newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Vesti bune pentru chiriasi. Chiriile scad incontinuu de trei ani.


PDF Print
A | a
E-mail
de Redactia | Luni, 11 aprilie 2011, 17:25 webReleases | Imobiliare

In primul trimestru al anului 2011 monitorizarea realizata de anunturiparticulari.ro a relevat o stabilizare a preturilor si o crestere lenta, dar constanta, a ofertei de vanzare. Surplusul de oferte de pe piata nu poate decat sa bucure publicul interesat de schimbarea locuintei, oferta fiind in continuare foarte mare.

Chiriile tuturor tipurilor de apartamente urmeaza un trend previzibil, evolutia de la o luna la alta a preturilor facandu-se fara fluctuatii majore.

Daca in luna februarie preturile medii pentru chirii au cunoscut o crestere fata de prima luna a anului, in martie putem observa o usoara scadere, in special pentru apartamentele de 3 si 4 camere. Fata de anii precedenti, preturile continua sa aiba o variatie negativa, insa mult mai lenta in ultimul an. In 2010 chiria s-a devalorizat in medie cu 1% in fiecare luna.

Pe de alta parte, numarul de oferte pe piata chiriilor a ajuns la cele mai mari valori pentru anul acesta, o tendinta cu care ne-am obisnuit din anii trecuti pentru luna martie, insumand in 2011 peste 2100 de oferte. Acest numar este insa semnificativ mai mic fata de 2519 oferte pentru aceeasi luna a anului 2010 si 2917 oferte pentru martie 2009. Totusi, numarul de oferte scoase pe piata este semnificativ mai mare fata de martie 2007 si 2008, cand erau scoase la inchiriat numai 1400, respectiv 1800 de apartamente.

In cazul garsonierelor, in martie 2011 chiria medie este de 232 de euro, mentinandu-se la acelasi nivel fata de lunile precedente, dar cu 11%  mai mic fata de martie 2010. Numarul de oferte pentru garsoniere este de 747, o crestere oarecum abrupta fata de celelalte doua luni ale acestui an, cand pe piata erau promovate aproximativ 660 de oferte. Observam ca acest numar continua trendul in scadere fata de anii 2009 si 2010, cand au fost 901, respectiv 863 oferte pentru luna martie. Raportat la numarul de oferte pe tipuri de imobile, anunturiparticulari.ro anunta ca cea mai mare crestere in martie au avut-o ofertele pentru garsoniere.

Pentru apartamentele cu 2 camere, chiria medie este de 334 de euro. Scaderea fata de martie 2010 este doar de 9%, de 3 ori mai mica fata de cea raportata la anul 2009. Ponderea numarului de oferte este, ca si in alti ani, cea mai mare in cazul acestui segment de locuinte, pe piata existand 849 oferte in martie, fata de 774 oferte in februarie si 806 oferte in ianuarie.

La apartamentele de 3 camere pretul mediu pentru chirie a atins un minim pentru acest an, ajungand la 456 de euro. Fata de anii anteriori, variatia pretului este mai mare fata de celelalte tipuri de apartamente, ajungand la -14% fata de anul anterior, -31% fata de anul 2010 si -48% fata de anul 2009. Numarul de oferte este si in acest caz mai mare raportat la lunile precedente, ajungand la 454 oferte scoase pe piata, fiind apropiat de anul trecut unde in aceeasi luna numarul de oferte a fost de 490.

In cazul apartamentelor cu 4 camere, pretul mediu pentru chirie nu a continuat cresterea brusca observata in luna precedenta, scazand la 713 euro fata de 754 euro pentru februarie, insa mentinandu-se peste minimul de 620 de euro cunoscut in luna ianuarie. Acest pret ramane sub valoarea din anii precedenti, unde preturile erau peste 1000 de euro. Numarul de oferte pentru aceste apartamente este si aici in usoara crestere cu 107 oferte scoase pe piata, un numar mai mare chiar decat cel de anul trecut, unde pe piata erau 101 oferte.

Studiul realizat de anunturiparticulari.ro ne arata ca piata chiriilor este destul de stabilizata, iar deocamdata nu sunt semne ca pretul ar putea creste.

Statistica are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari. AnunturiParticulari.ro a fost lansat in anul 2001 de compania Agentie.NET si consta in monitorizarea tuturor anunturilor imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe internet.

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  518 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by