newsletter rss
HotNews.ro

Silviu Sefer, Momentum: In vreme de criza, incercam sa vindem un arc peste timp partenerilor miscarii olimpice, pentru Londra 2012


PDF Print
A | a
E-mail
de Costin Ionescu | Duminică, 15 noiembrie 2009, 17:05 Oameni

Silviu Sefer, Momentum | Foto: McCann
Agentia Momentum, parte a McCann WorldGroup Romania, spera ca pana in primavara lui 2010 sa convinga deja sase pana la opt companii sa devina partenerii principali ai Comitetului Olimpic si Sportiv Roman pentru promovarea miscarii olimpice, inainte de Jocurile de la Londra, din 2012. "Criza va fi si anul viitor", dar locurile sunt limitate si sunt multi cei interesati sa se asocieze cu mult timp inainte cu "una dintre cele mai putin controversate zone" ale sportului - fenomenul olimpic, spune Silviu Sefer, managing director Momentum. Silviu Sefer a discutat cu webPR.ro-HotNews.ro despre "campania de 900 de zile" de promovare a miscarii olimpice romanesti.

  • In urma cu cateva saptamani, COSR a selectat Momentum, agentia de marketing experiential al McCann Worldgroup Romania, sa coordoneze serviciile de marketing si publicitate pentru promovarea Olimpiadei de la Londra din 2012.
  • In domeniul sportiv, agentia condusa de Silviu Sefer a organizat, intre altele, evenimente precum Gala Hagi sau sarbatorirea a 90 de ani de existenta a Comitetului Olimpic Roman.

Informatia pe scurt:
  • Sa ai 2-3 ani pentru un astfel de contract e un lucru foarte bun. Nu a fost facut cu jumatate de an inainte, la modul "hai sa incropim sa facem ceva, repede".
  • Un numar de sase-opt parteneri principali e reteta ideala. Fiecare poate avea un mesaj suficient de consistent incat sa nu se piarda intr-o mare aglomeratie.
  • Scopul nostru este sa atragem fonduri catre COSR, nu sa le cheltuim resursele. Tot ce se va face de acum incolo se va face pe surse atrase din mediul privat.
  • Vom avea acces la absolut tot ce vor face ei [McCann Worldgroup - n.r.] la Londra, cum ar fi programe, pachete, evenimente si le vom putea replica si in Romania.
  • Programele traditionale de sponsorizare, in care cineva cere companiei bani, iar compania spune "ia si tu 10.000 de euro si la revedere", nu mai functioneaza.
  • Noi suntem agentia-lider in relatia cu COSR, dar pe discipline, fiecare lucru va merge la oamenii care se pricep mai bine, in cadrul grupului - Universal McCann, McCann PR, MRM sau Momentum
  • In 2009, business-ul Momentum a reusit sa-si mentina nivelul comparativ cu 2007. 2008 a fost un an exceptional si in general varfurile le mai retezi pentru a avea o linie realista.

Rep.: Ce va trebui sa faca, mai precis, Momentum pentru Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, in promovarea miscarii olimpice pana la Olimpiada din 2012?

Silviu Sefer: Ceea ce urmeaza sa facem este sa punem in lumina produsele proprii ale Comitetului Olimpic: marcile proprii, valorile, insemnele olimpice, drepturile olimpice. In al doilea rand, vom incerca sa identificam zone in care putem sa interactionam, ca reprezentanti ai lor, pe de o parte cu sportivii si cu imaginea sportivilor in contextul national de pregatire a Olimpiadei, iar pe de alta parte cu companii din piata care doresc sa-si lege imaginea cu fenomenul olimpic.

Fenomenul olimpic are sansa sa ramana in continuare, dupa atata vreme, una dintre cele mai putin controversate zone. Si atunci beneficiaza de un capital de imagine pe care sunt convins ca foarte multe companii, in dorinta de a oferi ceva inapoi comunitatii, vor dori sa-l capitalizeze.

Va fi o relatie din care ambele parti ar trebui sa iasa cu un avantaj. Sportivii sunt mult mai bine promovati pe piata, mai bine scosi in fata si mai bine cunoscuti de catre public. Ei sunt de fapt purtatorii mesajului sportiv si ai mesajului olimpic, mesaje pe care, prin intermediul colaborarii cu partea privata, al companiilor pe care incercam sa le atragem ca parteneri ai COSR, putem sa le transmitem cat se poate de interesant in comunitatea romaneasca.

Rep: Cand veti incepe, efectiv, toate aceste activitati?
S.S.: E mare lucru ca am reusit sa ajungem la un numitor comun cu atata timp inainte - la 1 octombrie mai erau 1.000 de zile pana la Olimpiada. Sa ai 2-3 ani pentru un astfel de contract e un lucru foarte bun. Nu a fost facut cu jumatate de an inainte, la modul "hai sa incropim sa facem ceva, repede". Procesul propriu-zis a inceput din primele zile ale lui noiembrie. Pentru inceput urmareste sa-i identifice, pe de o parte, in interiorul Comitetului Olimpic pe cei care pot deveni vectori de imagine, iar pe de alta parte sa tatoneze companiile - am avut deja doua sau trei discutii preliminare cu companii care s-au aratat foarte interesate. Pasul urmator este sa identificam acele pachete prin care sa punem in acelasi loc ce ar urmari companiile sa valorifice din zona sportiva si ce putem sa le oferim din aceasta zona sportiva pentru ca ele sa poata avea un mesaj interesant.

Un numar de sase-opt parteneri principali e reteta ideala

Rep.: Cand va deveni ceea ce faceti vizibil pentru public?
S.S.: Noi ne-am propus ca undeva in martie-aprilie anul viitor sa reusim sa finalizam cele sase pana la opt pachete pentru parteneri principali. Cam aceasta este tinta. De ce acest numar? Din experienta altora mai priceputi ca noi, la competitiile mari - Champions League si chiar Olimpiada in sine - exista un numar limitat de sponsori principali. Pentru a nu inghesui foarte multe mesaje, foarte multe companii intr-o singura oala, trebuie sa construiesti pachete care sa fie usor de identificat si care sa fie usor vizibile. Un numar de sase-opt parteneri principali e reteta ideala. Fiecare se poate vedea de suficient de multe ori si poate avea un mesaj suficient de consistent incat sa nu se piarda intr-o mare aglomeratie.

Rep.: Din partea Comitetului Olimpic, ce efort financiar presupune acest proces de comunicare a miscarii olimpice pentru Olimpiada din 2012?
S.S.: Scopul nostru este sa atragem fonduri catre Comitetul Olimpic, nu sa cheltuim resursele si asa putine pe care le au in a comunica acest lucru. Deci absolut tot ce se va face de acum incolo se va face pe surse atrase din mediul privat.

Rep.: Si, astfel, in ce va consta "business-ul" Momentum?
S.S.: Business-ul Momentum este sa reuseasca, dupa ce se stabilesc parteneriatele, sa lucreze impreuna cu respectivele companii sa livreze mesajul catre public. Deci va fi in faza a doua.

Avantajul McCann London

Rep.: Ce puteri veti avea in administrarea drepturilor de proprietate intelectuala? Cum veti proceda daca vor aparea din nou situatii in care unele companii vor apela la simbolistica olimpica pentru a-si promova pe cont propriu produsele sau serviciile?
S.S.: Noi nu putem sa le asiguram, din punct de vedere juridic, protectia marcilor lor. Ce este sigur este ca noi vom avea dreptul sa folosim marcile si insemnele lor conform contractului si dreptului de utilizare si de vanzare pe o perioada delimitata - perioada contractului. Practic, prin contractul pe care il avem, in calitate de agentie de marketing a COSR, ei ne incredinteaza noua o lista de tipul "aveti voie sa folositi sau sa negociati cu partenerii pe care ii atrageti urmatoarele conditii: dreptul de a spune asta, de a face asta..."

