Reporter: ECOTIC a implinit cinci ani de existenta. Cum ati defini activitatea desfasurata in acesti ani?
Valentin Negoita: Consideram ca ECOTIC, prin tot ceea ce a intreprins si intreprinde, este un vector, un deschizator de drumuri. Incepand, fireste, cu momentul 0, cel al constituirii in 2006 a primei organizatii colective a producatorilor de echipamente electrice si electronice, conform Directivei europene si legislatiei romanesti in domeniul deseurilor de echipamente electrice si electronice - DEEE si continuand cu acordarea primei licente de operare in managementul DEEE si, respectiv, cu demararea sistemului de colectare selectiva a DEEE in 30 aprilie 2007. Acest moment a coincis cu introducerea de catre ECOTIC a notiunii de "timbru verde", care este proprietate intelectuala ECOTIC, inregistrata la OSIM.
Merita, totodata, mentionat faptul ca ECOTIC a contribuit la infiintarea a circa 300 puncte de colectare si a gestionat peste 30.000 tone deseuri electrice si electronice.
R: ECOTIC este organizatie care a preluat responsabilitatile producatorilor de electronice in domeniul colectarii si reciclarii DEEE. Cum ati reusit acest lucru?
V.N.: Noi am reprezentat, de la inceput, industria IT&C si de electronice de consum. Este un lucru binecunoscut ca industria IT este, de cateva decenii incoace, motorul dezvoltarii economiei mondiale. Dinamismul acestei industrii se rasfrange in mod implicit si in directia protectiei mediului si economisirii resurselor - marile branduri din IT&C sunt in topul celor mai "verzi companii" din lume. De aceea, ne-am miscat mai repede ca altii si am contribuit decisiv la formarea unei piete noi, dinamice si concurentiale, la crearea de locuri de munca etc.
R: O piata noua, cum este cea deseurilor de echipamente electrice si electronice, a implicat probabil si pasi in necunoscut. Care au fost acestia?
V.N.: Orice activitate noua se confrunta cu unele probleme. Pentru noi acestea au fost in
principal: lipsa infrastructurii de colectare a DEEE, mentalitatea invechita a utilizatorilor romani de echipamente electrice si electronice, slaba implicare a autoritatilor locale, precum si comertul paralel cu deseuri.
Unele dintre acestea au fost depasite, in mare masura, altele continua sa ne preocupe, atat pe noi, cat si pe ceilalti colegi din aceasta piata.
In aceste conditii, tinta anuala asumata de Romania, ca tara membra U.E., de colectare a 4 kg de DEEE pentru fiecare locuitor a avut sanse reduse de a fi atinsa pana in prezent. Tendinta pe care o constatam insa in ultimul timp este pozitiva; daca legislatia in vigoare va fi aplicata eficient de si pentru toti participantii la sistem - producatori, autoritati locale, colectori si reciclatori- si daca parteneriatele public-private se vor dezvolta si la noi vom putea inregistra rezultate mult mai bune in domeniul colectarii si reciclarii DEEE.
R: Care sunt preocuparile actuale ale ECOTIC?
V.N.: Principalele directii ale ECOTIC au fost si sunt: indeplinirea responsabilitatilor care ne revin in atingerea tintelor de colectare si reciclare, schimbarea mentalitatii populatiei fata de DEEE prin campanii de constientizare si proiecte pilot derulate cu autoritati locale si organizatii non-guvernamentale, cresterea calitatii activitatii in relatiile cu membrii si partenerii sai - ECOTIC are in prezent certificare ISO 9001 si ISO 14001- si introducerea standardelor europene de calitate in domeniul colectarii si reciclarii DEEE. Legat de acest ultim aspect, as dori sa mentionez ca ECOTIC, in calitate de membra a organizatiei pan-europene WEEE Forum, a demarat implementarea standardului de calitate WEEELABEX in Romania, standard elaborat de specialistii WEEE Forum in cadrul unui proiect cofinantat de Comisia europeana (www.weee-forum.org). De altfel, schimbul de informatii cu colegii din cadrul acestei organizatii este o foarte buna oportunitate in demersul de a adopta cele mai eficiente metode si bune practici in activitatea noastra de zi cu zi.
O preocupare constanta o reprezinta cunoasterea pietei relevante: in fiecare an realizam impreuna
cu firma Daedalus Millward Brown singurul studiu de piata din Romania privind dotarile gospodariilor romanesti cu echipamente electrice si electronice si, respectiv, gradul de cunoastere a legislatiei din domeniu de catre populatie si disponibilitatea de a colecta selectiv DEEE. Aceste studii ne ofera un instrument foarte util de cunoastere a realitatilor pietei si de calibrare a proiectelor noastre.
R: Cum decurge colaborarea cu autoritatile si ceilalti jucatori din piata?
V.N.: Plecand de la principiul ca interesul comun al atingerii obiectivelor nationale de colectare si reciclare DEEE primeaza, consideram ca, in general, colaborarea cu autoritatile de mediu este buna, atat in ceea ce priveste consultarea in domeniul legislatiei si al realitatilor din teren, cat si in organizarea unor campanii de informare si constientizare a populatiei.
Cu ceilalti jucatori din piata colaboram in principal in campaniile de constientizare si colectare, atat pe plan local, cat si national. Pentru a da un exemplu, in aceasta toamna ECOTIC va demara doua campanii de constientizare si colectare DEEE impreuna cu Recolamp si cativa parteneri din sfera serviciilor de colectare-reciclare. Ca si in alte proiecte, suntem deschisi colaborarii si cu alti parteneri care doresc sa ni se alature. Cele peste 40 de campanii derulate de ECOTIC pana in prezent reprezinta un know-how binecunoscut si un atu important in procesul de formare a unei mentalitati noi a romanilor de protejare a mediului si de revalorificare a resurselor.
Suntem convinsi ca exemplele de succes in domeniul colectarii-reciclarii DEEE pot contribui in mod substantial la formarea unei atitudini noi in concordanta cu actuala paradigma propusa recent de Comisia Europeana: societatea reciclarii vs. societatea de consum.
Asa cum sint pentru PET-uri si cartoane.
Eu am incercat sa scap de niste deseuri electrice din casa si cu stupoare am vazut ca doar o data pe luna am ocazia asta. Ca doar atunci binevoiesc autoritatile sa puna la dispozitie o masina speciala pentru asa ceva.
Si asta in Iasi. In orasele mai mici nici macar atit nu se face.
Dar se vorbeste la TV in prostie....
Eu puneam problema ca pe linga infrastructura deja existenta pentru PET_uri si cartoane, primaria sa puna si ceva pentru colectarea DEEE. In felul acesta oamenii nu vor mai fi tentati sa arunce electrocasnicele la ghenele de gunoi menajer, si nici sa le tina in casa. Iar Ecotic nu are decit sa aranjeze cu Primaria preluarea acestor deseuri.
Numai ca Ecotic le preia cu taxa, iar Salubrisul gratis....
De fapt totul se rezuma la bani.
Echipa ECOTIC