newsletter rss
HotNews.ro

Sima, WBS Holding: "Derivatele sunt un fel de FNI international. Ceea ce lipseste pietelor internationale este reglementarea”


PDF Print
A | a
E-mail
de S.T. | Miercuri, 15 septembrie 2010, 20:59 Oameni

Cristian Sima | Foto: HotNews.ro
Cristi Sima este nu doar profesor de matematica, ci si unul  dintre milionarii in euro ai Romaniei. Poate sa iti povesteasca ore in sir despre Soros sau despre cum se pot pierde milioane ori castiga miliarde de euro pe burse. Poate sa te faca sa te simti foarte bine alaturi de el sau dimpotriva, sa simti ca nu esti facut pentru piete. Una peste alta Cristi Sima este ceea ce te face el sa crezi despre el ca este. Poate numai pentru asta merita ascultat. Cei care il cunosc, nu pot preciza riguros daca generozitatea sa e mai mare decat inteligenta sau invers.

Rep: Criza financiara a pus la pamant multi jucatori la bursa in ultimii 2 ani, de la micii investitori pana la mari banci de investitii. Mai este bursa o afacere de succes in contextul actual ?
Cristian Sima: Este bine inradacinata ideea ca poti castiga la bursa doar daca ea creste. Aceasta va ramane pentru mult timp de acum incolo strategia micilor investitori din simplul motiv ca acestia nu stiu decat sa cumpere actiuni si sa le vanda atunci cand ele cresc. Toate celelalte produse financiare prin intermediul carora se poate castiga pe un trend descendent al burselor sunt apanajul profesionistilor. De aceea le recomand sa mearga la profesionisti si sa incerce sa isi plaseze banii mai ales pe arbitrajul Dow Jones de la Sibiu si Chicago, pe arbitrajul aur de la Sibiu si Chicago sau chiar sa cumpere aur pe bursa sibiana.

Rep: Care au fost cartile castigatoare de cand a inceput caderea pietelor financiare si cate din ele ati tras dvs?
Cristian Sima: In 2007, prin august, am fost invitat a o emisiune a lui Robert Turcescu; despre ea lumea isi aminteste, din pacate, doar faptul ca i-am acordat lui Turcescu o bila neagra. Cu acel prilej insa eu am am facut o serie de declaratii interesante. Am spus, in esenta,  ca se va produce o criza ingrozitoare a sistemului bancar si ca mai multe companii vor falimenta. Am nominalizat Countrywide Financial, Bear Stearns si General Motors. Am avut dreptate in toate aceste cazuri.
Clientii mei, desi castigasera foarte mult, au fost speriati de publicitatea agresiva de pe toate canalele si si-au retras banii, insotiti, desigur, de castigurile aferente. S-au reintors in 2009 si le-am recomandat, la fel ca si in 2007, sa incerce sa joace pe scadere dar cu mari protectii, pentru ca exista de asemenea posibilitatea unei cresteri de 10-15% a indicilor americani. Bursa de la Bucuresti, la volume de pana in 3 milioane de euro pe zi, are putine sanse sa se integreze in sistemul bursier european. Volumele mici, lipsa de transparenta si managementul defectuos au facut ca BVB sa ramana departe de plutonul fruntas al burselor europene.
Tocmai am venit de la conferinta  organizata la Interlaaken de Swiss Futures and Options Association, unde au fost prezenti toti presedintii sau membrii in consiliile de administratie ale marilor burse mondiale, si la care BVB nu si-a trimis niciun reprezentant.

Rep: Cum poti sa-ti cresti sansele de castig la bursa in perioadele de acalmie?
Cristian Sima: Daca am sti ca e o perioada de acalmie si ca indicele Dow Jones va continua sa ramana intre 10.000 si 11.000 de puncte inca o perioada buna de acum incolo, am putea sa castigam foarte bine prin operatiunea de straddle, adica vanzand in acelasi timp optiuni de cumparare si vanzare, sau call si put. Acest sistem este foarte riscant pentru ca orice miscare violenta in sus sau in jos poate duce la pierderi incomensurabile. Nu-i sfatuiesc pe investitori sa urmeze aceasta cale. Acalmia poate fi o situatie premergatoare unei furtuni crunte. E mai bine sa astepte un trend si sa intre pe el atunci cand ei considera ca e oportun.

Rep: Ori de cate ori s-a iscat cate un mare scandal pe pietele financiare s-a aruncat vina pe instrumentele derivate;  totusi acestea continua sa atraga tot mai multi jucatori. De ce?
Cristian Sima: Derivatele sunt un fel de FNI international. Obsesia pentru castig si aviditatea micilor investitori ii va indrepta intotdeauna pe multi dintre ei catre produse cu risc mare. Warren Buffet spunea ca derivatele sunt produse financiare de distrugere in masa. Se pare ca avea dreptate, desi el insusi a suferit pierderi ingrozitoare in perioada de subprime vanzand descoperit put-uri pe Dow Jones. S-ar spune ca statutul de guru nu te scuteste de asemenea pierderi.
Ceea ce lipseste pietelor internationale este reglementarea. In anii ‘90 administratia Clinton a dereglementat puternic aceste piete. Rubin, Summers si alti secretari de stat la Finante s-au straduit sa elimine cat mai multe reguli, daca nu pe toate. Este foarte dificil sa reglementam aceleasi piete cu oamenii care le-au dereglementat. Administratia Obama se bazeaza pe aceiasi Volcker, Geithner, Rubin care au pus umarul la instaurarea haosului. Asa cum se spune, degeaba rearanjezi fotoliile de pe Titanic, acesta tot se va scufunda.

Rep: In Romania sunteti implicat in piata de derivate?  Ce produse i-ati recomanda unui investitor obisnuit sa tranzactioneze pe bursa din Romania?
Cristian Sima: Daca vrea sa faca investitii fara risc, trebuie sa se concentreze pe arbitrajul dintre Dow Jones-ul de la Sibiu si cel de la Chicago, sau dintre aurul de la Sibiu si aurul de la Londra sau Chicago. E adevarat, castigurile sunt mici, dar cine iti da astazi randament de 1% pe luna, in dolari americani? Mie mi se par castiguri fara risc, cu randament foarte mare. Numai ca necesita munca zi de zi si e valabila celebra politica a pasilor mici a lui George Soros.

Rep: De ce preferati sa va asumati un risc mare jucand pe derivate?
Cristian Sima: Eu nu-mi asum riscuri mari jucand pe derivate. Atat timp cat niciodata nu voi investi mai mult de 1-10% din banii clientilor, nu voi risca sa pierd mai mult de 15% din banii lor jucand pe derivate.

Rep: Anii 2004 - 2007 au reprezentat perioada de aur a bursei romanesti datorita usurintei cu care se castigau atunci bani. Cat de greu se castiga azi la bursa romaneasca?
Cristian Sima: Astazi, la BVB nu se poate castiga. Ne-existand produse financiare care sa iti dea posibilitatea de a castiga pe o eventuala scadere a pietelor, e imposibil sa gasesti o societate buna astfel incat sa ii cumperi actiuni si ele sa creasca. Exista pe Rasdaq unele societati subevaluate care ar putea creste spectaculos, dar volumele tranzactionate sunt insignifiante, si chiar daca veti reusi un castig de 100% veti investi cel mult 2.000 de euro.

Rep: Deciziile pe care le luati cand jucati la bursa va apartin in totalitate sau va consultati si cu altcineva ? Cum reusiti sa fiti conectat permanent la pulsul atator piete simultan? Probabil ca au o contributie si  brokerii scoliti de WBS. 
Cristian Sima: Intr-adevar, din cei patru brokeri autorizati doi au clasa A - calificativ maxim, si ceilalti doi clasa B. In afara lor, mai am un departament de research si unul care joaca pe pietele internationale; sunt acolo tineri care au absolvit universitati de mare prestigiu, ca MIT sau Harvard, si care au promovat toate nivelele CFA, ca si pe cele de risk management.

Rep: Care este rata de succes a unui investitor pe pietele de derivate si de ce depinde ea?
Cristian Sima: Rata de succes a unui investitor individual, neincorporat intr-o structura mare, profesionista, este de 1 la 100.000. Sunt foarte putine sanse ca un investitor pe piata derivatelor sa castige. Mirajul e foarte mare dar, ca si pe Forex, unul la o suta de mii castiga, restul pierd. Cei mai multi se curata 100%

Rep: De ce neaparat un indice american in Romania? Nu exista indici autohtoni care sa poata fi la fel de atragatori ? Chiar azi am citit ceva despre pragul de detinere la SIF-uri, care intra iar in dezbatere la comisii...
Cristian Sima: Pentru ca acest indice este singurul produs financiar transparent, cinstit si nemanipulabil. Investitorii au pierdut de mult increderea in onestitatea actiunilor tranzactionate pe BVB. Drept urmare, asa cum ati vazut in ultimele zile, cand la Sibiu s-au facut si 10.000 de contracte pe Dow Jones, volumul acestora a insemnat mai mult decat toate tranzactiile de pe BVB plus restul celor de la Sibiu. Deci indicele Dow Jones in curand va face volume si de 20 de ori mai mari decat piata romaneasca. Asta demonstreaza  diferenta dintre transparenta de pe cele doua piete. Futures-ul pe indicii autohtoni este facut prost si de aceea nu exista tranzactii. Cand am fost in consiliul de administratie BVB am sustinut crearea unui asemenea indice, dar nu am fost ascultat. In loc sa aducem conditiile si transparenta americana pe piata noastra, am vrut s-o facem tot “romaneste” si prin urmare nu se face niciun contract. Din nefericire, la Sibiu nu putem crea un contract futures pe indicele BVB pentru simplul fapt ca BVB nu ne lasa. Lupta dintre cele doua burse provoaca doar scaderea volumelor si descurajeaza dezvoltarea pietei. Daca orgoliile noastre, ale celor de la Sibiu si ale celor de la BVB, s-ar domoli considerabil, ar putea avea loc o fuziune si astfel piata de capital locala s-ar putea dezvolta. Problema este legata de ce executiv vom angaja, cat de profesionist va fi acesta si in genere, cine va conduce noua entitate. Cum orgoliile sunt mult prea mari, nu vad in viitorul apropiat o asemenea fuziune. Solutia ar putea veni din partea investitorilor: daca un grup de investitori ar cumpara masiv actiuni atat la BVB cat si la Sibiu, ar face posibila reunirea celor doua burse.

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  3736 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by