Sa nu se inteleaga gresit, ca noi cautam acum companii care sa devina sponsorii Olimpiadei. E un lucru diferit. Sponsorii Olimpiadei sunt stabiliti si cu 15 ani inainte... Ii stabileste Comitetul International Olimpic. Noi cautam parteneri pentru Comitetul Olimpic si Sportiv Roman.
 
Avem un avantaj in faptul ca fratii nostri mai mari de la Londra (McCann Worldgroup, sub coordonarea McCann London) au contract cu the London Organising Committee of the Olympic Games. Organizatorii au infiintat un comitet foarte bine structurat si au zis "hai, pentru prima data, sa incercam sa lucram cu o companie specializata in promovarea intregii idei de Olimpiada", nu numai perioada respectiva de cateva saptamani. Si ai nostri au castigat. Se intampla prin aprilie-mai 2009.

La ce ne ajuta pe noi acest lucru? Vom avea acces la absolut tot ce vor face ei acolo, de comun acord cu organizatorii Olimpiadei, cum ar fi programe, pachete, evenimente si le vom putea replica, la nivelul nostru, si in Romania. Ceea ce, iarasi, ar putea atrage avantaje - atat pentru sportivi, care pot participa la fel de fel de evenimente, cat si pentru cei sase-opt parteneri pe care incercam sa-i aducem. Avem, astfel, o geanta cu instrumente in plus pe care le putem folosi, care nu a existat pana acum la organizarile anterioare, facute mult mai localizat.

Rep.: Spuneti ca ati inceput deja sa cautati parteneri, ca unii au manifestat interes. Dar in situatia economica actuala, de la interes si pana la actiune mai e ceva...
S.S.: Tocmai de asta am zis ca mai e nevoie de cateva luni in care sa incercam sa construim niste produse, pentru ca pana la urma noi asta vindem, niste produse care sa le fie lor, celor care investesc, de folosinta. Programele traditionale, antice de sponsorizare, in care vine cineva si cere companiei bani, iar compania spune "ia si tu 10.000 de euro si la revedere", nu mai functioneaza.

Intotdeauna, pe programele mari de parteneriat sau sponsorizare, pe langa banii pe care prin contract ii dau respectivei organizatiii - in cazul nostru Comitetul Olimpic, de obicei clientii seriosi isi pun deoparte cel putin tot atatia bani, in bugetul lor de marketing, ca sa activeze respectivul contract de sponsorizare. Altfel spus, sa-si promoveze produsele prin diverse campanii in care sa comunice si asocierea lor cu un sportiv sau cu un eveniment major.

Deci, intai sunt banii pe care ti-i dau tie, organizatie partenera, pentru a-i folosi cum crezi de cuviinta. Apoi, eu cumpar niste drepturi pe care, ca sa se si vada, pot sa le folosesc doar daca investesc. Astfel, bugetele se impart, teoretic, in doua - banii pentru sponsorizare si banii care raman la client si care vor fi folositi ulterior in campania de promovare a respectivului contract.

Vom incerca sa acoperim toate mijloacele de comunicare

Rep.: Cat de mult credeti ca se vor grabi potentialii parteneri sa intre in astfel de parteneriate, in conditiile economice de acum?
S.S.: Acesta e marele avantaj: faptul ca mai sunt circa 900 de zile pana la Olimpiada. Noi incercam sa le vindem un arc peste timp - 2010, 2011 si 2012. Criza va fi si anul viitor, nu stie nimeni cat va dura, la noi sau in Europa, dar cu siguranta tendinta de descrestere economica va inceta. Cei care adera isi asigura practic niste drepturi de a folosi produsele oferite in urma colaborarii cu Comitetul Olimpic pe o perioada de trei ani. E decizia lor daca le folosesc in 2010, cand probabil sunt mai putini bani in piata, daca le vor imparti pe parcursul a trei ani sau le vor folosi in crescendo in 2011-2012, cu varf in anul olimpic.

