de inalt nivel professional, experti in diferite domenii ale securitatii alimentare. Din grup au facut parte reprezentati ai mediului universitar, guvernamental, ai sectorului privat si organizatiilor nonguvernamentale, iar comentarile si observatiile lor au fost incorporate in proiectarea si dezvoltarea cercetarii, rezultatele fiind incapsulate in acest indice.
Indicele Securitatii Alimentare va fi lansat in iulie 2012.
  461 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by