newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Piata de birouri, trimestrul II 2011 – pre-inchirierile revin in centrul atentiei


PDF Print
A | a
E-mail
de Redactia | Miercuri, 17 august 2011, 14:24 webReleases | Imobiliare

Doua mari tranzactii de pre-inchiriere au fost semnate in trimestru al doilea din 2011, reprezentand o suprafata de 37.500 mp, adica 49% din cererea inregistrata, conform ultimului studiu CBRE Romania. Dupa trimestre consecutive in care nu s-a semnat niciun pre-contract, in acest semestru s-a mainifestat cea mai intensa activitate din T4 2008. Pre-inchirierile in discutie au fost incheiate in cladiri a caror constructie a inceput in anii anteriori.

Cererea in T2 2011 a inregistrat o crestere substantiala de aproape 50% fata de anul trecut, pana la 75.900 mp. Comparativ cu T2 2010, volumul activitatii de renegociere si reinnoire a scazut cu 60%, in timp ce pre-inchirierile au crescut ca valoare cu 118%. Activitatea totala de inchiriere (incluzand atat inchirieri cat si renegocieri) a fost de 86.200 mp.

Chiria spatiilor din zonele “prime” ramane neschimbata in ultimele trimestre, la valoarea de 19,5 EUR / mp/ luna. Referitor la chiria neta efectiva, valoarea este cu 8 – 10% mai scazuta, in conditiile in care numarul facilitatilor acordate continua sa fie ridicat, dar o scadere a acestora poate fi observata exclusiv in cazul cladirilor din zonele prime. Randamentul investitional „prime” este 8,5%, reflectand intentiile puternice ale investitorilor pentru acest sector, dupa o prima jumatate de an cand birourile au fost produsul investitional cel mai tranzactionat.

Gradul mediu de neocupare in Bucuresti este de 16,1%, inregistrand o scadere fata de trimestrul trecut. Acesta variaza in functie de zona.

1)Zona de Nord are pentru prima oara in ultimele 18 luni o rata de neocupare de sub 10%, mai precis 9,17%. Aceasta cifra va suferi modificari in S2 ca urmare a livrarii a aproximativ 61.000 mp numai in aceasta zona.

2)Zona de Vest a avut cea mai mare stabilitate in ultimii ani in ceea ce priveste rata de neocupare, fara fluctuatii majore, situandu-se acum la 11%. Pentru cladirile de clasa A din aceasta zona, rata este de sub 5%. Din acest motiv, investitorii sunt interesati de aceasta zona, intrucat peste 367.000 mp de birouri sunt in diferite stadii de planificare aici.

3)Zona CBD detine cel mai diversificat stoc,  incluzand atat cladiri mari de peste 20.000 mp, cat si cladiri mici de 2,000 mp. Astfel, rata de neocupare este acum de 13,38%.

4)Zonele periferice precum Pipera-Nord, Est si Sud, inregistreaza rate de neocupare de peste  20%, valoari neschimbate semnificativ fata de T1 2011. In aceste zone, chiriasii primesc cele mai multe facilitati financiare dintre toate zonele.

Despre CB Richard Ellis
CB Richard Ellis Group, Inc. (NYSE:CBG), o companie listata la S&P 500, cu sediul central in Los Angeles, este cea mai mare firma de servicii comerciale imobiliare din lume (raportat la incasarile din 2010). Compania are aproximativ 31.000 de angajati (excluzand afiliatii) si deserveste proprietarii de active imobiliare, investitorii si chiriasii prin intermendiul celor peste 300 de birouri din intreaga lume (excluzand afiliatii). CB Richard Ellis ofera consultanta strategica si executorie pentru vanzarea sau inchirierea proprietatilor, servicii corporatiste, managementul proiectelor, proprietatilor si altor facilitati, consultanta in materie de credite ipotecare, estimare si evaluare, planuri de dezvoltare, managementul investitiei, precum si cercetare si consultanta. Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati www.cbre.com.

 Citeste mai multe despre     |   |   | 
  360 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by