newsletter rss
HotNews.ro

Articol webPR

Pororoca, din 19 ianuarie in cinematografele din Romania


PDF Print
A | a
E-mail
de | Vineri, 5 ianuarie 2018, 15:09 webReleases | Media

Pororoca | Foto: Bad Unicorn
Pororoca, filmul care i-a adus trofeul pentru Cel mai bun actor lui Bogdan Dumitrache la Festivalul International de Film de la San Sebastian, va fi lansat in cinematografele din Romania pe 19 ianuarie.

Cel mai recent film semnat de Constantin Popescu (cunoscut pentru filme precum "Portretul luptatorului la tinerete", "Principii de viata" sau scurtmetrajul "Porcul" din "Amintiri din epoca de aur") spune povestea lui  Tudor (Bogdan Dumitrache) si a Cristinei (Iulia Lumanare). Cei doi duc o viata de cuplu obisnuita, fara alte griji aparente, altele decat cele inerente, legate de cresterea si educatia copiilor: Maria (5 ani) si Ilie (7 ani). Intr-o duminica dimineata, Tudor iese cu copiii in parcul din apropierea blocului. Intr-o clipa de neatentie a tatalui, Maria dispare. Impreuna cu alti parinti, Tudor o cauta frenetic prin zona. 30 de minute mai tarziu, Tudor anunta politia. Maria este considerata, oficial, disparuta.

 

FB Page: www.facebook.com/Pororoca.filmul

"Filmul isi propune sa prezinte o situatie dramatica des intalnita, disparitia unui copil. Modul in care ea afecteaza viata unui cuplu, cum il erodeaza, cum il descompune, in ultima instanta, in elementele de baza ce alcatuiesc sentimentele care ies la iveala in urma unei astfel de drame - vina, durerea, furia, deznadejdea. Ca si modul in care cuplul incearca sa faca fata unei astfel de incercari tulburatoare, in lipsa raspunsurilor de orice fel. Povestea se concentreaza, incetul cu incetul, pe transformarea lui Bogdan si pe modul in care acesta incearca, obsesiv, sa-si gaseasca fetita sau macar sa afle ce s-a intamplat cu ea.", mai spune regizorul Constantin Popescu.

Reactii internationale:

Presa internationala a primit cu entuziasm lansarea filmului Pororoca, iar cronicile la superlativ au plasat filmul romanesc printre favoritele finalului de 2017, inca de la prima proiectie.  Prestigioasa publicatie Variety spune despre Pororoca ca este un film cu o "forta emotionala puternica" care il propulseaza pe regizorul Constantin Popescu in randul marilor regizori romani. Screen Daily face o paralela intre personajul Tudor, jucat de Bogdan Dumitrache si Keane al lui Lodge Kerrigan -, un "portret minunat al unei minti necrutate de durere". Canalul TCM a numit "Pororoca" drept un film "colosal". Revista de cinema eam Magazine spune despre film ca este "o demonstratie de mizanscena, ce subliniaza talentul unui cineast care distruge spiritul rigid obisnuit al cinemaului practicat de conationalii sai si ce atinge un pisc inedit al excelentei in cinemaul recent european", in timp ce EcoDiario vorbeste despre modul in care regizorul reuseste, prin Pororoca, "sa isi scufunde publicul intr-o silentioasa putere
a vinei"
. Despre vina, neputinta si nebunie vorbeste si El Diario Vasca, care spune despre Constantin Popescu ca "demonteaza prin Proroca o poveste in care durerea si disperarea prefateaza naruirea emotionala a protagonistilor". Cei de la Inperdibles spun despre "Pororoca" ca este "o dovada a excelentului cinema romanesc, povestea unei obsesii duse la extrem, cu o regie excelenta ce poarta semnatura lui Constantin Popescu".

Intentie artistica:

"Am vrut sa explorez natura si trairile umane, dar si granitele suferintei si ale autocontrolului.  Povestea mea este doar una dintre posibilitati. Dar cat de probabila este o astfel de posibilitate? Ar fi interesant de gasit raspunsul la aceasta intrebare.  Si sper ca Pororoca ofera raspunsul potrivit, limitandu-ne, bineinteles, la subiectul de fata si felul in care acesta este tratat", spune regizorul Constantin Popescu.

Pororoca este denumirea unui fenomen care se petrece pe Amazon, cand apele Oceanului Atlantic se napustesc in sus pe fluviu si raurile adiacente, formand valuri care pot atinge inaltimi de 4 m. Numele sau provine din limba indigena Tupi, tradus "raget puternic" sau "care poate distruge totul cu o furie intensa".

"Pororoca" este o productie Scharf Film, Irreverence Films, sustinut de CNC Romania, Centre national du cinema et de l'image animee, Aide aux Cinemas du Monde, Institut Francais, cu sprijinul Eurimages.

Scenariul si regia sunt semnate de Constantin Popescu. Din distributia filmului fac parte: Bogdan Dumitrache, Iulia Lumanare, Adela Marghidan, Stefan Raus, Constantin Dogioiu, Elvira Deatcu, Ioana Flora, Adina Lucaciu, Emanuel Parvu, Izabela Neamtu, Dragos Olaru, Angel Popescu, Mircea Gheorghiu. Imaginea este semnata de Liviu Marghidan, montajul - Corina Stavila, sound design - Mihai Bogos.

"Pororoca" va fi distribuit in cinematografele din Romania de catre Bad Unicorn, incepand cu data de 19 ianuarie.
  



1142 vizualizari




WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by