newsletter rss
HotNews.ro

Dinu Dinulescu: "Mediul de afaceri din Romania este suficient de matur pentru parteneri de calibru din Golf, dar este important cum ne vindem marfa"


PDF Print
A | a
E-mail
de G.G | Luni, 7 martie 2011, 9:50 Oameni

Dinu Dinulescu | Foto: webPR.ro
Intre 8 si 10 martie va avea loc la Bucuresti Consiliul de Cooperare al Golfului. Evenimentul este organizat  organizat de Ministerul Afacerilor Externe, de Ministerul Economie, Comertului si Mediului de Afaceri si Forum Invest. La eveniment sunt asteptati Ministrul Comertului Exterior al Emiratelor Arabe Unite - una dintre cele mai puternice 100 de femei din lume, Ministrul Adjunct pentru Comert Exterior al Arabiei Saudite, cea mai puternica economie din Golf, Ministrul Comertului si Industriei al statului Kuweit, alaturi de alti inalti oficiali ai tarilor membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului. Dinu Dinulescu, vicepresedinte Forum invest a declarat ca "tarile din Golf urmaresc sa identifice nu numai posibilitati de investii, ci si sa atraga investitori".

Reporter: De ce un Forum economic cu parteneri din Golf? S-a creat o masa critica de proiecte de investitii intre Romania si aceasta zona?
Dinu Dinulescu: Recesiunea economica din ultimii ani, criza deficitelor bugetare au pus guvernele multor tari in imposibilitatea de a asigura investitiile necesare asigurarii cresterii economice.

In acest context, apare ca o necesitate atragerea de investitii straine. De aici si ideea Forumului CONSILIUL DE COOPERARE AL GOLFULUI - Europa de Sud - Est, care va avea loc la Bucuresti intre 8 si 10 martie.

Tarile din Golf si-au manifestat interesul pentru dezvoltarea relatilor cu tarile din zona noastra si cu Romania in particular, avand in vedere si existenta de-a lungul anilor a unor relatii economice destul de substantiale. Nu cred ca este vorba de acumularea unei mase critice de proiecte, cat de crearea acestei mase critice plecand de la situatiile concrete din economiile acestor tari. De aici si propunerea Forum Invest, acceptata de partenerii din Golf, de a avea nu doar o singura intalnire, ci o succesiune de intalniri, patru la numar, pe parcursul urmatorilor ani.

Urmatorul forum de acest tip urmeaza sa aiba loc in ianuarie 2012 intr-una din tarile din Golf. Se creeaza in acest fel o continuitate care permite dezvoltarea acelei mase critice de proiecte de care vorbeati, avand in vedere ca astfel de proiecte se deruleaza pe parcursul mai multor ani.

R: Care sunt principalii invitati si temele de discutie?
D.D.: Ministrul Comertului Exterior al Emiratelor Arabe Unite - una dintre cele mai puternice 100 de femei din lume -, Ministrul Adjunct pentru Comert Exterior al Arabiei Saudite, cea mai puternica economie din Golf, Ministrul Comertului si Industriei al statului Kuweit, alaturi de alti inalti oficiali ai tarilor membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului, ca si peste 300 de reprezentanti ai mediilor de afaceri din cele doua regiuni - presedinti si CEO de corporatii si firme, lideri ai unor organizatii patronale si camere de comert sunt cei care se vor intalni zilele marti si miercuri la forumul economic de la Bucuresti.

Temele de discutie au in vedere posibilitatile de dezvoltare a relatiilor economice dintre aceste tari, Romania si tarile din sud-estul Europei. Tarile din Golf urmaresc sa identifice nu numai posibilitati de investii, ci si sa atraga investitori si, foarte important, sa identifice posibilitati de colaborare si partenariate pe terte piete. La randul lor, autoritatile si firmele din Romania sunt interesate in a atrage investitori, dar si in a investi si exporta in tarile din Golf. Experienta anterioara a Romaniei in zona Golfului Persic o fac un partener atractiv.

R: Cat de mare este interesul potentialilor investitori din Golf pentru proiecte in Romania si care sunt principalele domenii in care acestia sunt dispusi sa investeasca?
D.D.:Cu unele tari membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului, Romania are relatii de mai mult timp. Cu altele, abia dupa 1989. Romania este o tara cu economia in dezvoltare, la fel ca si tarile din Golf. Exista multe domenii de complementaritate intre economiile celor doua grupuri de tari care pot fi valorificate: energie si petrochimie, agricultura, IT, infrastructura, imobiliare, sanatate, constructii, consultanta si nu in ultimul rand comert. De un interes aparte pare sa fie agricultura si problemele legate de securitatea alimentara.

R: Cat de dornica este Administratia centrala din Romania sa se implice in aceasta colaborare economica?
D.D.:Forumul este organizat de Ministerul Afacerilor Externe, de Ministerul Economie, Comertului si Mediului de Afaceri si Forum Invest. Deci in mod evident administratia centrala este foarte implicata in aceasta colaborare economica. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului este foarte activ implicat la fel ca si Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Ministerul Agriculturii, al Comunicatiilor si Ministerul Afacerilor Interne.

Ministrul Teodor Baconschi, Secretarul de stat pentru afaceri globale Doru Costea si Ambasadorul cu insarcinari speciale pentru relatiile romano-arabe Vasile Sofineti si-au asumat un rol special in derularea acestui program, incercand sa stimuleze celelalte ministere pentru a pregati proiectele de investitii solicitate de investitorii din Golf.

R:
Este mediul de afaceri romanesc suficient de matur pentru a atrage parteneri de calibru din Golf?
D.D.:Mediul de afaceri romanesc este rezultatul evolutiilor din ultimii 20 de ani. Are in mod indiscutabil un anumit nivel de maturitate care are perspective bune sa creasca. Exista aici un anume miraj: "parteneri de calibru". Sigur ca exista parteneri in tarile din Golf cu cifre de afaceri de multe miliarde care pot fi interesati de proiecte in Romania sau in tarile vecine.

Totul depinde de anvergura proiectelor si de modul in care stim sa comunicam si sa ne "vindem marfa". Exista si parteneri mai mici si la ei si la noi dar care pot dezvolta relatii de afaceri si parteneriate foarte bine. Deci ca sa raspund intrebarii: da, mediul de afaceri din Romania este suficient de matur pentru parteneri de calibru din Golf.

Important este sa avem coerenta si sa venim cu propuneri de afaceri interesante si atractive.

R: Aveti exemple de colaborari punctuale ce vor fi discutate la Forum?
D.D.: Scopul principal al acestui prim Forum este ca cele doua parti sa vina la discutii cu propuneri si proiecte concrete (cea de-a doua zi a forumului este dedicata prezentarii de proiecte de investitii, pe sectoarele amintite mai sus). Ele vor fi discutate si analizate ulterior de parti. De aceea am si inceput pregatirea urmatoarei editii a Forumului care va avea loc in ianuarie intr-una din tarile din Golf.

 Citeste mai multe despre     |   | 
  2272 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by