newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Cresterea numarului de constructii - un semnal de alarma pentru mediul inconjurator?


PDF Print
A | a
E-mail
de Redactia | Luni, 29 martie 2010, 13:50 webReleases | Imobiliare

In data de 27 martie 2010 a avut loc miscarea ecologica Ora Pamantului Verde, miscare ce a inceput in anul 2007 cu pozitia simbolica a orasului Sydney impotriva incalzirii globale si a continuat cu ceea ce inseamna cea mai mare actiune de mediu din istorie, 4100 de orase din lume alaturandu-i-se in anul 2009. Anul  acesta 29 de orase romanesti precum si peste 4000 de orase din peste 100 de tari au luat parte la aceasta initiativa.

Ora Pamantului sau Earth Hour reprezinta mesajul global despre nevoia de a construi un viitor sustenabil si sarbtoreste Planeta Noastra, acel lucru care ne asigura tuturor existenta.

Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, in anul 2006 numarul total al autorizatiilor de constructie pentru locuinte a fost de  51059. Numarul acestora a continuat sa creasca in anii urmatori, in 2007 inregistrandu-se 56618 de autorizatii, cu o crestere de 10,89% fata de anul precedent. In anul 2008 s-au inregistrat 118643 de autorizatii, fiind atins punctul maxim din ultimii ani, cresterea fiind de 109,55 % fata de anul 2007 si de 132,36 % fata de anul 2006. In anul 2009 au existat 65930 autorizatii de constructii, cu o scadere de aproximativ 44,43 % fata de anul 2008, dar fiind in crestere fata de anii precedenti, cu 16,44 % fata de 2007 si 29,13 % fata de 2006.

Avand in vedere cresterea brusca a numarului de autorizatii de constructii in Romania din ultimii ani, MagazinulDeCase.ro a realizat un studiu referitor la domeniul constructiilor si influenta sa asupra mediului inconjurator. Modul in care oamenii utilizeaza resursele si modul in care influenteaza mediul inconjurator sunt principalii factori care aduc in discutie masurile luate in protejarea mediului. Aceste masuri au fost discutate atat la nivelul organizatiilor ecologice cat si la nivelul Uniunii Europene prin politica de mediu adoptata.

Conform Deciziei privind semnarea de catre Comunitatea Europeana a statutului Agentiei Internationale pentru Energii Regenerabile (IRENA) din data de 19 octombrie 2009, IRENA este responsabila de adoptarea la scara larga a tuturor formelor de energie din surse regenerabile. Inainte de aparitia IRENA, Uniunea Europeana a sustinut cladirile eficiente energetic, prin Avizul Comitetului Economic si Social European privind performanta energetica a cladirilor  din data de 16 mai 2007.  Pentru Comitet, sectorul constructiilor reprezinta un potential urias de economisire a energiei, in faza de proiectare si in faza de utilizare.

In data de 16 decembrie 2002 Parlamentul European a luat ca masura eficientizarea energetica a cladirilor. Sectorul rezidential si tertiar reprezinta peste 40 % din consumul de energie din Comunitate. Astfel, pentru a reduce consumul de energie si emisiile de dioxid de carbon, statele membre vor trebui sa efectueze o inspectie periodica a cazanelor cu ardere de combustibil lichid sau solid conventional si a sistemelor de climatizare. Aceasta directiva privind eficientizarea energetica a cladirilor a fost adoptata si de Parlamentul Romaniei prin Legea 372/2005, inspectiile fiind facute la un interval de 5 ani.

Avand in vedere problemele din ce in ce mai vizibile legate de mediu, a aparut conceptul de design sustenabil – filozofia proiectarii obiectelor si conceperii serviciilor in concordanta cu principiile sustenabilitatii economice, sociale si ecologice. Designul sustenabil presupune doar materiale regenerabile, impact minim asupra mediului inconjurator si conectarea omului la natura.

In cadrul acestui concept s-a discutat despre casele ecologice. O casa eco este modelata dupa circuitul unui ecosistem natural. Aceasta conserva resursele sau depoziteaza mai multe resurse decat consuma. In comparatie, casele standard functioneaza ca un aspirator de resurse. Acestea sunt degradate pana devin nefolositoare, resturile fiind aruncate in mediu sub forma de reziduuri toxice.
Casele pe structura de lemn se incadreaza in randul caselor ecologice. Cei care promoveaza aceste locuinte sustin caracteristicile lemnului in raport cu mediul inconjurator datorita consumului redus de energie pentru incalzire, rezultand astfel o emisie redusa de dioxid de carbon. Confortul este crescut datorita lipsei umiditatii din aer iar lemnul se incadreaza de altfel in randul materialelor cu un grad mare de elasticitate. Riscul mare de incendii nu mai exista  datorita tehnicilor noi de tratare a lemnului care au aparut in ultimele decenii precum cele legate de placarea lemnului cu anumite materiale de inchidere sau OSB (Oriented Strand Board) considerat neinflamabil.

Pe cealalta parte exista casele pe structura metalica, acestea avand caracteristici ecologice precum : otelul este 100% reciclabil, metalul nu este inflamabil, otelul nu se mareste si nu se contracta in caz de variatii ale umiditatii si temperaturii iar otelul reciclat economiseste energia electrica. Otelul ofera siguranta si rezistenta deosebita la actiunile seismice, o structura mai usoara cu conexiuni mai puternice implicand o forta seismica mai mica si daune mai putine iar programul de reciclare a otelului reduce pierderile de materiale solide, conservand resursele naturale.

Printre primele case metalice construite in Romania se numara proiectul realizat de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), care a inaugurat in 2008 primul bloc cu 20 de apartamente pe aceasta structura.

Alte exemple sunt: compania Tiro Invest, facand parte dintr-un grup american specializat in astfel de constructii, a construit in anul 2007 opt astfel de case iar modelul acestora a fost urmat in scurt timp si de alte firme asemanatoare precum ArcelorMittal Construction Romania. Divizia producatoare de materiale de constructii metalice a grupului indian ArcelorMittal, a lansat in 2009, un nou proiect prin care urmareau crearea unei cladiri dezvoltate in intregime pe structura metalica.
Acestora se alatura proiectul Maple Place, dezvoltat de ARH Ventures. Maple Place este primul proiect rezidential bazat pe structura metalica din Romania, care doreste sa aduca mai multa stabilitate, siguranta si durabilitate noilor locuinte.

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  310 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings