newsletter rss
HotNews.ro

Articol webPR

Fundatia Romaneasca pentru Arta si Informatie prezinta documentarul "Balta Alba"


PDF Print
A | a
E-mail
de | Luni, 9 decembrie 2013, 11:33 Oameni

Balta Alba | Foto: Captura YouTube
Acesta prezinta muzica si povestile numarului mare de muzicieni care au crescut, s-au dezvoltat aici si au schimbat muzica romaneasca. Acesta este inca "under construction". Sa mai fie vreo doua-trei interviuri de filmat, plus alte filmari adiacente. Dar in foarte curand vom intra cu el la montaj, coloristica, masterizare de sunet, vizionare si achizitia imaginilor de arhiva.Pentru ca dorim maximum de calitate, pentru ca vrem sa fie gata cat mai repede, pentru ca stim ca Romania are mai multi artisti decat Smiley si Loredana, despre care intreaga lume ar trebui sa afle, va cerem sprijinul. Mai avem nevoie de 3000 de euro, asta insemnand exact montaj, coloristica, masterizare de sunet, vizionare si achizitia imaginilor de arhiva, cat si onorariile colaboratorilor care ne ajuta.

Trailer:


Daca doriti sa puneti umarul la acest proiect, gasiti detalii aici:
http://www.we-are-here.ro/p/documentar-balta-alba

In numele tuturor care au pus, pun si vor pune umarul la acest proiect, va foarte multumesc anticipat.

Synopsys Balta Alba

Balta Alba este cartierul din sud-estul Bucurestiului, orasul metropola de la marginea Orientului, capitala Romaniei. Primele date istorice ale acestei zone dateaza din 1813, de pe vremea domnitorului fanariot al Tarii Romanesti Ioan Gheorghe Caragea. Atunci, o epidemie de ciuma a omorat peste 50.000 de oameni, iar una din gropile comune unde erau ingropati decedatii se afla aici. Varul nestins care se arunca peste cadavre era imprastiat de ploi, formand balti albe.

In anii '60, cand Bucurestiul se extindea, aici aparea unul din cartierele mai selecte ale capitalei. In majoritatea blocurilor noi construite locuiau cadre militare, profesori, oameni de cultura, dar si oameni din temuta securitate a regimului ceausist. In vecinatatea cartierului au aparut si foarte multe fabrici si uzine, care au adus dupa sine in anii ‘80, un numar mare de muncitori si implicit constructia unui numar foarte mare de blocuri.
Practic, in Balta Alba populatia a devenit foarte diversa. Mai multe paturi sociale imparteau acelasi bloc.

Una dintre particularitatile acestui cartier este aparitia unui foarte mare numar de muzicieni, in decursul a 30 de ani, ceea ce a facut din Balta Alba un cartier unic in Romania, depasindu-si conditia, de simplu dormitor comunist. Nimeni nu si-ar fi putut imagina ca pe un perimetru de cativa km patrati exista muzica hard rock, new wave, avangarda, hip-hop, jazz, electro, clasica si lautareasca.

Practic, aici s-au nascut, au crescut si s-au dezvoltat ca artisti, nume mari ale muzicii romanesti, apartinand unor trupe precum Iris, Timpuri Noi, Partizan, IL-Egal, cat si ​Marijuana, Maxim Belciug, Kumm si multi altii.

Documentarul dezvaluie povesti ale muzicienilor si ale catorva personaje neaose ale cartierului, despre cariera lor muzicala si despre contextul socio-cultural in care viata lor se desfasoara. In acest sens, documentarul prezinta muzicienii si povestirile lor, intr-o ordine cronologica.
Anii ‘80 au fost foarte grei pentru Romania. Ceausescu intentiona achitarea tuturor datoriile externe ale Romaniei prin economii, astfel curentul electric era oprit de cateva ori pe zi, iarna blocurile nu erau incalzite, la televizor nu existau mai mult de doua ore de program, iar hrana era rationalizata.

Tot atunci, presiunea securitatii si a organelor de partid au atins punctul maxim. In cartierul Balta Alba, aproape fiecare scara de bloc avea un turnator la securitate, care trimitea lunar notite despre activitatile vecinilor. Muzicienii rock aveau la acea vreme dificultati in a sustine concerte, aparitiile pe scena ale multora dintre ei fiind interzise de catre comisiile de cultura ale regimului comunist.

Dupa revolutia anticomunista din 1989, perioada anilor '90 a fost una foarte tulbure din punct de vedere socio-politic. Cu toate acestea, muzical vorbind, Romania a avut un boom rock si jazz. In Salajan, o parte a carierului Balta Alba, a aparut miscarea hip-hop-ului romanesc. A fost practic pentru prima oara in Romania cand un loc bine delimitat pe harta avea muzica lui proprie. Urmeaza apoi perioada anilor 2000, pana in zilele noastre, ani in care Balta Alba a cunoscut o relativa infrumusetare. Contextul economic si-a spus cuvantul si aici. Magazine precum tutungeria, merceria si cofetaria anilor '80 de la parterurile blocurilor sunt acum banci, agentii de pariuri, case de amanet si farmacii. Din punct de vedere muzical, cartierul cuprinde trei generatii de muzicieni care au exercitat si exercita o importanta influenta, nu numai asupra culturii bucurestene dar si asupra culturii romanesti in general.
  1850 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by