Al doilea avantaj este faptul ca sunt locuri limitate. Cand sunt date, sunt date. Cei interesati se vor gandi cum e mai bine - sa incerc sa intru ca partener de acum, in ideea de a promova imaginea pe urmatorii trei ani, sau sa fiu mai fricos, sa stau pana in 2011 sa vad ce se intampla cu piata si sa risc sa nu mai gasesc locuri. Sase locuri nu sunt chiar atat de greu de vandut. Daca ne uitam la cine comunica in Romania, vedem o lista de peste 100 de companii cu bugete semnificative.

Rep.: Cand s-a anuntat ca Momentum a fost selectata pentru promovarea miscarii olimpice, se mentiona ca in atributiile sale intra si coordonarea activitatilor de media si de comunicare in mediul digital. Ce veti face din acest punct de vedere, mai precis?
S.S.: In absolut orice campanie - de advertising, promotie, eveniment, intalnire cu presa, cu sportivii - vom comunica totul nu numai la televiziune sau in presa, ci vom incerca sa acoperim toate mijloacele de comunicare. Sa luam spre exemplu exemplu un eveniment la care participa un anumit sportiv: vom anunta acest lucru, in functie de resursele pe care le avem, pe absolut toate canalele relevante, astfel incat sa devina cat mai vizibil inclusiv pentru cei care sunt orientati doar pentru o anumita nisa media. Daca un om se uita doar pe Internet sau doar intr-un ziar oarecare, degeaba anunti intr-o publicatie de sport sau pe un anume post de televiziune, ca nu reusesti sa ajungi la el.

Si ideea de a ajunge la cat mai multi este tocmai de a scoate in atentia publicului nu neaparat doar partenerul respectiv sau sportivul respectiv, trebuie un pic de interes si pentru cei care se pregatesc, pentru cei tineri care ar vrea sa intre in domeniul acesta, sa practice un sport de performanta. Pentru cei care sunt aproape de fenomen si ar putea si ei sa contribuie, la o scara mult mai mica, in cultivarea fenomenului sportiv. E foarte important si nu trebuie lasat deoparte.

Aproape un deceniu de colaborare, dar "niciodata pana acum nu am fost desemnati oficial ca agent de marketing"

Rep.: Cum a colaborat in trecut Momentum cu Comitetul Olimpic si cat a contat colaborarea anterioara in faptul ca a fost aleasa acum?
S.S.: Din punctul nostru de vedere, a fost o relatie stabilita chiar pe o baza de prietenie si de admiratie pentru ei. Am fost tot timpul legati de fenomenul sportiv, iar acolo am gasit oameni absolut incredibili din toate punctele de vedere - oameni de calitate, corecti, care stiu sa faca ceva. Pentru noi nu a fost niciodata un business acest lucru: a  fost o acumulare de energie pentru echipa noastra. In ce sens? Le facea placere, alor mei, sa lucreze un mic proiectel, cat de mic, pentru ei.

Lucram din 2000-2001 cu COSR - mai intai cu tenisul, cu Ion Tiriac. El fiind inca acolo si vazand ca noi am facut Gala Hagi, ca ne-am implicat in fotbal, ne-a zis: mergeti si vorbiti si cu oamenii astia. Au fost mici lucrari punctuale. Cea mai mare a fost cea din 2004, cand s-au implinit 90 de ani de miscare olimpica si ei l-au invitat la ceremonie pe Jacques Rogge, presedintele CIO. Un lucru pe care l-am aflat si eu atunci - presedintele CIO are rang de sef de stat. Ca vizibilitate, acel eveniment a fost cel mai mare.

Am avut proiecte diverse - organizarea evenimentului de 90 de ani de COSR, din 2004; le-am realizat logo-ul Olympic Romania, o executie grafica impachetata pe toate materiale pe care le-a avut delegatia olimpica la Atena, prima data cand delegatia olimpica a avut o linie comuna, ca prezenta. Si la Beijing au ramas tot cu aceasta executie ca insemn. El nu inlocuieste sigla Comitetului Olimpic, e un sub-brand.

