newsletter rss
HotNews.ro

Reclama care imi place

Victor Stroe – Leo Burnett: Pariul cu Ursus


PDF Print
A | a
E-mail
de Victor Stroe - Leo Burnett | Miercuri, 2 decembrie 2009, 11:30 Oameni

Pentru unii este una dintre cele mai grozave executii realizate in Romania, pentru altii un prilej sa acuze publicitatea romaneasca de plagiat. Pentru mine Campania Ursus inseamna mai putin executie si mai mult intentie de viitor: cand vad spoturi mai scumpe, e semn ca vor face si un brand mai scump.

Putini isi mai amintesc, dar acum 5-6 ani Ursus era in liga berilor medii (mainstream) din Romania, in hora cu Golden Brau si Bergenbier. Dupa care au inceput sa investeasca masiv in imagine: spoturi cu muzica fina de import, filmari in strainatate, re-pozitionare respectabila (bere a succesului), refacerea ambalajului, prima sticla verde intr-un segment maro, sunt doar cateva exemple.

Tranzitia Ursus catre segmentul premium (deci un segment mai scump), in concordata cu ridicarea berii Timisoreana de la nivel local la nivel national, pare-se ca a fost un succes. Timisoreana este acum leader de piata, iar Ursus printre fruntasi, in valore (share of value), dovedind ca poti avea branduri romanesti tari in segmente neieftine.Lectia odata invatata de ce sa nu fie repetata? Daca know how-ul companiei este ridicarea brandurilor romanesti, de ce povestea sa nu mearga mai departe?

Iata Ursus pare sa confirme ca vrea sa urce in continuare: spoturi  mult mai scumpe si mai lungi, executii in magazin costisitoare, ambalaj din ce in ce mai ingrijit.

In plus, portofoliul companiei permite, ba chiar cere ca Ursus sa mearga mai sus. E loc mare de pret pana la Peroni, deci nu se calca nimeni cu nimeni pe picioare.

Ba mai mult decat atat, exact ca la cinema cand ultimul venit ii muta pe toti un loc incolo, un brand va lua locul altuia intregul portofoliu de marci:

Achizitionarea marcii Azuga de anul trecut capata acum un sens mai clar. E o marca ce vine cu un ascendant urias din trecut (cea mai buna bere de pe vremuri), are toate sansele sa faca treaba buna pe segmentul economic.

Prin urmare, Ciuc poate/trebuie sa fuga din segmentul economic, si va avea dificila misiune sa intre in arena agresiva a  marcilor mainstream.

Timisoreana e un brand puternic cu o elasticitate de pret ce probabil permite migrarea catre un segment mai scump (upper mainstream).

Asta e pariul meu cu deadline de 2-3 ani, pe care mi l-am pus atunci cand am vazut spotul Ursus pe micul ecran: tot protofoliul lor va migra un pas mai sus.

Autor: Victor Stroe – Director de strategie la Leo Burnett

 Citeste mai multe despre     |   |   |   | 
  1761 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Din pacate plagiat ... (Miercuri, 2 decembrie 2009, 12:06)

  jack_84 [anonim]

  Si asta din mai multe reclame straine. Sursele de inspiratie au fost in primul rand reclamele marcii Stella Artois dar si Holsten (cu cavaleri)...

  Dupa parearea mea cele mai bune reclame autentice din Romania apartin Timisorenei si (surprinzator) Berii Ciuc (reclama cu 1000 de oameni de stiinta)...
 • 0 (0 voturi)    
  hihiiii (Miercuri, 2 decembrie 2009, 14:48)

  el [anonim]

  "las-o jos ca macane" e prima reactie.
  foarte frumos, doar ca nu prea ai mai iesit la o bere de multisor! ori te faci ca n-ai mai fost la bere.

  toate segmentele astea sunt in capul tau si al baetzilor berari.

  din pacate toate segmentele au in spate doar pret si ambalaj, pe ici pe colo. nicidecum vreo reteta mai speciala sau vreun gust mai special, sau orice diferentiator, caracteristica a produsului in sine.

  in final (pentru detalierea completa) in realitate (si includem aici perceptie consumator) exista 2 sau 3 segmente de bere: bere ieftina, bere scumpa si eventual bere de import (genul "eu beau paulaner").

  in rest, cuvinte frumoase, draga victor!
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Miercuri, 2 decembrie 2009, 18:54)

  irina [anonim]

  ...beau dorna pentru ca m-au convins reclamele. ursus nam baut niciodata...asta spune tot
 • 0 (0 voturi)    
  prefabricata (Vineri, 11 decembrie 2009, 17:57)

  vlad [anonim]

  Primul lucru care mi-a venit in minte a fost ca cineva avea reclama asta filmata si refuzata de alt client si ei au adaugat la sfarsit "Ursus" si gata spotul.

  Oricum n-are nici o personalitate. Pot sa mi-o imaginez promovand un aftershave sau o spuma de ras, un ceas sau o firma de haine barbatesti.

  Si Ursus bere premium? E adevarat ca nu e Noroc dar totusi. E un brand onest, cu o imagine ingrijita, berea e buna, nu se face de ras nici intr-o locatie mai high-end si pentru mine asta e farmecul. Dar nu e premium.
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings