newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Cum s-a vazut Festivalul ”€žGeorge Enescu” prin ochii si obiectivul lui Vlad Eftenie


PDF Print
A | a
E-mail
de Caracteristic | Vineri, 2 octombrie 2015, 13:41 webReleases | Media

De la cadrele surprinse pe strada la portretele impresionante pe care le realizeazs, Eftenie a dus fotografia romaneasca la un nivel superior: anul acesta, el a fost cooptat in echipa oficiala de fotografi pentru Festivalul ”George Enescu”. Alaturi de Catallina Filip si Andrei Gandac, Vlad Eftenie a cautat sa surprinda magia muzicii si atmosfera sallii de concert in vizorul si pe senzorul aparatorului foto.

 

”Au fost trei saptamani pline, lucru aproape non-stop, cu intalniri cu oameni pe care ii ascultam doar pe albume sau ii vedeam la televizor. Cand sunetele magiei isi pierd ecoul, ramane amintirea, raman inregistrarile, raman imaginile. intr-o lume in care fotografia este un principal mijloc de comunicare, felul in care o produci, prin prisma relevantei, presupune o raspundere asumata. Am realizat ca este o responsabilitate uriasa sa decantezi o intreaga experienta senzoriala, la final, doar prin imagini. Acestea sunt fotografii care trebuie sa vorbeasca, sa cante si sa incante. Inainte de orice, este necesara o strategie de abordare a unui eveniment de asemenea anvergura”, povesteste Vlad Eftenie despre experienta lui din timpul Festivalului ”George Enescu”

 

In fotografiile sale a imbinat armonios mai multe teme: cadrul arhitectural in care se desfasoara evenimentele, relatia cu orchestrele si solistii, cu dirijorii - mari personalitati ale culturii mondiale, imaginea publicului - atmosfera generala,si, poate cel mai incitant subiect, ceea ce nu se vede: viaata din spatele cortinei, din culise.

 

”Calitatea unui demers vizual este direct legata cu modul in care evoluezi in planul personal, comportamental. Astfel, necesitatea de a fi discret a fost completata si cu o latura de sociabilitate inerenta. A fost necesar un bun echilibru intre a fi invizibil si a fi comunicativ, deschis. Trebuie sa fii mereu in priza, sa observi, cu radarul activat. Orice se poate intampla oricand, trebuie sa fii pe faza in momentele cheie, irepetabile. Am intalnit prieteni, am interactionat cu multi necunoscuti, am vorbit cu muzicieni din orchestre, navigarea prin culise si culegerea de marturii vizuale au fost teme de studiu permanente. M-am simtit adesea ca un copil la joaca, avand acces in zonele in care in mod normal nu ajungi, ca spectator, am resimtit emotia explorarii unor spatii din spatele scenei”, concentreaza Vlad momentele acestui eveniment.

 

Intalnirea marilor dirijori a fost emotionanta, fie la conferintele de presa, fie la repetitii ori in cadrul oficial al concertelor majore. Am reusit cateodata sa intru in cabinele lor, sa asist la interviuri sau la intalniri cu prieteni sau publicul care ii admira. Emotiile sunt greu de descris in preajma marilor personalitati. De asemenea, am privit oamenii din public cu mult interes. La o prima vedere crezi ca vezi o masa disciplinata de oameni care asculta. Se intampla insa atatea detalii acolo, cu fiecare in parte, incat observarea lor a devenit o tema de studiu zilnica.

 

De la Festival au fost publicate zilnic pe pagina de Facebook serii de imagini. Vlad a fotografiat timp de 23 de zile, perioada in care a adunat peste 17.000 de cadre. Se poate spune ca a fost o experienta extraordinara, atat fotografica, cat si de viata. Festivalul a fost organizat de Artexim, iar cu sprijinul Panasonic Vlad Eftenie a lucrat cu un sistem mirrorless Lumix G7, dedicat fotografierii in mod silentios si acompaniat de o gama completa de obiective. Acesta i-a permis, totodata, sa transmita rapid fotografiile, folosind conectivitatea WiFi.

 

”Am transmis aproape in direct imagini cu Zubin Mehta, atunci cand acesta a evoluat pe scena Salii Palatului, facand un efort impresionant sa dirijeze, in ciuda unor probleme de sanatate. A oferit autografe cu seninatate si rabdare, facand dovada unui caracter puternic, dar si profund uman. Yuja Wang, Sir Simon Rattle, Ion Marin, Vasily Petrenco, fraatii Capucon sunt doar cateva nume din muzicienii majori langa care am avut onoarea sa stau si cateodata sa interactionez admirativa”, completeaza Vlad.

  188 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by