Ce am incercat in masura in care am putut a fost sa le organizam intr-o oarecare masura comunicarea - sa alegem una mai eficienta si sa o ambalam intr-o forma mai vizibila si mai usor de receptat. Am facut si alte materiale, le-am organizat site-ul in 2004-2005... Anul acesta le-am realizat trofeul de excelenta pe care il acorda anual sportivilor.

Am incercat sa le organizam discursul din punct de vedere imagine, prezenta, produse de marketing si asa mai departe. Dar niciodata pana acum nu am fost desemnati oficial ca agent de marketing. Pana acum le-am oferit mai mult consultanta. Si e o relatie care cred ca i-a ajutat, in timp, sa se simta si confortabil fata de noi, sa inteleaga ca nu suntem si n-am fost niciodata fata de ei la modul "ce buget aveti, vreti sa va fac 20 de mape, dar ce ne iese si noua"... Nu e genul de dialog pe care sa-l ai cu ei.

Rep.: Cat va conta anul viitor, in activitatea Momentum, ceea ce veti face pentru COSR?
S.S.: Este un lucru foarte important pentru noi, la care tinem foarte mult. Financiar mi-e greu sa spun pentru ca nu stiu cum va fi anul viitor. Dar din punct de vedere interes este clar pe primul loc.

Business-ul Momentum in 2009 s-a mentinut la un nivel comparativ cu 2007

Rep.: Va influenta cumva o revenire dupa anul de criza? Cum a fost afectata Momentum anul acesta?

S.S.: Pentru noi nu a fost atat de greu pe cat se prefigura si pe cat se anunta la inceputul anului - deja am reusit sa fim stationari, sa nu facem restructurari. Acesta a fost obiectivul numarul unu anul acesta, nu profitul. Pentru ca daca angajatii nostri au fost alaturi de noi intr-o perioada de crestere economica, atunci si noi trebuie sa fim alaturi de ei in criza.

Rep.: Si ca afacere, cum a evoluat Momentum in 2009?
S.S.: Business-ul a reusit sa-si mentina nivelul comparativ cu 2007. 2008 a fost mai bun, chiar a fost un an exceptional si in general varfurile le mai retezi pentru a avea o linie realista. Dar sunt si business-uri care s-au intors la nivelul lui 2004, 2003. 2007, anul la care ne raportam, nu a fost unul rau. Cum am facut? Intotdeauna e un amestec de maiestrie profesionala si de noroc. Trebuie sa faci niste lucruri bune ca sa generezi business cu clientii pe care ii ai, chiar daca se reduce volumul, dar trebuie sa fii acolo, alaturi de ei. In al dolea rand, norocul inseamna sa fii in momentul potrivit la locul potrivit. Sa descoperi clienti noi care au in perioada respectiva nevoie de serviciile tale si tu sa fii suficient de deschis incat sa poti sa le oferi. Spre deosebire de publicitatea traditionala, unde sunt contracte multianuale, la noi de multe ori se lucreaza foarte repede. Am un proiect, trebuie sa-l duc, il fac, s-a incheiat. La astfel de evenimente e foarte greu sa faci predictii pe termen lung. Anul acesta au fost diverse proiecte importante care ne-au ajutat sa ne mentinem.

Rep.: Si asteptari pentru 2010?
S.S.: Cam in aceeasi linie. In 2010 vom avea in plus de lucru la acest proiect.

Rep.: Si pentru acest proiect cum va va sprijini grupul ?
S.S.: Vom lucra impreuna. Noi suntem agentia lider in relatia cu COSR, dar de cate ori apare cate ceva pe o disciplina specializata, merge la oamenii care se pricep mai bine: comunicarea de media merge la Universal McCann, ce e PR - la McCann PR, digital - la MRM, ce e eveniment si structurarea mesajului ne revine noua. Vor dori mesaje promotionale - e posibil sa lucram si cu partea de creatie a McCann Erickson. Fiecare va avea ceva de munca - nu putem sa ducem singuri totul si nici nu ne-am propus.

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  1906 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings