newsletter rss
HotNews.ro

Gandurile unui viitor medic din Romania

webRelease: Strigat de ajutor? E strigatul mortii sistemului sanitar!


PDF Print
A | a
E-mail
de G.N. | Sâmbătă, 27 aprilie 2013, 21:03 Oameni

Ati vazut dragi prieteni si stimati colegi acesta noua campanie - De profesie: medic in Romania - deprofesiemedic.ro? Am fost entuziasmat de ideea asta, am vrut sa o felicit. M-a bucurat atat de tare ca exista o speranta, o sansa, poate nu pentru mine, dar cu siguranta pentru generatiile care vor urma. M-a emotionat aceasta idee, m-a tulburat faptul ca cineva s-a interesat intr-un sfarsit si s-a alaturat si altora in lupta asta acerba a medicilor cu sistemul sanitar si cu necrutatoarea nepasare!

De ce cred insa ca nu va functiona? Nu cred ca va functiona poate pentru ca ne-am obisnuit sa fim pasivi, lipsiti de orice fel de initiativa sau poate pentru ca ne-am obisnuit ca orice lucru romanesc sa nu mearga, sa fie bolnav, dezabilitat, anemiat. Pentru ca legea nescrisa spune ca asa trebuie, ca el sa nu mearga niciodata spre progres, sa nu mearga in vreo directie stabilita, sa fie ghidat de non-valori si catre non-valoare. Am ascultat recent declaratiile domnului ministru al sanatatii Eugen Nicolaescu. Poate ca nu sunt increzator pentru ca asa m-am obisnuit cu lucrul fabricat aici, in tara in care m-am nascut si in care m-am straduit sa ma educ. Poate pentru ca asa merge sistemul nostru sanitar indurerat, bolnav cronic si decompensat in care mi-e teama sa ajung sa profesez. Un sistem ghidat de guvernarea despotica a spagilor, a pilelor. Guvernat de nepotismul care a ingropat cu asprime dreptul nostru natural, egalitatea noastra in sanse. Pragmatic ma pun zilnic in fata unor lucruri pe care nu am vrut niciodata sa le accept! Ma doare! Ma doare pentru ca este tara in care am crescut, am trait, m-am educat si am dobandit o minima experienta. La cat timp va fi spulberata si aceasta "campanie" de arma cruda a timpului, a presei, a nepasarii? Se va intampla oare la fel ca in cazul scrisorii deschise catre ministrul sanatatii pe care doctorul Florin Chirculescu a redactat-o in 2009 daca nu ma insel? La fel cum am impresia ca se va intampla si cu articolul doctorului Gabriel Diaconu?

Spuneti-mi macar pe cine pot blama? Ceea ce voi ati interpretat ca pe un "strigat de ajutor" este strigatul mortii sistemului sanitar romanesc! Care degeaba a stat monitorizat, internat si re-evaluat, plimbat de la "expert" la "expert", de la an la an, de la conducere la conducere! Un sistem care a zbierat ca il doare, ani de zile, fiind neluat in seama. Un sistem care a obosit sa mai lupte, care a vrut si nu a mai putut, un sistem care a fost ucis in deplina cunostinta de cauza!

Si simt ca nu pot sa fac nimic. Si ma uit, lipsit de orice putere de a face ceva, la acest biet sistem bolnav cum moare. Si ma intorc iarasi catre ea! Iarasi catre profesia pe care am ales-o cu entuziam si cu buna credinta, privind cu ochi naivi acel drum care parea lung si anevoios dar insorit. Si ma aflu aici, acum, in punctul in care ma doare!

Ma doare si as vrea sa am macar puterea de a invinui pe cineva! Ma uit cu teama la profesia pe care o iubesc si ma doare viitoarea mea suferinta si suferinta colegilor mei! Ma doare pentru ca aici este intreaga mea familie, sau ce a ramas din ea. Ma doare ca pamantul pe care calc imi ofera doar cai mai usoare de a-l parasi si nu solutii de a ramane aici! Ma doare ca se vorbeste despre schimbare pentru a nu stiu cata oara si cred ca nu se va schimba nimic! Ma doare pentru ca se vorbeste despre reforme si despre salarizare si noi stim ca pumnalul crud si transant, al realitatii, ne asteapta.

Cu ultimele sperante sustin aceasta campanie si va indemn pe voi, stimati colegi si dragi prieteni, sa faceti acelasi lucru! Cu fiecare gest avem o sansa in plus! Faceti asta gandindu-va la cei care vor fi nevoiti sa ramana aici, la profesia nobila pe care v-ati ales-o, la parintii vostri, la viitorii vostri pacienti, la toti cei care au nevoie de medici si n-au incetat inca sa mai spere! Macar sa putem fi alaturi de cei care inca mai cred in schimbare, de cei care au nevoie cu disperare de ea!

Referinte: cameradegarda.wordpress.ro
  781 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by